1.8.14

Χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια για την Αργεντινή

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της Αργεντινής
Η Αργεντινή οδηγήθηκε ξανά στην χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια, στις 7.00 ώρα Ελλάδος, όπου και έληξε η περίοδος χάριτος που της είχε δοθεί, καθώς ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας με τα hedge funds.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα Νέας Υόρκης, ο μεσολαβητής για το θέμα της Αργεντινής εξήλθε από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας πως δεν επετεύχθη συμφωνία και πως «η Δημοκρατία της Αργεντινής θα τεθεί σε χρεοκοπία άμεσα».
Οι τράπεζες της Αργεντινής προσπάθησαν να καταρτίσουν μια πρόταση για την αγορά του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διακρατούν τα hedge funds και να αποτρέψουν την χρεοκοπία, η συμφωνία όμως κατέρρευσε
Οι τράπεζες της Αργεντινής προσπάθησαν να καταρτίσουν μια πρόταση για την αγορά του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διακρατούν τα hedge funds και να αποτρέψουν την χρεοκοπία, η συμφωνία όμως κατέρρευσε, όπως ανέφερε τραπεζικό στέλεχος.
Ο υπουργός Οικονομικών Αλεξ Κισίλοφ δήλωσε πως τα vulture funds απέρριψαν την ανανεωμένη προσφορά από την κυβέρνηση, η οποία δόθηκε επίσης και στους πιστωτές της χώρας που δέχθηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους μετά τη χρεοκοπία της το 2001.
«Η Αργεντινή πλήρωσε, έχει χρήματα, θα συνεχίσει να πληρώνει τις επόμενες δόσεις γιατί θέλουμε να το κάνουμε και γιατί υπάρχουν χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Τα χρήματα είναι εκεί. Εάν επρόκειτο για χρεοκοπία, δεν θα υπήρχαν χρήματα».
Η πλευρά των hedge funds δεν έδωσε κάποια απάντηση.
Λίγο πριν από τις δηλώσεις του υπ. Οικονομικών, η Standard & Poors τοποθέτησε την αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), αφού απέτυχε να προχωρήσει στην πληρωμή ύψους 539 εκατ. δολαρίων σε τόκους επί του χρέους της την Τετάρτης.
Παρά το γεγονός ότι η Αργεντινή έχει κλειδωθεί έξω από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου από την προηγούμενη χρεοκοπία της το 2001, το κόστος δανεισμού είναι πλέον πιθανό να αυξηθεί σε «τιμωρητικά» επίπεδα τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χρεοκοπία θα επιδεινώσει την ύφεση στη χώρα, θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα ασκήσει πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χρεοκοπία θα επιδεινώσει την ύφεση στη χώρα, θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και θα ασκήσει πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα
Η χρεοκοπία μπορεί να ενεργοποιήσει απαιτήσεις των ομολογιούχων που αγγίζουν τα 15 με 20 δισ. δολάρια, λόγω των ειδικών ρητρών (cross-default clauses).
Σε συνέντευξη τύπου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο Κισίλοφ δήλωσε πως «δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής». Η Αργεντινή θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να βάλει τέλος σε αυτήν την «άδικη και άνευ προηγουμένου κατάσταση», τόνισε επίσης, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τους πιστωτές.
Αλλά με τις διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει πια σε αδιέξοδο, ο Μαρτσέλο Ετσερμπάρνε, Αργεντίνος δικηγόρος, δήλωσε στους Financial Times ότι εκτιμά ότι η Αργεντινή μπορεί να επιχειρήσει τώρα την αναδιάρθρωση των αμερικανικών και βρετανικών ομολόγων που κατέχει με βάση την εγχώρια νομοθεσία, αλλά είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να επιτευχθεί.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ήδη καταθέσει τα 539 εκατ. δολάρια τόκων, ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεσα απαγόρευσε την μεταφορά τους στους ομολογιούχους καθώς θα παραβίαζε την απόφασή του, η οποία επικυρώθηκε στις 16 Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει παράλληλα με τους ομολογιούχους που δέχθηκαν το κούρεμά και τα hedge funds που δεν το δέχτηκαν.
«Η χρεοκοπία δεν είναι απλώς μία“τεχνική'” κατάσταση, αλλά ένα πραγματικό και επώδυνο γεγονός και δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνει μία μόνιμη κατάσταση γιατί αλλιώς, η Αργεντινή και όλοι οι κάτοχοι ομολόγων-πιστωτές της θα χτυπηθούν και ο απλός Αργεντίνος πολίτης θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», δήλωσε ο Ντάνιελ Πόλακ, ο μεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ της Αργεντινής και των hedge funds.
Η χρεοκοπία δεν είναι απλώς μία“τεχνική'” κατάσταση, αλλά ένα πραγματικό και επώδυνο γεγονός και δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνει μία μόνιμη κατάσταση
Καθώς πλησίαζε η λήξη της προθεσμίας, o Kισίλοφ επέμεινε στη γραμμή της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας επανειλημμένως τα hedge funds ως «κοράκια», ενώ διατήρησε μια κάπως προκλητική στάση: «Ποιος πιστεύει τους οίκους αξιολόγησης; Γιατί δεν προειδοποίησαν τους κατόχους των στεγαστικών δανείων το 2008, εάν γνωρίζουν τόσο καλά τα πράγματα γύρω από την λέξη “κίνδυνος”;».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δεύτερη αυτή χρεοκοπία της χώρας αναμένεται να ταρακουνήσει το χρηματιστήριο της Αργεντινής, το οποίο τις τελευταίες ημέρες, όπως και τα ομόλογα, είχε καταγράψει ράλι λόγω της ελπίδας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» που έχει θέσει η S&P για τη χώρα, σημαίνει πως η Αργεντινή ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για κάποια ομόλογα, αλλά για άλλα δεν τα καταφέρνει.
«Αν η Αργεντινή διορθώσει την αδυναμία πληρωμής, θα αναθεωρήσουμε την αξιολόγησή μας με βάση τον κίνδυνο γύρω από τη χώρα,την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρέους και το συνολικό πιστωτικό της προφίλ τη δεδομένη χρονική στιγμή», εξηγεί η Standard & Poor΄s.
thetoc.gr