10.6.14

ΑΦΙΕΡΩΜΑ –MUNDIAL 2014:ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ:ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΥ 80 ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΥΡΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

ΜΕΡΟΣ:2ον



Γράφει: Ο Αντώνης. Α. Αντωνόπουλος

               Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ

              Α΄ Αντιπρόεδρος Π.Σ.Α.Τ

Το 1974 είχαμε το παγκόσμιο κύπελλο στη Γερμανία. Και αν τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχαμε τα ναύλα για να πάμε στην Ουρουγουάη η την Βραζιλία, στη Γερμανία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν και με το τρένο.

Είχαμε όμως, εγωισμούς, διχόνοιες και ένα σωρό άλλα περίεργα που δυστυχώς στο εσωτερικό του ποδοσφαίρου μας τα έχουμε μέχρι και σήμερα. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 ,σε ένα ματς με τους Γιουγκοσλάβους που χάσαμε 4-2 τον Δεκέμβριο του 1973 στο «Καραϊσκάκης» και τι δεν είχε ακουστεί.

Χάθηκε και το Παγκόσμιο του 1978 στην Αργεντινή ,για να μπούμε στην διαδικασία της διεκδίκησης για το mundial της Ισπανίας το 1982.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ EURO 1980


Ήταν η πρώτη μεγάλη διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με την επιτυχία αυτή να αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι στην τελική φάση της διοργάνωσης που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας έλαβαν μέρος μόνο 8 ομάδες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βγήκε από την αφάνεια τη δεκαετία του '70 και ακούστηκε διεθνώς. Ο πρώτος του ομίλου θα πήγαινε στην Ιταλία.

Η εθνική μας ομάδα έκανε την έκπληξη και πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση με καθοδηγητή στο πάγκο τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια και τα εξής αποτελέσματα :Φιλανδία – Ελλάδα 3-0 ,Σοβιετική Ένωση – Ελλάδα 2-0,Ελλάδα – Φιλανδία 8-1,Ελλάδα – Ουγγαρία 4-1 ,Ουγγαρία – Ελλάδα 0-0,Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 1-0 (1-0).

Η τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών έγινε από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου 1980 σε τέσσερις ιταλικές πόλεις: Ρώμη, Νάπολι, Τορίνο και Μιλάνο.

Η Ελλάδα συμπεριελήφθη στον Α' Όμιλο, με αντιπάλους τη Δυτική Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία και την Ολλανδία. Τον άλλο όμιλο αποτελούσαν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αγγλία και η Ισπανία.

O Αλκέτας Παναγούλιας πήρε μαζί του στην Ιταλία 22 ποδοσφαιριστές: Μεταξύ αυτών αστέρες της εποχής όπως οι: Κούδας, Γούναρης, Κωστίκος, Κωνσταντίνου, Καψής, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου,Μαύρος,  Νικολάου, Φοιρός,  Κούης, Κυράστας, Νικολούδης, Γαλάκος, από τον Ηρακλή οΜπάμπης Ξανθόπουλος, από τον ΟΦΗ ο Λευτέρης Πουπάκης και από τον Πανιώνιο ο Νίκος Αναστόπουλος.

Μεγάλος απών ο Βασίλης Χατζηπαναγής, που δεν είχε δικαίωμα να αγωνισθεί με την Εθνική Ελλάδος.Aλλη πονεμένη ιστορία αυτή. Στην Ιταλία η εθνική Ελλάδος, πάλεψε για την αξιοπρέπεια της και με αυτή επέστρεψε στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα:

Ελλάδα – Ολλανδία 0-1 (0-0)

Τετάρτη 11 Ιουνίου 1980, Νάπολη (Σαν Πάολο)

Ελλάδα – Τσεχοσλοβακία 1-3 (1-2)

Σάββατο 14 Ιουνίου 1980, Ρώμη (Ολύµπικο)

Ελλάδα – Δ. Γερμανία 0-0

Τρίτη 17 Ιουνίου 1980, Τορίνο (Κοµουνάλε)


ΤΟ ΦΑΝΤΟΜ


Το παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 θα γινόταν στα γήπεδα της Ισπανίας. Εκεί που με χατ-τρικ του Πάολο Ρόσι στον ημιτελικό διέλυσε την βραζιλιάνικη παρέα των Ζίκο, Φαλκάο και του αείμνηστου γιατρού Σώκρατες. Του Ρόσι που από τα σκάνδαλα στο Ιταλικό Ποδόσφαιρο έγινε «θεός» σε εκείνο το μουντιάλ, σκοράροντας και στο τελικό 3-1 επί των Γερμανών.

Η Εθνική Ελλάδος για να πάει εκεί έπρεπε να περάσει τα εμπόδια της Ιταλίας ,της Γιουγκοσλαβίας, της Δανίας και του Λουξεμβούργου. Δεν θα σας γράψω για την 5αρα από την Γιουγκοσλαβία στο Σπλίτ, αλλά για την ανεπανάληπτη βραδιά που ένα ελληνικό «φάντομ» έκανε τους Ευρωπαίους να παραμιλούν.

Κοπεγχάγη 15-10-1980,γήπεδο «Ιντρετς Πάρκ», ώρα 8.30,θεατές 47.500.Η Ελλάδα με τους ίδιους παίκτες που είχε στο ευρωπαϊκό της Ιταλίας απέναντι από τους Δανούς της παρέας του Σίμονσεν, Ελκιερ, Ράσμουσεν, Ολσεν. Την παραμονή του ματς τραυματίζεται ο Λευτέρης Πουπάκης και ο Παναγούλιας αποφασίζει να βάλει κάτω από τα ελληνικά γκολπόστ τον Νίκο Σαργκάνη. Τι έγινε εκείνο το βράδυ;

 Οι Δανοί σφυροκοπούσαν ανελέητα την ελληνική εστία, αλλά το «Φάντομ» ήταν εκεί .Χαρακτηριστικά τα λόγια του Δανού προπονητή   Γιόζεφ Πιόντεκ προς τον συνάδελφο του Αλκέτα Παναγούλια «Ο τερματοφύλακας σου νόμιζα πως είχε πέντε χέρια. Στο ποδόσφαιρο παίζουμε με τερματοφύλακες, όχι με ακροβάτες και ταχυδακτυλουργούς» ,και ο συνάδελφος Γιάννης Διακογιάννης έγραφε τότε στη κριτική του στη «Μεσημβρινή» για το ματς «Παραμυθένια νύχτα η χθεσινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο που στην χώρα του Άντερσεν έστησε αληθινό τρόπαιο με τον θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας επί της αντίστοιχης Δανίας με 1-0 και με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τους τελικούς της Ισπανίας…» Ο δρόμος δεν άνοιξε, αλλά η εθνική και το «Φάντομ» έγραψαν Ιστορία εκείνο το βράδυ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά από εκείνο το κύκλο της Εθνικής ομάδας, στο πάγκο της κάθισαν ο Μίλτος Παπαποστόλου και ο Αντώνης Γεωργιάδης.

 Και τότε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90 υπήρξαν καλοί παίκτες στην Εθνική αλλά η αποτυχία διαδεχόταν η μια την άλλη. Αυτά δε ειδικά τα χρόνια είχαμε και κρούσματα σε πολλά παιχνίδια η εξέδρα να βρίζει τους Έλληνες διεθνείς, όπως και αρκετά ματς με άδειες σχεδόν εξέδρες.


Η ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Ούτε ο πιο αποδεκτός μελλοντολόγος του κόσμου δεν υπήρχε περίπτωση να προβλέψει τι θα γινόταν στην Αμερική το 1994 με την Εθνική Ελλάδος για πρώτη φορά να συμμετάσχει σε παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στην ιστορία της. Στο πάγκο της Εθνικής έχει επιστρέψει ο αείμνηστος «Αμερικάνος» Αλκέτας Παναγούλιας.

Για να πάμε εκεί θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την Ρωσία(Συνέχεια της πάλε ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, πραγματική ποδοσφαιρική σχολή),την Ουγγαρία αντιστοίχως με μεγάλα ονόματα, την Σερβία-Μαυροβούνιο συνέχεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο. Για να μην ήμαστε άδικοι στις κρίσεις μας κυρίες και κύριοι, η Εθνική Ελλάδος πήγε στην Αμερική αήττητη.

Την εκτέλεση πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη στο 70΄στο «Νεπ» στάδιο, με το οποίο κερδίσαμε 1-0 τους Ούγγρους και το γκολ του Νίκου Μαχλά στο 68΄στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ στις 17 Νοεμβρίου του 1993,υποθέτω να τα θυμάστε. Πήραμε την πρόκριση για το Mundial της Αμερικής. Τι έγινε μετά;

ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΝ «ΘΙΑΣΟΣ»

Αντί να αφήσουν απερίσπαστους τους Έλληνες διεθνείς και το τεχνικό τιμ να εργαστούν για την αγωνιστική τους παρουσία για πρώτη φορά ως Εθνική ομάδα της χώρας σε παγκόσμιο κύπελλο, έκαναν την εθνική ομάδα περιοδεύοντα θίασο !!!Θα μπορούσα να σας γράφω εβδομάδες ολόκληρες για το τι έγινε τότε.

Πρόεδρος στην ΕΠΟ ο Κώστας Τριβέλλας και Υφυπουργός Αθλητισμού ο Γιώργος Λιάνης. Οι αντιπαραθέσεις τους μνημειώδεις από την αρχή, έφτασαν μέχρι τα γραφεία της FIFA.Η πρόκριση της εθνικής στο παγκόσμιο κύπελλο της Αμερικής έγινε αντικείμενο πολιτικής και όχι μόνο εκμετάλλευσης.

Τα ευτράπελα ξεκίνησαν από νωρίς. Ο κεντρικός αμυντικός Στέλιος Μανωλάς πρωτοστατούσε στο ξεκαθάρισμα των οικονομικών σχέσεων παικτών-ΕΠΟ και οι κόντρες του με τον προπονητή Παναγούλια αλλά και με τους παράγοντες.

Τον Απρίλιο του 1994,σε τουρνουά με το Καμερούν και την Βολιβία εν όψει Αμερικής είχαν γίνει διάφορα ευτράπελα, που χειροτέρεψαν τον Μάιο με την 5αρα από την Αγγλία σε φιλικό. Φτάνοντας στην Αμερική και ενώ είχε στηθεί μια επιχείρηση «Σόου μπίζ» Εταιρίες για εκδηλώσεις, πασαρέλες των διεθνών, και εκμετάλλευση εισιτηρίων αλλά και μαύρη αγορά.

Στη κυριολεξία είχαν κάνει την Εθνική ομάδα περιοδεύοντα θίασο. Και μέσα στο πανηγύρι βγαίνει στο προσκήνιο δημοσίευμα που εμφάνιζε την Βουλγαρία διαθέσιμη να… διευκολύνει την Ελλάδα(Παίξαμε μαζί τους και ηττηθήκαμε 4-0 στο Σικάγο)με αντάλλαγμα κάποιες επιχειρήσεις πετρελαίου και μαγγανίου.

Ο κακός χαμός.

Νέα κόντρα Μανωλά-Πανγούλια με τον διεθνή αμυντικό να ζητά επιτακτικά τα λεφτά του πριμ. Αγωνιστικά ήττα με 4-0 από την Αργεντινή του ντοπέ σε εκείνο το ματς Ντιέγκο Μαραντόνα, στη Βοστώνη, ήττα 2-0 από μια εξαιρετική εθνική ομάδα της Νιγηρίας σε εκείνο το παγκόσμιο κύπελλο, και ήττα 4-0 από τους βούλγαρους στο Σικάγο με την κόρη του Παναγούλια να μιλεί με τα χειρότερα για την Ελλάδα στον πατέρα της μετά από αυτά που έβλεπε.

Μετά τον εφιάλτη η διάτρητη σύμβαση της τότε ΕΠΟ με την εταιρία «ΛΉΔΡΑ» του Χρήστου Ρούσου, τα εξώδικα και οι αγωγές μεταξύ πολιτείας, Ομοσπονδίας και της άλλης εταιρίας HELLAS 94,προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Κολοκώστα. Εκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά είχαν σπαταληθεί για «Πολιτιστικές και ομογενειακές εκδηλώσεις»

Ο συχωρεμένος ο Αλκέτας Παναγούλιας δεν επέστρεψε στην Ελλάδα, οι Έλληνες διεθνείς διασύρθηκαν στα μάτια του κόσμου, και φυσικά από όλους αυτούς που έστησαν το πανηγύρι ,ουδείς τιμωρήθηκε. Αυτή ήταν η παρουσία της Εθνικής Ελλάδος στο πρώτο παγκόσμιο Κύπελλο.


ΥΓ: Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ποδοσφαιρική ποιότητα εκείνων των διεθνών δεν άξιζε αυτό τον διασυρμό. Και επειδή κάποιοι από αυτούς είναι φίλοι μου μέχρι σήμερα και έχω ακούσει λεπτομέρειες να περιγράφουν ,δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν έχουν ξεπεράσει την ντροπή που ένιωσαν στα γήπεδα της Αμερικής.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ EURO-Η ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ