1.8.14

«Μαύρη» εργασία από 2 στις 10 επιχειρήσεις

«Μαύρη» εργασία από 2 στις 10 επιχειρήσεις
Αδήλωτους-ανασφάλιστους εργαζόμενους απασχολούν σχεδόν οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχονται. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ τον Ιούνιο, δίνοντας έμφαση στις τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης, από τις 2.816 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 467 (ποσοστό 16,88%) βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.
Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως σήμερα (στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου του 2013 έως 30 Ιουνίου του 2014 ήταν 9,13%) και η μεγαλύτερη παραβατικότητα εντοπίστηκε, κατά σειρά, σε εννέα κλάδους: Στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στην κατασκευή κοσμημάτων, στα αρτοποιία, στα ξενοδοχεία, στο χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού, στα μεσιτικά γραφεία ακινήτων, σε εργασίες ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, στον καθαρισμό κτιρίων και στη συντήρηση - επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων.
Το ποσοστό των ανασφάλιστα απασχολούμενων σε σύνολο 16.059 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν οι έλεγχοι ήταν 4,79%, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έφτασαν τον Ιούνιο τα 7,8 εκατ. ευρώ έναντι των 24,8 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν, ως πρόστιμα, στις επιχειρήσεις στο διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 (με την έναρξη επιβολής του υψηλού προστίμου έως 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) έως τα τέλη Ιουνίου του 2014.
ΛΟΥΚΕΤΑ
Εκτός από τα πρόστιμα για τους ανασφάλιστα απασχολούμενους, στο πρώτο εξάμηνο μπήκαν «λουκέτα» (3 έως 31 ημερών) σε 25 επιχειρήσεις που απασχολούσαν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, ενώ από την έναρξη εφαρμογής της συγκεκριμένης ποινής οι επιθεωρητές έχουν «κλείσει» συνολικά 89 επιχειρήσεις και έχουν επιβάλει πρόστιμα 1,6 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι για αδήλωτους και ανασφάλιστους συνεχίζονται και είναι στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που, με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. «Οσες αλλαγές και να κάνουμε -στην οικονομία, την αγορά εργασίας, τους θεσμούς και το κράτος- θα αποδειχθούν ενδεχομένως μάταιες, αν δεν εκριζώσουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.