13.11.14

Οι πρώτες εικόνες που έστειλε το ρομπότ Philae από τον κομήτη

Μεγάλη αγωνία επικρατεί σε όλο τον κόσμο για το αν το ρομπότ Philae κατάφερε να «δέσει» πάνω στον κινούμενο κομήτη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αγκιστρωθεί καλά και εκφράζονται φόβοι για το αν σε μια πρώτη μεγάλη δόνηση θα χαθεί στο διάστημα και θα χαθούν και οι κόποι μιας δεκαετίας.
Προς το παρόν το ρομπότ στέλνει τις πρώτες εικόνες και ξεκινά τις αναλύσεις του εδάφους για να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τη δημιουργία του διαστήματος αφού οι κομήτες είναι ουσιαστικά τα «σκουπίδια» του ηλιακού συστήματος. Οπως αναφέρει το Εθνος, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τη δυσκολία του εγχειρήματος, αρκεί να αναλογιστεί ότι ο κομήτης «67P» πάνω στον οποίο επιχείρησε να προσεδαφιστεί το «Philae» απέχει περίπου 510 εκατομμύρια χλμ. από τον πλανήτη Γη. Εχει διάμετρο τέσσερα χλμ., κινείται με ταχύτητα 135.000 χλμ./ώρα και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 70°C. Είναι κατάλοιπο από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, με ηλικία περίπου 4,6 δισ. ετών, και ίσως να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον... εαυτό μας ρίχνοντας φως στα άδυτα του σχηματισμού της ίδιας της Γης.
Ο λόγος για ένα όχημα με μέγεθος μικρού ψυγείου και βάρος περίπου 100 κιλών, εξοπλισμένο με κάμερες, υπερσύγχρονα όργανα μέτρησης, τρυπάνια και ποικίλους αισθητήρες. Ειδικά οι τρεις επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τη συλλογή πολύτιμου υλικού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το «Philae» μετά θα σταματήσει τη δουλειά. Εφοδιασμένο με ηλιακές μπαταρίες, το ρομποτικό σκάφος έχει αποστολή να πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πειράματα πάνω στα δεδομένα που συνέλεξε και να στείλει αναλύσεις στη Γη μέσω του μητρικού σκάφους «Rosetta», που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και λειτουργεί ως αναμεταδότης.
Δείτε τις πρώτες εικόνες που έστειλε το ρομπότ