2.6.14

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - MUNDIAL: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ

Γράφει :Ο Αντώνης. Α. Αντωνόπουλος

Ο Δημιουργός ΖΙΛ ΡΙΜΕ

Ο Γάλλος δικηγόρος  Ζίλ Ριμέ, γεννημένος το 1873 στο Τελέ λε Λαβουνκούρ είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Ο Ριμέ ιδρυτικό μέλος της ομάδας Ρέντ Στάρ, συν-δημιουργός της FIFA το 1904 και της FFF(Γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) το 1919.Ενας άνθρωπος παθιασμένος με τον αθλητισμό ,με απίστευτη ενέργεια και ιδέες. Ο Ριμέ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και πρόεδρος της FIFA επί 33 χρόνια. Το ποδόσφαιρο εκανε την εμβφανισή του Παγκοσμίως χωρίς επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1908 στο Λονδίνο.Μετα από 13 χρόνια ο Ριμέ γίνεται προεδρος της FIFA και οραματίζεται να ενώσει ολο τον κόσμο με μια μπαλα.Το 1928 υπο την εποπτεία του δημιουργείται 5μελης επιτροπή από τους  (Μπονέ, Μέισλ, Ντελονέ, Φερετί και Λίνεμαν) που αποφάσησαν η πρωτη διοργάνωση να διεξεχθεί στην Ουρουγουάη παρα τις απειλές αρκετών ευρωπαικών χωρών ότι θα απήχαν αν οι αγωνες γινόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Διακρίσεις  Ζιλ Ριμέ.
·         Διοικητής της Λεγεώνας της Τιμής

Ο Ριμέ  ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 1955 και πέθανε ένα χρόνο αργότερα σε ηλικία 83 ετών.

ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Το Τρόπαιο Ζυλ Ριμέ είναι η ονομασία που δόθηκε στις πρώτες εκδόσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
·         Το πρώτο κύπελλο, αποτελούμενο από επιχρυσωμένο μέταλλο, αναπαριστούσε την θεά Νίκη. Πάνω του αναγράφονταν τα ονόματα των νικητών της διοργάνωσης από το 1930 ως το 1970.
·         Από το 1930 ως το 1970, η νικήτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου παρέμενε κάτοχός του για διάστημα τεσσάρων ετών, έως την επόμενη διοργάνωση.
·         Το 1970, έπειτα από την τρίτη της νίκη στην διοργάνωση, η Βραζιλία έλαβε το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο οριστικά (οι πρώτες της δύο νίκες ήταν το 1958 και το 1962).
·         Το 1974, ένα νέο κύπελλο, διαφορετικού σχεδιασμού, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
·         Το τρόπαιο αποτελείται από χρυσό 18 καρατιών, έχει ύψος 36 εκατοστά και ζυγίζει 4,97 κιλά το ίδιο και 6 κιλά η βάση του που αποτελείτε από δυο στρώματα υπέρ-πολύτιμου Μαλαχίτη .Στην Βάση αναγράφονται οι χρονιές και οι νικήτριες ομάδες από το 1974 μέχρι σήμερα.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Στη σημερινή τελική φάση του Μουντιάλ μετέχουν 32 εθνικές ομάδες που αγωνίζονται για έναν περίπου μήνα στα γήπεδα της διοργανώτριας χώρας (ή χωρών, αν πρόκειται για συνδιοργάνωση). Η τελική φάση, με τη σειρά της, χωρίζεται σε δυο επιμέρους φάσεις, σε αυτή των ομίλων και των νοκ άουτ αγώνων.
Στη φάση των ομίλων, οι ομάδες χωρίζονται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι οκτώ καλύτερες ομάδες του μουντιάλ (που προκύπτουν με βάση τη βαθμολογία της FIFA αλλά και την απόδοσή τους στα προηγούμενα μουντιάλ) μπαίνουν επικεφαλής σε κάθε όμιλο. Οι υπόλοιπες ομάδες κατανέμονται τυχαία. Από το μουντιάλ του 1998, έχουν θεσπιστεί περιορισμοί για να διασφαλίσουν ότι κανένας όμιλος δεν θα περιέχει 2 ευρωπαϊκές ομάδες, ή περισσότερες από μία ομάδα από κάθε άλλη συνομοσπονδία. Έτσι, η κάθε ομάδα δίνει τρεις αγώνες στον όμιλό της, ενώ στον τελευταίο γύρο (τρίτος αγώνας) οι αγώνες του ομίλου γίνονται ταυτόχρονα ώστε να είναι δίκαιο για όλες τις ομάδες.
Οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου προκρίνονται για τη φάση των νοκ άουτ αγώνων. Η βαθμολογία των ομάδων στους ομίλους γίνεται με πόντους. Από το 1994, η νίκη ισούται με τρεις πόντους, η ισοπαλία ισούται με έναν πόντο και η ήττα δεν δίνει πόντο (προηγουμένως η νίκη έδινε δύο πόντους αντί για τρεις). Αν δυο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν, χρησιμοποιούνται ως κριτήρια κατάταξης πρώτα η διαφορά τερμάτων, μετά το σύνολο των τερμάτων που πέτυχε κάθε ομάδα, ακολούθως τα αποτελέσματα των μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων αγώνων και τέλος ο αριθμός των ισοπαλιών.
Η φάση των αγώνων νοκ άουτ διεξάγεται με μονούς αγώνες, από τους οποίους προκύπτει ένας νικητής. Αν υπάρξει ισοπαλία, τότε ακολουθεί παράταση του αγώνα και αν χρειαστεί εκτελούνται και πέναλτι. Η φάση των νοκ άουτ ξεκινά από τον "γύρο των 16", στον οποίο ο νικητής του κάθε ομίλου αντιμετωπίζει τον δεύτερο άλλου ομίλου. Μετά ακολουθούν τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο μεγάλος τελικός. Οι ομάδες που ηττώνται στα ημιτελικά αγωνίζονται στον μικρό τελικό για την τρίτη θέση.
Μουντιάλ και τηλεόραση
Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που καλύφθηκε από την τηλεόραση ήταν του 1954. Σήμερα το μουντιάλ αποτελεί το αθλητικό γεγονός που έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το παγκόσμιο κύπελλο του 2002 έφτασαν τα 28,2 δισεκατομμύρια, ενώ τον τελικό παρακολούθησαν 1,1 δις άνθρωποι. Την κλήρωση των ομίλων εκείνου του μουντιάλ παρακολούθησαν 300 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Κάθε μουντιάλ συνήθως έχει τη δική του μασκότ. Ο Γουΐλι, στη διοργάνωση του 1966, ήταν η πρώτη μασκότ σε μουντιάλ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ
      (κλίκ για μεγέθυνση)
Έξι από τους επτά πρωταθλητές έχουν κατακτήσει τουλάχιστον έναν από τους τίτλους ως διοργανωτές. Εξαίρεση αποτελεί η Βραζιλία, η οποία έχασε το κύπελλο στον τελικό από την Ουρουγουάη το 1950, οπότε και διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Αγγλία το 1966 και η Γαλλία το 1998 έχουν κερδίσει τους
μοναδικούς τίτλους τους ως διοργανωτές. Η Ουρουγουάη, η Ιταλία κι η Αργεντινή κατέκτησαν τα πρώτα τους τρόπαια ως διοργανωτές αλλά έχουν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές κι άλλες φορές. Η
Γερμανία κέρδισε το δεύτερό της μουντιάλ ως διοργανώτρια. Τα περισσότερα έθνη είχαν αρκετά καλές πορείες όταν το κύπελλο διεξήχθη στις χώρες τους. Η Σουηδία αγωνίστηκε στο τελικό του 1958 κι η Νότια Κορέα προχώρησε μέχρι τους ημιτελικούς του 2002 ως συνδιοργανώτρια, παρά
το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν είχε προκριθεί ποτέ από τον πρώτο γύρο. Το Μεξικό έφτασε μέχρι τα ημιτελικά δυο φορές και τις δύο ως διοργανώτρια χώρα. 

Η επιτυχία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί έναν από τους λόγους που τα κράτη πασχίζουν και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για να αναλάβουν τη διοργάνωση του, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η υποστήριξη των φιλάθλων αποτελεί τον 12ο παίκτη. Όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί στην Ευρώπη τα έχουν κερδίσει ευρωπαϊκές ομάδες, με εξαίρεση το παγκόσμιο κύπελλο του 1958. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής για τις διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί στην αμερικάνικη ήπειρο. Το 2002 στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας το τρόπαιο κατέκτησε η Βραζιλία, ενώ το 2010 που το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη στη Νότια Αφρική, νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε η Ισπανία.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΠΕΙΡΟ
 
*ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ- ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΑ  ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ