1.11.14

Ο τσελεμεντές των... κρατουμένων



Βιβλία από φυλακισμένους με συνταγές από τις πατρίδες τους

Βγήκαν για λίγο από τα κελιά, φόρεσαν ποδιές και σκούφους και μετατράπηκαν σε… σεφ. Οι 33 νεαροί κρατούμενοι του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Βόλου, όλοι αλλοδαποί, έγραψαν ένα βιβλίο με συνταγές από τις πατρίδες τους, αφού πρώτα κάποιες τις εκτέλεσαν για τους συγκρατούμενούς τους.


«Ρε γυναίκα, δώσε ακριβώς τα υλικά και την εκτέλεση, ο δάσκαλος θέλει ακρίβεια», φώναζε ο πανύψηλος Μωχάμεντ από τη Σομαλία στη σύζυγό του, από την οποία έπαιρνε τηλεφωνικά τη συνταγή για το αγαπημένο του Καμάλ.
Το Καμάλ είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο φαγητό που σερβίρεται συνήθως μετά την προσευχή της Παρασκευής και, όπως δηλώνει και το όνομά του, γίνεται από κρέας καμήλας, το οποίο ψήνεται με πατάτες, ρύζι και καρότα στο φούρνο, ενώ στο τέλος προστίθεται μπόλικο λεμόνι.

Ο 17χρονος Ακμπάρ από το Πακιστάν μίλησε με την αδελφή του, που μένει στη Λαχόρη και, όπως είπε, είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Και έγραψε για το βιβλίο «Σ’ ένα πιάτο ο κόσμος όλος» τη συνταγή για το Γκόοστ, ένα φαγητό με κατσίκι ή αρνί και λαχανικά, που σερβίρεται σε γιορτές και πανηγύρια. Μάλιστα, σημείωσε πως το μυστικό σε αυτήν τη συνταγή είναι να βράσει για ώρες το κρέας με τα λαχανικά και τα χόρτα, για να… μελώσει.

«Ήταν μια έκπληξη για μένα το πόσο γρήγορα και με προθυμία ανταποκρίθηκαν οι μαθητές μας σε αυτήν την πρόταση. Όλοι ήθελαν να γράψουν συνταγές, συνωστίζονταν στο τηλέφωνο, για να μιλήσουν με τις μανάδες τους και να γράψουν υλικά και εκτελέσεις», λέει στο «Έθνος» ο Θανάσης Καραγιάννης, διευθυντής του 33ου δημοτικού σχολείου Βόλου που στεγάζεται στο σωφρονιστικό κατάστημα.