10.5.14

Πως θα πάρουν πίσω το «μέρισμα» από τις τράπεζες οι δικαιούχοι

Να προσέξουν ποιον λογαριασμό δηλώνουν στις τράπεζες για να εισπράξουν το μέρισμα, καλούνται πλέον τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θα κάνουν αίτηση αλλά έχουν παράλληλα και ανεξόφλητα χρέη από κάρτες και δάνεια. 

Όπως όλα δείχνουν, μπορεί να ξεπεράσει και τις 250.000 ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν «κοινωνικό μέρισμα», σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται αμείωτος, αφού την Παρασκευή πληρώθηκαν οι 205.912 δικαιούχοι που πρόλαβαν να κάνουν αίτηση μέσα σε 17 ημέρες (μέχρι 3 Μαΐου) αλλά μέσα στις επόμενες 5 μόλις ημέρες (από 4 έως 8 Μαΐου) υπεβλήθησαν 68.000 νέες αιτήσεις!

Έτσι, μαζί με άλλες 62.000 αιτήσεις που συμπληρώθηκαν πριν τις 3 Μαΐου (αλλά βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου), στη σειρά για να πάρουν το επίδομα στις αρχές Ιουνίου βρίσκονται ήδη περίπου 130.000 νοικοκυριά.

Αν και παραμένει άγνωστο αν θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μηνός ο ίδιος ρυθμός υποβολής αιτήσεων (πάνω από 70.000 την εβδομάδα), οι νέοι υποψήφιοι θα πρέπει να παραδειγματιστούν από το πάθημα όσων πληρώθηκαν σήμερα αλλά έγινε κατάσχεση των χρημάτων τους επειδή χρωστούσαν δόσεις από δάνεια στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται. Αν έχουν και οι ίδιοι απλήρωτα χρέη από δάνεια, «το υπουργείο Οικονομικών συμβουλεύει» να κάνουν … by-pass στην τράπεζά τους, δηλώνοντας ή ανοίγοντας άλλον λογαριασμό σε άλλη τράπεζα!

Όσοι όμως είδαν τα χρήματά τους να κάνουν «φτερά», θα χρειαστεί να επισκεφτούν ξανά την τράπεζα για να εισπράξουν το ποσό που -με βάση το νόμο- είναι ακατάσχετο. Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για αδυναμία του μηχανογραφικού συστήματος των τραπεζών να ξεχωρίσει ποιο ποσόν που μπαίνει στο λογαριασμό τους είναι ακατάσχετο (επίδομα) και ποιο κατάσχεται (πχ ενοίκια).

Με βάση την πρώτη ενημέρωση που έχει το υπουργείο, οι τράπεζες δεν μπορούν να καταθέσουν ξανά από μόνες τους τα χρήματα στον ίδιο λογαριασμό του δικαιούχου γιατί … θα κατασχεθούν αυτομάτως και πάλι! Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να πάνε στο γκισέ για να τα λάβουν σε μετρητά.

protothema.gr