2.4.14

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό
Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 χρόνων και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. 
Υπολογίζεται ότι 535.000 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό.
Την 1η Νοεμβρίου του 2007 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό και για πρώτη φορά «γιορτάστηκε» τον Απρίλιο του 2008.
Έρευνες δείχνουν πως 1 στα 150 παιδιά είναι αυτιστικό, ωστόσο επισημαίνεται ότι η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση των γονιών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να ενταχθούν στην κοινωνία και να έχουν μία ομαλή εξέλιξη.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «όλοι εμείς, οι γονείς των Ατόμων με Αυτισμό και των Ατόμων με άλλες Βαριές Αναπηρίες, βρισκόμαστε σε έναν καθημερινό και διαρκή αγώνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κινητοποίησης της κοινωνίας και της Πολιτείας για το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τα δικαιώματα, τα ατομικά, αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά μας τα Άτομα με Αυτισμό, τα άτομα με άλλες Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, αλλά και οι οικογένειες μας ως εκπρόσωποι των ατόμων με τις Αναπηρίες αυτές».
Επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρόβλεψη από πλευράς Πολιτείας και πολιτικών δεν έχει υπάρξει για την προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αυτισμό στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην εργασία, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και αλλού, δεν έχει υπάρξει για την δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και την ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά συνεχίζεται η ιατροκεντρική προσέγγιση των Ατόμων αυτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έμφασης της καταγγελίας μας, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες, μέσω των συλλογικών φορέων των γονέων και των οικογενειών τους, θα ήταν υποκριτικό εάν έβγαζε κάποιο άλλο μήνυμα την ημέρα αυτή -2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό- διαφορετικό από την εκκωφαντική σιωπή μας».