19.6.14

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΠΟΦΟΡ...Γίνεται των ...τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ


Γίνεται των ...τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά μποφόρ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα βαρομετρικά χαμηλά διαδέχονται το ένα το άλλο με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή.
Γίνεται των ...τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ Μετά την κίνηση των 53 που προκάλεσε τον εκνευρισμό του Αλέξη Τσίπρα έρχεται άλλο ένα κείμενο στη συνεδρίαση της Πολιτικης Γραμματείας που αυτή τη φορά στρέφεται κατά των πιο αριστερών του κόμματος.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, αν και υπάρχου εκτιμήσεις που λένε ότι η αναταραχή στο “προεδρικό” στρατόπεδο είναι...σικέ(!), σε μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βγει από τα “αριστερά” στην...“αριστερή πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη και να εξοβελίσει την “πασοκική” τάση.

Το νέο κείμενο που στρέφεται κατά της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέθεσε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ η "σοσιαλιστική" τάση του ΣΥΡΙΖΑ -τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ- ενώ αφήνουν αιχμές και για το κείμενο κριτικής προς την ηγεσία του κόμματος που δημοσιοποίησαν οι 53 "προεδρικοί", γνωστή πλέον και ως «ομάδα Τσακαλώτου».


Το κείμενο υπογράφεται από τον Αλέξη Μητρόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν "γραφική" τη πρόταση περί προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι στις Ευρωεκλογές "ο λαός απέρριψε τις προτάσεις τής "δραχμικής", "ευρωπολεμική" ή "αντιευρωπαϊκής» Αριστεράς".

Η "σοσιαλιστική" τάση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές επίσης και κατά των "προεδρικών" που απορρίπτουν την "πατριωτική" στροφή του Αλέξη Τσίπρα και ζητούν να παραμείνει αριστερό και ριζοσπαστικό το πρόσημο του κόμματος.
"Οι ανέξοδοι, αόριστοι και «αναμνησιακοί αριστερισμοί τής μικροκομματικής οικειοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων και της περιχαράκωσης είναι, αντικειμενικά, υποστηρικτικοί του συστήματος" τονίζουν και επισημαίνουν "ή θα ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας σε οργανωτική-πολιτική-ιδεολογική αντιμνημονιακή βάση ή θα βαυκαλιζόμαστε με τη σταθερότητα των «ανάδελφων» εκλογικών μας ποσοστών, που όμως δεν κλονίζουν τη μνημονιακή πορεία".

Η πολιτική συμμαχιών, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο πρέπει να περιλαμβάνει:
1. «Το προσκλητήριο» σε στελέχη άλλων χώρων που απεξαρτήθηκαν και πολεμούν με συνέπεια το Μνημόνιο.
2. Την αποδυνάμωση ή και απόσυρση ορισμένων παραδοσιακών μας στελεχών στον συνδικαλιστικό χώρο, τη νεολαία, τα Επιστημονικά Σωματεία, τις Αγροτικές Ενώσεις και αλλού, τα οποία αδυνατούν να βοηθήσουν στην αντιστοίχηση της κινηματικής μας επιρροής με τη διευρυμένη κοινωνική μας βάση.

3. Η πρόσκληση σε πολιτικά στελέχη που έχουν αποδεσμευτεί από τα μνημονιακά κόμματα και συμπορεύονται μαζί μας στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Όποια συνεννόηση κορυφής με τα δύο κυβερνητικά κόμματα είναι απορριπτέα και καταδικαστέα. Δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση, καμιά αλληλο-ενημέρωση, καμιά συμπόρευση.

4. Η αλλαγή στην επικοινωνιακή μας συμπεριφορά.

Η Σοσιαλιστική Τάση υποστηρίζει ότι «η υπερ-έκθεση στελεχών «πρώτης γραμμής» δεν μας ωφέλησε, αλλ' απεναντίας ζημίωσε τον κοινό μας λόγο. Το ποιοι άλλωστε μπορούν να διεισδύσουν στα λαϊκά στρώματα και να επηρεάσουν τις συνειδήσεις των πολιτών, με τον δύσκολο μεν αλλά εκλαϊκευμένο και συνεπή επιστημονικό, δημοκρατικό και αριστερό λόγο, φάνηκε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών».

Αίσθηση προκαλεί η θέση περί αντικειμενικής σύμπλευσης δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλούνται «δραχμική αριστερά» με ακροδεξιές παρατάξεις που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη