29.4.14

Σαν σήμερα …από την τοπική ιστορία 29 Απριλίου 2009 - Πέθανε ο συγγραφέας Δημήτρης Κανελλόπουλος

Σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου 2009, πέθανε σε ηλικία 91 χρόνων ο συγγραφέας από τη Δροσιά (Ζαΐμογλι) Μεσσηνίας Δημήτρης Κανελλόπουλος.
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος θεωρείται και δικαιολογημένα φανατικός «θεματοφύλακας» της λαϊκής παράδοσης των χωριών της Βουφράδας αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας. 
Στα έργα του παρουσιάζει διάφορα πρόσωπα που έζησαν και έδρασαν στα Βουφραδοχώρια, στο Ζαϊμογλι, στο Δάρα, στην Πελεκανάδα, στο Μηλιώτη… 
Έχει γράψει μυθιστορίες, θεατρικές αναδρομές, φαρσοκωμωδίες αλλά και μελέτες αφιερωμένες στη γλώσσα μας αλλά και στο γενικότερο φαινόμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας. 
Μεταξύ του πλούσιου έργου του ξεχωρίζουν: «Μεσολόγγι», που κέρδισε το πρώτο βραβείο λογοτεχίας από το ίδρυμα «Πνευματική Εστία Τρανούλη», 2) «Ρε που έπεσα», φαρσοκωμωδία που αναφέρεται στον εμφύλιο, 3) «Γλώσσα-Λόγος-Γραφή», δίτομη μελέτη αφιερωμένη στην ανθρώπινη επικοινωνία, 4) «Γλώσσα και επικοινωνία», μελέτη ανίχνευσης της γλωσσικής μας ταυτότητας, 5) «Οι τρεις εξουσίες», 6) «Ακαδημία Μεσσήνης… και περιχώρων», μυθιστόρημα, 7) «Στα Κοντοβούνια της δόξας», μυθιστόρημα, 8) «Στο βηματισμό της Ηλέκτρας», μυθιστόρημα, 9) «Η μπαλάντα του ορφανού», μυθιστόρημα, 10) «Το τρίτο τάμα», μυθιστόρημα, 11) «Οι καρδιές χτυπάνε πάντα αριστερά». 
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στη Δροσιά και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στη Μεσσήνη. 
Φοιτητής στην Αθήνα συνελήφθη το 1944 από τους Γερμανούς και βασανίστηκε στο γνωστό «ΚΡΥΣΤΑΛ» της κατοχής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα μέχρι την απελευθέρωση. Αλλά και μετά την απελευθέρωση η ζωή του δεν κύλησε ήσυχα. 
Αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και να απολυθεί από το ΙΚΑ όπου υπηρετούσε. Εξορίστηκε το 1947 στην Ικαρία. 
Το 1950-51, στη γνωστή πρώτη δίκη του Μπελογιάννη, βρέθηκε με μια θανατική καταδίκη που εξαιτίας της έμεινε κρατούμενος στις φυλακές για 14 ολόκληρα χρόνια. 
Η κηδεία του Δημήτρη Κανελλόπουλου έγινε στις 30 Απριλίου 2009 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στην Αθήνα. 

Ο Βουφραδιώτης