13.7.14

Οι υπουργοί που ¨σφάζονται¨ για να βολέψουν τους δικούς τους

Νέα ενδοκυβερνητική κόντρα φέρνουν οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό αμέσως μετά τον ανασχηματισμό από τον Αντώνη Σαμαρά.

Γενικοί και ειδικοί γραμματείς, επικεφαλής ΔΕΚΟ και οργανισμών, όπου έχει διαπιστωθεί ότι καταγραφούν μεγάλες καθυστερήσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και όσοι προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και παραμένουν στις θέσεις τους από την εποχή της τρικομματικής, θα δουν την πόρτα της εξόδου. Μόνο που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει συναντίληψη με τον κυβερνητικό εταίρο για το εύρος των αλλαγών, το χρόνο αλλά κυρίως για τα πρόσωπα που θα διοριστούν.
ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ. 
Ο Αντώνης Σαμαράς που παρακολουθεί καθημερινά τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου μέσω του ειδικού προγράμματος "ΔΗΛΟΣ", έχει διαπιστώσει ότι οι κυβερνητικοί ρυθμοί, ιδίως πριν τον ανασχηματισμό, έχουν πέσει και θεωρεί πως η αντικατάσταση των κρατικών στελεχών είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να παραιτηθούν και οι γενικοί γραμματείς που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να πολιτευθούν, για να είναι ενιαίες οι αλλαγές και όχι μεμονωμένες. Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί οι αλλαγές στην κρατική μηχανή να πάνε ακόμα πιο πίσω. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως σε ένα νέο μοίρασμα το ΠΑΣΟΚ, θα χάσει θέσεις λόγω της ποσόστωσης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως στελέχη του είναι διορισμένα σε κομβικά πόστα από την εποχή Παπανδρέου. Όπως οι γενικοί γραμματείς του Δικαιοσύνης Νίκος Κανελλόπουλος και Μαρίνος Σανδάμης, του Εργασίας Άννα Στρατηνάκη και Άννα Δελαπόρτα, ο γραμματέας του Παιδείας Γιώργος Καλαϊτζής.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σκέφτεται και τις συνεδριακές διαδικασίες του Οκτωβρίου και "κολλάει" τις αλλαγές προκειμένου να αποφύγει τους εσωτερικούς κραδασμούς. Εν τω μεταξύ όσο καθυστερεί η διαδικασία αυτή, συνεχίζει να αιωρείται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών κάτι που "βολεύει" τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού έτσι ισχυροποιείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Και αυτό το ζήτημα φαίνεται πως τελικά θα λυθεί σε "επίπεδο κορυφής". Πάντως το απόγευμα της Τετάρτης έγινε μια πρώτη διερευνητική κουβέντα στη Βουλή γύρω από τις επερχόμενες αλλαγές, μεταξύ του αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ Κώστα Ζωντανού και του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα. Όπως και να χει όμως και αυτή τη φορά θα προτιμηθεί η δοκιμασμένη συνταγή, που θέλει να τοποθετούνται σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης πρώην βουλευτές, αποτυχόντες πολιτευτές και κομματικά στελέχη. Μόνο που τώρα που προστίθενται και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των δυο κομμάτων.

ΝΕΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ. 
Η αρχή των τοποθετήσεων πάντως έγινε με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών. Ο μέχρι πρότινος πρύτανης του ΕΜΠ και πρώην γραμματέας του υπουργείου υποδομών επί Μιχάλη Λιάπη, Σίμος Σιμόπουλος ανέλαβε πρόεδρος. Ο πρώην πρόεδρος του Οίκου Ναύτου που παραιτήθηκε άρον άρον μετά τη γνωστή υπόθεση και στη συνέχεια έφυγε και από τον ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) Χρήστος Παρράς μπήκε στο Δ.Σ. της συγκεκριμένης αρχής όπως και ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΙΕ και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. και σημερινός γραμματέας εκλογέων της ΝΔ Επαμεινώνδας Λεκκέας.
Σαρωτικές αλλαγές θα υπάρξουν σε υπουργεία όπου έγινε αλλαγή σκυτάλης αφού οι νέοι υπουργοί θέλουν οι άμεσοι συνεργάτες τους να είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους.
Στο Ανάπτυξης όλα δείχνουν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και σημερινός γραμματέας Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Γιώργος Γιαννούσης φεύγει ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει ήδη ζητήσει τον "καραμανλικό" γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη να μετακινηθεί στη θέση του Σεραφείμ Τσόκα που είχε παραιτηθεί προκειμένου να διεκδικήσει την περιφέρεια Κρήτης. Από την άλλη όμως ο Βασίλης Κικίλιας θέλει να παραμείνει στο Δημόσιας Τάξης, ο Πάτροκλος Γεωργιάδης αφού λόγω καλοκαιριού ελλοχεύει ο κίνδυνος των πυρκαγιών. Ο σημερινός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, αδερφός του πρώην γαλάζιου υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου και συνταξιούχος δικαστικός, Θανάσης Ανδρεουλάκος επιθυμεί διακαώς να συνεχίσει αλλά οι απόψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο διίστανται.

Στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης που εκλέχτηκε αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, φεύγει με τον σημερινό διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, και αποτυχόντα πολιτευτή Αρκαδίας Βασίλη Κοντοζαμάνη να είναι το φαβορί. Πάντως τα τελευταία 24ωρα ακούγεται και το όνομα του επικεφαλής στις Αστικές Συγκοινωνίες και πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Οικονόμου. Αν τελικά μετακινηθεί ο Βασίλης Κοντοζαμάνης για τη θέση του συζητείται το όνομα του πρώην διευθυντή του Ανδρέα Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας, Σταύρου Πεντέα, ο οποίος μάλιστα ήταν επικεφαλής στο συγκεκριμένο πόστο επί Αβραμόπουλου. Αλλαγές πάντως θα υπάρξουν και σε οργανισμούς του υπουργείου, με τις πληροφορίες να λένε πως θα φύγει από τον ΕΟΠΠΥ ο πρώην γραμματέας του Εργασίας επι Καραμανλή και πρώην διοικητής του ΟΓΑ, Δημητρης Κοντός.
ΑΛΛΑΓΕΣ. 
Μετακινήσεις όμως θα υπάρξουν στις ΔΥΠΕ καθώς και σε διοικητές νοσοκομείων. Εξάλλου η θέση του επικεφαλής της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου μένει ορφανή μετά την εκλογή του Παναγιώτη Κατσίβελα στο δήμο Τριφυλλίας. 
Για τη συγκεκριμένη θέση ενδιαφέρεται ο διοικητής του νοσοκομείου Άρτας και πρώην ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ επι Μαγγίνα, Νίκος Κατσακιώρης αλλά δεν φαίνεται να προκρίνεται.
Στο Αγροτικής Ανάπτυξης, που πέρασε σε γαλάζια χέρια, ο πράσινος Μίλτος Κορασίδης φεύγει από τη θέση του γραμματέα ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος θα μετακινηθεί στη θέση του Παναγιώτη Κόκκορη που είναι γραμματέας Ασφαλίσεων. Σε αυτή την περίπτωση ο υποδιοικητής του οργανισμού Κώστας Παπαθανασίου θα αναλάβει επικεφαλής του ΙΚΑ. Όσο για την προερχόμενη απο τη ΔΗΜΑΡ, υποδιοικήτρια του ΙΚΑ, Βασιλική Τριανταφυλλίδη η θητεία της δεν θα ανανεωθεί. Η πράσινη διοικήτρια του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κοττίδου, προορίζεται για τον ΕΟΠΠΥ ενώ για τη θέση της ακούγεται έντονα το όνομα της Νίκης Τζαβέλλα.
Στον ΟΓΑ ο πρώην γαλάζιος βουλευτής και επικεφαλής του οργανισμού Ξενοφών Βεργίνης φαίνεται πως θα μετακινηθεί ενώ σίγουρη θεωρείται η αποχώρηση του υποδιοικητή και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, Μιχάλη Τζελέπη.


Οι γενικοί που θα πολιτευθούν

Όσοι γενικοί γραμματείς πολιτευθούν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα πόστα τους, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή 18 μήνες πριν ολοκληρωθεί η 4ετία.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος θα κατέβει στη Β Θεσσαλονίκης και ολα δείχνουν οτι θα τον διαδεχθεί ο Δημήτρης Πτωχός.
Ο γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Μενελάος Δασκαλάκης φαίνεται πως θα είναι υποψηφιος στη Λακωνία όπως και ο γραμματέας Επικοινωνίας, Ανδρέας Κατσανιώτης στην Αχαία.


Ο γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, θα ξανακατέβει στην Α Θεσσαλονίκης, όπως και ο γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κόκκορης ενω και ο Γραμματέας Τεχνολογιών Χρήστος Βασιλάκος θα κατέβει στην Αιτωλοακαρνανία.


Από το ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι θα είναι η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου και ο γιος του πρωην βουλευτή Λασιθίου Φοίβου Ιωαννίδη και γραμματέας στο Εσωτερικών, Γιάννης Ιωαννίδης.


Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά" που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με σούπερ προσφορές και δυνατές αποκαλύψεις