2.8.14

……ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δύο σημαντικές πληροφορίες μας έρχονται από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. 
Δυο ειδήσεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχουν  ακόμα και σήμερα  άνθρωποι, που αγαπάνε τη δουλειά τους,  που το παλεύουν καθημερινά με τις δικές τους δυνάμεις και που θέλουν πραγματικά να οδηγήσουν το Νοσοκομείο Καλαμάτας  μπροστά, ως ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα.   
Ύστερα λοιπόν  από την άρση του απαγορευτικού που καθόριζε η εγκύκλιος Χατζηδάκη από τις 14 Απριλίου 2014 για πάγωμα ένταξης όλων των νέων έργων στο ΕΣΠΑ τις επόμενες ημέρες  εντάσσονται σε δύο κοινοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ δύο μεγάλα έργα που έρχονται να βάλουν την δικιά τους σφραγίδα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρει το Νοσοκομείο μας.
Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης εντάσσονται τα δύο παρακάτω υποέργα συνολικού προϋπολογισμού  περίπου 700.000€:

1ο  Υποέργο

Αυτοματοποίηση των διαδικασιών  στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Οι διαδικασίες που θα αυτοματοποιηθούν με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας των barcode είναι οι ακόλουθες:
  1. Σήμανση ασθενών κατά την εισαγωγή τους (βραχιολάκι με barcode), ώστε να γίνεται αυτοματοποιημένα η χρέωση των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού στην μερίδα τους. Η σήμανση των ασθενών θα πρέπει να μπορεί να χρησιμεύσει και στην παρακολούθηση της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς.
  2. Διάχυση των ιατρικών πληροφοριών σε γιατρούς. Κατά την επίσκεψη των γιατρών στους ασθενείς, ο γιατρός μπορεί να δει όλο το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ασθενούς. Μπορεί να καταγράψει την διάγνωση του και τις ιατρικές παρατηρήσεις του.
  3. Διάχυση των ιατρικών πληροφοριών στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ‘εντολές’ του ιατρού, αυτόματα ενημερώνουν το νοσηλευτικό προσωπικό, το φαρμακείο και την υπηρεσία σίτισης του νοσοκομείου.
  4. Έλεγχος υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Κατά την εκτέλεση των ανωτέρω οδηγιών, ηλεκτρονικός έλεγχος αναφορικά με την ορθότητα της εκτέλεσης και μηνύματα οπτικά και ηχητικά για την αποφυγή λαθών είτε από το νοσηλευτικό προσωπικό είτε από άλλους γιατρούς είτε από την υπηρεσία σίτισης.
  5. Παρακολούθηση υλικών (φάρμακα – υγειονομικό υλικό – τρόφιμα).
a.     Αυτοματοποιημένη παρακολούθηση αποθηκών. Παρακολούθηση των παραλαβών των εμπορευμάτων, παρακολούθηση των αποστολών προς τις κλινικές, απογραφές αποθηκών, χρέωση σε ασθενείς.
b.     Παρακολούθηση εργαλείων και συσκευασιών, μέσα στα χειρουργεία.
c.      Παρακολούθηση του πάγιου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Τα προσδοκώμενα οφέλη από τα ανωτέρω είναι τα ακόλουθα:
ü Ασφάλεια ασθενούς, απέναντι στο ανθρώπινο λάθος και ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του ασθενούς.
ü Μείωση της γραφειοκρατίας.
ü Έλεγχος των αποθεμάτων και αποφυγή περιττών αγορών.
ü Αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

2ο Υποέργο

Ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων των ασθενών

Με αυτό το υποέργο ψηφιοποιείται όλο το υλικό που περιλαμβάνεται μέσα στον χάρτινο ιατρικό φάκελο του κάθε ασθενή και έχουν οι γιατροί άμεσα  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους όλη την πληροφορία που τον αφορά.


Το 2ο μεγάλο έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ και είναι η Βιοκλιματική Αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μεσσηνίας συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000€. Το έργο αφορά την συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους του Νοσοκομείου με την εφαρμογή ψυχρών υλικών στις όψεις των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη θερμομόνωσης στα δώματα της οροφής. Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση αυτού του έργου  το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Εμείς από την πλευρά μας τι να πούμε; Μόνον τούτο:
 ότι ποτέ το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν είχε γνωρίσει τέτοιες πολυσήμαντες, ριζοσπαστικές και ουσιαστικές  προσπάθειες αναβάθμισής και εκσυγχρονισμού του που να το καθιστούν  σε ένα από τα καλύτερα και σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας μας.
Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια. Μας κρατούν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι άμα θέλουμε όλα γίνονται.

Β.Μ