Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα αναμένεται να κρίνει το Συμβούλιο Εφετών την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με βούλευμα που θα εκδώσει για το ποιοι από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σε μία δίκη που παρόμοια της δεν έχει προηγηθεί στα δικαστικά χρονικά.
Οι Εφέτες που θα κρίνουν την υπόθεση θα πρέπει, αφού μελετήσουν τα στοιχεία, να αποφανθούν αν θα κάνουν δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου για το πόσοι και για ποιές κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο ή αν θα κρίνουν διαφορετικά την ποινική εμπλοκή κατηγορουμένων.
Με βάση την εκτίμηση του κ. Ντογιάκου πρέπει να παραπεμφθούν οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και μαζί τους άλλοι 52 συγκατηγορούμενοι τους. Από αυτούς οι 26 είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση.
Ο Εισαγγελικός λειτουργός που ήταν δίπλα στις ανακρίτριες που επί ένα χρόνο χειρίστηκαν την υπόθεση της παράνομης δράσης της Χρυσής Αυγής μέσα σε 700 σελίδες περιγράφει μία "εγκληματική οργάνωση" που υπό τον "μανδύα κόμματος" λειτουργεί ως μία καλά οργανωμένη στρατιωτική ομάδα για την διάπραξη παράνομων ενεργειών.
Αναφέρεται επίσης ο Εισαγγελικός λειτουργός εκτενώς με την πρόταση του στην έννοια του «υποστηρικτή » -που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από κατηγορουμένους για δράση της Χρυσής Αυγής - ότι αυτή δεν ταυτίζεται με την κοινή έννοια της λέξεως, δηλαδή αυτή του οπαδού, του φίλου ή του ψηφοφόρου.
"Αντίθετα, τονίζει ο κ. Ντογιάκος ο «υποστηρικτής» αποτελούσε κατ' ουσίαν μέλος του κόμματος, κατατασσόταν στην κατώτερη βαθμίδα της ιεραρχίας, του είχε δοθεί σχετική κάρτα με κωδικό αριθμό, κατέβαλε εισφορά, είχε δε την υποχρέωση να παρουσιάζεται στα γραφεία, να συμμετέχει στις οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις του, να φορά την ομοιόμορφη ενδυμασία, οι νεότεροι δε και οι πλέον ευσταλείς και σωματικά ρωμαλέοι να μετέχουν στην «ασφάλεια» της αντίστοιχης Τοπικής Οργάνωσης και στα αντίστοιχα «Τάγματα Εφόδου».
Κατά τον Εισαγγελέα οι ενδείξεις για τους 15 που προτείνει μη παραπομπή τους σε δίκη, δεν είναι επαρκείς. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που ζητά ο κ. Ντογιάκος να μην οδηγηθούν σε δίκη είναι ένας εκ των ιδρυτικών μελών του Σωματείου Εργαζομένων στην Ζώνη του Περάματος που δημιούργησε η Χρυσή Αυγή.
Η δίκη για την υπόθεση εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί στις αρχές του 2015 ενώ ζητούμενο ακόμη είναι η "στέγαση" μίας τέτοιας διαδικασίας. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν εξεταστεί διάφορες δυνατότητες, από την αίθουσα του Κορυδαλλού μέχρι και μη δικαστικοί χώροι που θα μετατραπούν αναλόγως.