Η κρίση κρίση αλλά κάποιοι γιατροί φαίνεται πως συνεχίζουν να θησαυρίζουν στα δημόσια νοσοκομεία στις πλάτες των ασθενών που βρίσκονται στη δυσκολότερη στιγμή της ζωής τους.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν διπλά από την τσέπη τους σε μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ για να εξυπηρετηθούν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέγραψε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ΕΛΣΤΑΤ οι ασθενείς στη χώρα μας καταβάλουν πλέον περισσότερα 119 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους.

Χαρακτηριστικά, ενώ πριν από τα μνημόνια τα ποσά που δίνονταν από ιδιωτικές δαπάνες ετησίως ήταν 290εκατ. Ευρώ (2008), το 2013 δόθηκαν 409 εκατ. ευρώ.
Και αν κανείς σκεφτεί ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στο ΕΣΥ αυξήθηκαν λόγω της εφαρμογής του “5ευρω” ως εισιτήριο για τα εξωτερικά ιατρεία, ο λογαριασμός δε ...βγαίνει!

Άλλωστε έρευνα που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία είχε δείξει πως το ποσό δεν μπορεί να φθάνει ετησίως σε καμία περίπτωση τα 400 εκατ. καθώς υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το εισιτήριο είναι κοντά στα 100 εκατ.

 Όπως εξηγεί ο Γιώργος Βογιατζής, επιστημονικός υπεύθυνος της Genesis Pharma που επεξεργάστηκε τα δεδομένα του οικογενειακού προϋπολογισμού:

“ Οι ιδιωτικές πληρωμές (από την τσέπη των νοικοκυριών) παρά την κρίση και την δραματική μείωση των εισοδημάτων τους προς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί.  Αυτό μέχρι ενός ορισμένου σημείου μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση των δαπανών για τα απογευματινά ιατρεία και την καθιέρωση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκ.

Πάντως σχεδόν όλοι ομολογούν ότι τα δημόσια έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες πρέπει να φθίνουν και όχι να αυξάνονται.  Λαμβάνουμε επίσης υπ όψιν ότι οι ασθενείς δεν συμμετέχουν στα έξοδα νοσηλείας- ή συμμετέχουν με ελάχιστα χρήματα.
Άρα αυτό που μένει είναι οι παράνομες πληρωμές – το φακελάκι”.

Και η αύξηση στις ιδιωτικές δαπάνες της Υγείας αποδίδονται σε συνδυασμό παραγόντων:
· Λόγω κρίσης εκτιμάται ότι μειώθηκε η ονομαστική αξία. Οι τιμές πρέπει να έπεσαν.
· Σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που αναγκάζονται τώρα να δίνουν φακελάκι
· Σε μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών παθήσεων που τώρα δίνουν φακελάκι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν αναγκάζονταν να δώσουν
· Το φακελάκι μάλλον έχει επεκταθεί και γεωγραφικά, ίσως και σε επαρχιακά/ περιφερειακά νοσοκομεία που στα προηγούμενα χρόνια δεν είχε κυριαρχήσει.

Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι οι ...λάτρεις του μαύρου χρήματος δε πτοούνται ούτε από τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων καθώς η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει κάνει κατά καιρούς και αυστηρές συστάσεις ενώ έχει κάνει και καμπάνια ειδική για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. 

iatropedia.gr