2.5.14

Σαν σήμερα …από την τοπική ιστορία. 2 Μαΐου 1996.- Εξεδήμησε ο κληρικός Αντώνιος Αλεβιζόπουλος

Σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου 1996 εξεδήμησε ο κληρικός Αντώνιος Αλεβιζόπουλος που είχε γεννηθεί στο χωριό Χαραυγή.
 Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Γ. Αλεβιζόπουλος, Προϊστάμενος του Γραφείου Αντιαιρετικού Αγώνος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ήταν ο κληρικός ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην Εκκλησία και πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες σ΄ αυτή. 
Γεννήθηκε στην Καζάρμα (Χαραυγή), το έτος 1931. 
Υπήρξε ο ενδέκατος και τελευταίος γιος πολύτεκνης οικογένειας, μεταξύ εννέα γιων και δύο θυγατέρων.
Έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στη Χαραυγή  και τη Γυμνασιακή στην Καλαμάτα. 
Απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1957 και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφική στη Μαγεντία.
Υπηρέτησε ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ. Απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στη Θεολογική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νυμφεύθηκε την Αντωνία Λέντς με την οποία απέκτησε τρεις γιούς. 
Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας Αθηναγόρα, το έτος 1962, στην Στουτγάρδη και υπηρέτησε ως εφημέριος στο Αννόβερο και Κολωνία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1968 και διορίσθηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Αμπελοκήπων και στη συνέχεια στην Αγ. Παρασκευή Αττικής, όπου υπηρέτησε ως το θάνατό του. 
Συγχρόνως διορίσθηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού και το 1980 Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων. Διοργάνωσε τους εξής τομείς δραστηριότητας: «Φροντιστήριο Στελεχών Εκκλησιαστικής Προνοίας» 1968, «Σχολή Εθελοντών Διακονίας» 1971, «Φροντιστήριο Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων» 1976. 
Διατέλεσε: Διευθυντής του Γραφείου Ποιμαντικής Αντιμετωπίσεως των Αιρέσεων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενημερώσεως Διαλόγου και Πολιτισμού της Αρχιεπισκοπής, Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της «Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων για την Προστασία του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού της Οικογενείας και του Ατόμου», Πρώτος Αντιπρόεδρος  του «Ορθόδοξου Επιμορφωτικού Κέντρου Ενημερώσεως και Διαλόγου», Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Παρασκευής, Αντιπρόεδρος του «Διορθοδόξου Συνδέσμου Πρωτοβουλιών Γονέων». Ως Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής διοργάνωσε πληθώρα Κληρικολαϊκών Συνάξεων, Συνεδρίων, Σεμιναρίων. Ημερίδων, Πανελλαδικών και Πανορθοδόξων Συνδιασκέψεων, το «Σεμινάριο Πίστεως», το «Σεμινάριο Οικοδομής στην Ορθοδοξία», το «Σεμινάριο Ορθοδόξου Πίστεως», το «Θεολογικόν Σεμινάριον». Συνέγραψε 40 βιβλία ποικίλου ποιμαντικού περιεχομένου, που καλύπτουν τους τομείς της ενοριακής δραστηριότητας, την οριοθέτηση της Ορθοδόξου Πίστεως και της ποιμαντικής στρατηγικής της Εκκλησίας έναντι των ποικίλων αιρέσεων. Συνέταξε με συνεργάτες τα Δελτία:
 «Μαρτυρία», «Πληροφορείν», «Δελτίον Ενημερώσεως», «Δελτίον Επικοινωνίας». Πολλά άρθρα του δημοσιεύθηκαν στις καθημερινές εφημερίδες και περιοδικά. Μίλησε σε πλείστες πόλεις της Ελλάδας και σε Γυμνάσια και Λύκεια. 
Είχε δύο τακτικές εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχε σε πλείστα Διεθνή Συνέδρια Πρωτοβουλιών Γονέων στο Εξωτερικό, σε συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και Συνεδρίων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε συνέδρια αντιαιρετικού χαρακτήρα στη Ρωσία, Βουλγαρία και Κύπρο Εξεδήμησε την 2α Μαΐου 1996.
Στην Καζάρμα, έξω από την εκκλησία του οικισμού, υπάρχει μια μάρμαρινη στήλη που τοποθέτησε στις 25 Ιουνίου 2000 ο δήμος Βουφράδας, επί δημαρχίας Σπύρου Κοντοθανάση, αφιερωμένη στο μεγάλο κληρικό Αντώνιο Αλεβιζόπουλο.

(Στη φωτογραφία ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος και πρεσβυτέρα Αντωνία)

Ο Βουφραδιώτης