22.8.14

Οι επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας στον τομέα της γεωργίας.

        
 Με ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στα γεωργικά μας προϊόντα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αγροτική μας οικονομία, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας.
          Η διαμορφωθείσα κατάσταση αλλάζει το τοπίο στο ενδο-κοινοτικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και κατάρρευσης τιμών είναι υπαρκτός.
           Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελληνική αγορά τομάτας κατέρρευσε από εισαγωγές τομάτας από Ολλανδία και Πολωνία, επειδή οι χώρες αυτές δεν μπορούσαν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.
          Συνεπώς οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο είναι πολλαπλές στη χώρα μας, εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις με την απώλεια μιας μεγάλης, δυναμικής και προνομιούχο αγοράς, όπως είναι της Ρωσίας.
          Υπενθυμίζω ότι το 80% της παραγωγής ακτινιδίου και φράουλας και το 50% των ροδάκινων είχε κερδίσει τις αγορές της Ρωσίας καθώς και σημαντικές ποσότητες πορτοκαλιών.
          Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου ήδη έχουμε το πρώτο πλήγμα για τα πορτοκάλια ποικιλίας βαλέντσια. Οι «κλεισμένες» συμφωνίες αθετήθηκαν και τα πορτοκάλια μένουν αδιάθετα.
Ανησυχία υπάρχει και για τις συμφωνίες της χειμερινής περιόδου με τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια.
         Σε επίπεδο Ν. Μεσσηνίας εκτός από τις γενικότερες επιπτώσεις στη χώρα μας, θα έχουμε επιπτώσεις για την αναπροσαρμογή καλλιεργειών γειτονικών νομών.
Για παράδειγμα η καλλιέργεια της φράουλας έχει εκτιναχθεί στα 9.000 στρμ. από 1500 στρ.  το 2004 και αυτό οφείλεται στο άνοιγμα και την ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς.  Μετά το εμπάργκο προσανατολίζονται σε καλλιέργεια πατάτας και καρπουζιού σε θερμοκήπια (αντικατάσταση της φράουλας) που χρονικά θα συμπέσουν με τις παραγωγές του νομού μας.
   Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες που διεκδικούν το κομμάτι της  “πίτας”  που χάνει η χώρα μας και γενικότερα η Ε.Ε. και η μεγαλύτερη απειλή είναι το ενδεχόμενο να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά.
 Απαιτείται διπλωματική διαχείριση της κατάστασης, ώστε ν’ αποκατασταθεί η ισορροπία των αγορών στα αγροτικά προϊόντα που κυρίως βλάπτονται οι Νότιες χώρες της Ε.Ε.
 Παράλληλα, παρ΄ ότι οι αποζημιώσεις αποτελούν πρόσκαιρο «πυροσβεστικό μέτρο »
και δεν ανακτούν χαμένες αγορές είναι όμως απαραίτητες για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, να διεκδικηθούν από την Ε.Ε. όχι μόνο από τον προϋπολογισμό της Κ.Α.Π, αλλά και από άλλα ταμεία.  Τα 400 εκατομ. Ευρώ που προβλέπονται από την νέα Κ.Α.Π. για έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπισθεί μία απρόβλεπτα μεγάλη κρίση τέτοιου μεγέθους.
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πρέπει να επιταχύνει τα προγράμματα / δράσεις και προώθησης προϊόντων σε νέες αγορές, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους  για τα προϊόντα μας.
   Η Ελληνική Κυβέρνηση παρ’ ότι  δεν αξιοποίησε την έκτακτη κατάσταση που διέρχεται  η χώρα μας και την παραδοσιακή μας σχέση με τη Ρωσία, προκειμένου να διαφοροποιηθεί  στο επίπεδο της οικονομικής διπλωματίας, οφείλει σήμερα να διεκδικήσει από την Ε.Ε. την αποζημίωση της παραγωγής τόσο από τις άμεσες  ζημιές όσο και από τις έμμεσες. (Συμπίεση τιμών αγροτικών προϊόντων, διάλυση εμπορικών
συμφωνιών κλπ).
   Πρέπει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταγράψει τις ζημιές , ώστε να είναι έτοιμο να διεκδικήσει την αποζημίωση από τον μηχανισμό ενίσχυσης της Ε.Ε. λόγω κρίσης.
    Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και μεγάλη κυβερνητική ευθύνη να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις στους πληττόμενους παραγωγούς, οι οποίοι απειλούνται με κατάρρευση και σε καμία περίπτωση  δεν μπορούν ν΄ αποτελούν πολιτική στρατηγική.
 Τέλος χρειάζεται συντονισμένη και μεθοδική προσπάθεια απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς με μπροστάρη την Κυβέρνηση για την εξεύρεση νέων αγορών, καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα.     
                                                                            
                                                                             Με τιμή
                                                                    

                                                                   Παναγιώτης  Αλευράς
                                                                           Γεωπόνος 
                                                                     τ. Αντιπεριφερειάρχης
                                                                        Π.Ε. Μεσσηνίας