10.6.14

ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ! Έως και 700 ευρώ τη βραδιά για δωμάτιο 4ης κατηγορίας στην Μύκονο!!!

Μπορεί οι Ελληνες να έχουν αραιώσει τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, ωστόσο το πιο διάσημο κυκλαδίτικο νησί αναμένει χιλιάδες αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Οκτακόσια ευρώ για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο τέταρτης κατηγορίας.
Εξήντα ευρώ για ένα φιλέτο σε κοσμικό εστιατόριο του νησιού. Είκοσι ευρώ για ένα κοκτέιλ. Πληρότητα που αγγίζει το 70% για τον Ιούνιο και το 100% για τον Αύγουστο. Μεγάλα deals και συμφωνίες για αγοραπωλησίες σε σπίτια και εκτάσεις, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Πριβέ πάρτι, συναυλίες και κοσμικές εκδηλώσεις με τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του κόσμου.
 
Οι εικόνες που περιγράφουμε δεν αφορούν το Μόντε Κάρλο αλλά την Ελλάδα της κρίσης, και δη το ανεξάρτητο οικονομικά «κρατίδιο» της Μυκόνου, το νησί των Κυκλάδων που κινείται στους δικούς του ρυθμούς. Οι λέξεις «ανεργία» και «λουκέτο» παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες στους κατοίκους του.

Στο Νησί των Ανέμων το χρήμα ρέει άφθονο, καθώς ο κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας, ο τουρισμός, εκτοξεύει τον τζίρο σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ, μαζί φυσικά και τις τιμές, που για τους περισσότερους από εμάς θεωρούνται απλησίαστες. Αρέσει δεν αρέσει, οι ντόπιοι έπαιξαν με τους δικούς τους κανόνες και με τη βοήθεια του φυσικού κάλλους, συνδυαστικά με την ξέφρενη νυχτερινή ζωή που προσφέρουν και τον ερωτισμό που είναι διάχυτος στην καλοκαιρινή μυκονιάτικη ατμόσφαιρα, σήκωσαν τη σημαία της τουριστικής ναυαρχίδας ρίχνοντας πόρτα σε απεχθείς τροϊκανούς και ξορκίζοντας τις δυσοίωνες -για τους υπόλοιπους- προβλέψεις.

Πέρυσι η Μύκονος γινόταν θέμα στον «Guardian», ο οποίος αναφερόταν σε ρεκόρ αφίξεων τουριστών, χαρακτηρίζοντας το γεγονός πρωτοφανές για τη ρημαγμένη χώρα των θαλασσοδανείων και της κατάρρευσης. Οσο για την απουσία των Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι το προηγούμενο καλοκαίρι δήλωσαν αδυναμία λόγω της κρίσης να κάνουν τις διακοπές τους στη Μύκονο, ξαφνικά εμφανίστηκαν άλλες δέκα ξένες φυλές έτοιμες να τους αντικαταστήσουν, και μάλιστα δίχως να υπολογίζουν το κόστος.

Φέτος, ειδικά αυτό το τριήμερο, παρατηρείται αντιστροφή του κλίματος καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν τελικά και συμπατριώτες μας που μπορούν να κινηθούν σε αυτούς τους φρενήρεις απ’ όλες τις απόψεις ρυθμούς. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών trivago.gr, στις προτιμήσεις των Ελλήνων τουριστών φαίνεται να κυριαρχεί φέτος η Μύκονος, αφού το νησί βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ακολουθεί το Ναύπλιο, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από διεθνείς διακινητές τουριστών, η φετινή χρονιά θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή από πέρυσι, οπότε η Μύκονος είχε καταγράψει ούτως ή άλλως ποσοστά-ρεκόρ σε σχέση με το 2012.
«Aρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι εκτιμήσεις για αύξηση αεροπορικών θέσεων το 2014 για τη Μύκονο φτάνουν το 85%, όταν ο μέσος όρος για τις αντίστοιχες αυξήσεις για τη χώρα αναμένεται να είναι 25%», σημειώνει ο κ. Νότης Μαρτάκης, επικεφαλής εταιρείας συμβούλων τουρισμού του Δήμου Μυκόνου.

880 ευρώ τη βραδιά χωρίς πρωινό

Για να διαπιστώσει κανείς πόσο περιζήτητος τουριστικός προορισμός είναι η Μύκονος, και δη για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αρκεί να μπει στο booking.com και να επιχειρήσει να κάνει κράτηση σε κατάλυμα εντός αλλά και εκτός της Χώρας του νησιού. Οι τιμές που συναντά κανείς είναι εξωφρενικές. Για ένα δωμάτιο τέταρτης κατηγορίας το κόστος αγγίζει τα 700 ευρώ τη βραδιά (!) χωρίς πρωινό, ενώ στα πέντε αστέρων ξενοδοχεία υπάρχουν πολυτελή δωμάτια που προσφέρονται και 10.000 ευρώ τη βραδιά. Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Μυκόνου «Φλώρα» και «Κύματα» χρεώνουν αντίστοιχα 600 και 880 ευρώ τη βραδιά. Σε ταυτόχρονη αναζήτηση τουριστικού καταλύματος στο Μόντε Κάρλο διαπιστώνει κανείς ότι η διαμονή στο πολυτελές «Monte-Carlo Bay Hotel and Resort» σε dοublex σουίτα με θέα τη θάλασσα κοστίζει όσο ένα δωμάτιο σε τέταρτης κατηγορίας ξενοδοχείο στο κέντρο της Μυκόνου.

Η ιστοσελίδα booking.com υποστηρίζει ότι τις παραπάνω εξωφρενικές τιμές τις βάζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ξενοδο-χείων, ευελπιστώντας πιθανόν να πέσει στην ανάγκη τους ο τουρίστας της τελευταίας στιγμής. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με υπάλληλο της ιστοσελίδας κρατήσεων αναφέροντας τα υπερβολικά ποσά που ζητούν ξενοδοχεία για τα εναπομείναντα δωμάτιά τους. «Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων ευθύνονται γι’ αυτές τις τιμές. Εμείς απλά προσφέρουμε την πλατφόρμα κι εκείνοι βάζουν πάνω τις τιμές και τις φωτογραφίες», ήταν η απάντησή του. Μάλιστα ο συγκεκριμένος υπάλληλος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, συμφώνησε ότι η τιμή για το εν λόγω ξενοδοχείο είναι υπερβολική. Προθυμοποιήθηκε να τσεκάρει και ο ίδιος το σύστημα και μετά από λίγα λεπτά απεφάνθηκε ότι «η τιμή που αναγράφεται είναι σωστή, δηλαδή έχει οριστεί από τον ίδιο τον ξενοδόχο», ενώ πρόσθεσε: «Προφανώς ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά και ο καθένας βάζει ό,τι τιμή θέλει και ό,τι τιμή νομίζει ότι μπορεί να πουλήσει. Τη βλέπω κι εγώ τη συγκεκριμένη τιμή και επιβεβαιώνω. Δεν μπορώ όμως να σας πω γιατί είναι τόσο υψηλή». Στο ερώτημα αν προχωρούσαμε εκείνη τη στιγμή στην κράτηση χρησιμοποιώντας την πιστωτική μας κάρτα τι θα γινόταν, ο υπάλληλος της booking.com απαντά: «Θα χρεωνόσασταν κανονικά. Το ίδιο θα συνέβαινε και σε περίπτωση που αποφασίζατε εκ των υστέρων να ακυρώσετε την κράτηση».

Δεν είναι όμως μόνο τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν πέραση στη Μύκονο. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν οι ανεξάρτητες βίλες, όπου και εκεί οι τιμές εκτοξεύονται κυριολεκτικά στα ύψη. Οσοι ιδιοκτήτες τολμήσουν να κινηθούν σε λογικά επίπεδα αμέσως δέχονται την παρέμβαση των μεσιτών που παρακολουθούν τις τιμές μέσω των sites. Θεωρούν ότι για ένα σπίτι 120-150 τ.μ. έξω από τη Χώρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και πέντε με έξι άτομα, η τιμή δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 600 ευρώ τη βραδιά.


«Θέλουν να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές γιατί αφενός παίρνουν μεγαλύτερη προμήθεια και αφετέρου κρατάνε ψηλά το πρεστίζ του νησιού», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ιδιοκτήτης συγκροτήματος ανεξάρτητων ενοικιαζόμενων βιλών, για να προσθέσει: «Εμένα χαρακτηριστικά μου είπαν “μη χαλάς την πιάτσα”. Κι αυτό επειδή είχα τις τιμές στο -50% απ’ αυτά που βλέπω να χρεώνουν σε άλλα παρόμοια καταλύματα». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας διαχείρισης και προώθησης τουριστικών επαύλεων VillaBeat κ. Βαρθολομαίο Μπενετάτο, «η Μύκονος και σε αυτόν τον τομέα παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα, με τις τιμές μίσθωσης των πολυτελών τουριστικών επαύλεων να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ ανά εβδομάδα».  Και στον τομέα της εστίασης η Μύκονος χτυπάει limit up στις τιμές. Στα καλά εστιατόρια το κόστος ανά άτομο κυμαίνεται από 70 έως 100 ευρώ, ενώ στα μπαρ και στα κλαμπ η τιμή του ποτού δεν πέφτει κάτω από τα 10 ευρώ. Μάλιστα, όσα μπαρ βρίσκονται σε ειδυλλιακά σημεία, όπως  η Μικρή Βενετία, χρεώνουν ένα κοκτέιλ από 15 έως 20 ευρώ. Στις παραλίες δε οι υψηλές τιμές δεν προκαλούν πλέον εντύπωση. Το σετ ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες μαζί με την κατανάλωση δύο καφέδων κοστίζει στον λουόμενο 40 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή την περίοδο το «καυτό» θέμα των δημοτικών συμβουλίων είναι η δημοπράτηση των παραλιακών τμημάτων.

Καλπάζουν οι τιμές στο real estate

Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο και αρκετά κερδοφόρο παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μύκονο. Αφορά τις δεκάδες επαύλεις του ένδοξου -νεοπλουτίστικου- παρελθόντος, που εδώ και καιρό παρέμεναν στα αζήτητα και τώρα έχουν βγει στο σφυρί. Μπορεί σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα η κτηματαγορά και οι αγοραπωλησίες των ακινήτων να έχουν παγώσει, στην αγορά όμως της Μυκόνου φαίνεται πως υπάρχει… άλλος Θεός και η οικονομική κρίση να αφορά τους λίγους. Ετσι, για κάθε ακίνητο που βγαίνει προς πώληση οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό χτυπούν την πόρτα των μεσιτών έτοιμοι να ξοδέψουν εκατομμύρια ευρώ για μια καλή αγορά. Η πώληση της βίλας του εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στην περιοχή Χουλάκια από την τράπεζα Eurobank στο ζευγάρι των Βρετανών κομμωτών και ιδιοκτητών της φημισμένης αλυσίδας «Charles Worthington» αντί 5,5 εκατ. ευρώ ήρθε να προστεθεί σε ένα μπαράζ αγοραπωλησιών που συμβαίνει το τελευταίο καιρό αλλά δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

 Η μεσίτρια που έκλεισε τη συμφωνία για το ακίνητο του πρώην εκδότη με τη Eurobank και τους Αγγλους κομμωτές κυρία Ρόη Δελδήμου σημειώνει ότι η αγορά ακινήτων στο Νησί των Ανέμων παρουσιάζει έντονη κινητικότητα τόσο στον τομέα των πωλήσεων όσο και σε εκείνον των ενοικιάσεων.

Και ο Χούλιο Ιγκλέσιας τον Ιούλιο στο «Nammos» για 335.000 ευρώ

Στο... ανεξάρτητο κρατίδιο της Μυκόνου έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι συναυλίες, και δη αυτές που αφορούν τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς μουσικού πενταγράμμου, διοργανώνονται σε γήπεδα ή άλλους μεγάλους συναυλιακούς χώρους. 

Στο Νησί των Ανέμων, ωστόσο, τα μεγάλα ονόματα δέχονται να εμφανιστούν σε ένα κομμάτι παραλίας μόλις 100 μέτρων, πάνω σε μια πλωτή εξέδρα. Το beach bar-restaurant «Nammos» είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που μπορεί να πείσει έναν καλλιτέχνη του βεληνεκούς του Χούλιο Ιγκλέσιας ή της Κάιλι Μινόγκ να έρθει στην παραλία του και να τραγουδήσει πάνω σε αυτή την εξέδρα. Ο λόγος, αφενός η φήμη της συγκεκριμένης επιχείρησης που εξαπλώνεται παγκοσμίως και αφετέρου η δυνατότητα να καλύψει τις αμοιβές των παραπάνω καλλιτεχνών. Πέρυσι ήταν ο Αιγύπτιος σούπερ σταρ Αμρ Ντιάμπ που προκάλεσε ρεκόρ κατανάλωσης σε σαμπάνιες. Φέτος είναι ο Χούλιο Ιγκλέσιας, που δέχτηκε να εμφανιστεί στις 30 Ιουλίου στο «Nammos» αντί 335.000 ευρώ. 
Μαζί του θα είναι και ο Αντώνης Ρέμος, με τον οποίο ο Ισπανός τραγουδιστής και συνθέτης θα κάνει τέσσερα ντουέτα. Το συνολικό ποσό που θα δαπανήσει η επιχείρηση για εκείνη τη βραδιά αναμένεται να ξεπεράσει το μισό εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της αμοιβής του Ελληνα καλλιτέχνη. Και έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στην Ψαρού και η Αυστραλή ποπ σταρ Κάιλι Μινόγκ, σε μια συναυλία μαζί με τον Αμρ Ντιάμπ, το κόστος της οποίας ενδέχεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

  protothema.gr