15.5.14

Το Bloomberg περιγράφει τι θα συμβεί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές

«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πείσει τους επενδυτές να... αγοράσουν στην Ελλάδα και να στηρίξουν την ανάκτηση της ιστορίας της χώρας. Τώρα θέλει να κερδίσει και τους ψηφοφόρους». Με αυτόν τον εύγλωττο τρόπο το ειδησιογραφικό πρακτορείο Bloomberg σκιαγραφεί το πολιτικό διακύβευμα για την κυβερνητικό συνασπισμό, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά στις ποιοτικές αλλαγές που έχουν γίνει στην οικονομία: «Ο πρωθυπουργός οδεύει προς τις εκλογές έχοντας πίσω του την πρώτη δημοπρασία ομολόγων έπειτα από τέσσερα χρόνια και με την οικονομία να είναι έτοιμη να μπει σε τροχιά ανάπτυξης εντός του τρέχοντος έτους.

Με την ανεργία στους νέους να είναι ακόμα υψηλή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι ακόμα να πιστώσουν στον Σαμαρά αυτές τις αλλαγές».

Σημίτης στο Bloomberg: «Τα αίτια της κρίσης δεν έχουν μαραθεί»

Στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος μάλιστα απάντησε γραπτώς στα ερωτήματα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Σημίτης: «Η κρίση του ευρώ φαίνεται να έχει τελειώσει, αλλά τα αίτια της δεν έχουν μαραθεί. Η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα δίνουν... καύσιμα στους ευρωσκεπτικιστές. Τα κράτη-μέλη γίνονται όλο και πιο απρόθυμα να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Το Bloomberg, κάνοντας έτσι βραχύ flash back στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, έτσι όπως άρχισε επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνει πως «οι μεταρρυθμίσεις κόστισαν σε θέσεις εργασίας, επέβαλαν περικοπές στον προϋπολογισμό, ενώ η πολιτική αστάθεια εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ελλάδα».

«Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει»

Ειδικότερα για τη θέση... εκκίνησης των κομμάτων στον αγώνα για τις Ευρωεκλογές, το άρθρο αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί κατά πόδας τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση είναι να καταρρεύσει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με την σημαντική υποχώρηση του τελευταίου στα δημοσκοπικά ποσοστά. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το κόμμα που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση με ποσοστό μόλις 5,5% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση. ΟΙ ψηφοφόροι το κατηγορούν ευθέως για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Βάσει του σκεπτικού της Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγου της Maverick Intelligence και αρθρογράφου του Bloomberg View, τα επίχειρα μιας κυβερνητικής κατάρρευσης θα είναι τα εξής:

«Θα αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές και δεν θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη. Εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, οι επενδυτές θα τρομάξουν στην προοπτική να διαπραγματευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεση αντανάκλαση στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει το άρθρο, μια κακή εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του κόμματος. Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς αγωνίζεται για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις και της καθηγήτριας οικονομικών και υποψήφιας με το κόμμα ΔΡΑΣΗ, Αντιγόνης Λυμπεράκη, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτές οι εκλογές αντιμετωπίζονται σαν να είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Σαμαρά και όχι ως μια ψηφοφορία για να αναδειχθούν οι ευρωβουλευτές που να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την πολιτική και τραπεζική ένωση της Ευρώπης.

Παπαδημούλης: «Θέλουμε καθαρή νίκη»

Στην αντίπερα όχθη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απαντάει στα ερωτήματα του Bloomberg θέτοντας εξαρχής τον στρατηγικό στόχο του κόμματος του σε αυτές τις Ευρωεκλογές:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ''καθαρή'' νίκη προκειμένου να θέσει τέλος στην καταστροφική πορεία τη μονόπλευρης λιτότητας και στη μεγάλη ύφεση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει μια άνετη νίκη ή, ακόμα καλύτερα, μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα των ψήφων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε θα δούμε θετικές πολιτικές εξελίξεις.

Το άρθρο καταλήγει με το προφανές συμπέρασμα της ρευστότητας στην πολιτική... γεωγραφία της χώρας. Οπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Λούλης: «Η Ελλάδα είχε πάντα σταθερό πολιτικό σύστημα, αλλά πλέον το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Υπάρχει πιθανότητα να δούμε πολλές εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών".


iefimerida