7.5.14

Οριστικό « ΟΧΙ » της Γαλλίας στο «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της Monsanto

Την τελική έγκριση στο νόμο που απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στη Γαλλία έδωσε η Γερουσία, με την αιτιολογία ότι συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον.
Η απαγόρευση, που είχε προηγουμένως επικυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο και υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση, αφορά την ποικιλία MON810 της Monsanto, όμως ο νόμος θα ισχύει για κάθε ποικιλία που θα εγκριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον.
«Ο νόμος έχει ως στόχο να ορίσει ένα νομικό πλαίσιο για τη χώρα μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απαγόρευσης», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ. Η απόφαση πάντως δεν θεωρείται έκπληξη με δεδομένο ότι το Παρίσι είχε ήδη επιβάλει προσωρινές απαγορεύσεις στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργιών, το 2011 και πέρυσι.
Η γαλλική ένωση παραγωγών αραβοσίτου είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του συμβουλίου επικρατείας, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ψηφοφορία στη Γερουσία, με την αιτιολογία ότι η προσωρινή απαγόρευση δεν είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε «επείγουσα οικονομική κρίση», όπως οι ίδιοι υποστήριζαν.
Το MON810 είναι η μοναδική γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβοσίτου ανθεκτικού σε παράσιτα, η οποία επιτρέπεται να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκρισή της βρίσκεται υπό επαναξιολόγηση, στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης περί χρήσης «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών στην Ε.Ε., ωστόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα επιβολής απαγόρευσης ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι υπουργοί των «28» δεν κατόρωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια άλλη ποικιλία καλαμποκιού, το Pioneer 1507 της DuPont και της Dow Chemical, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για αυτόματη έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γαλλία ασκεί πιέσεις να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι μελλοντικές αποφάσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.