24.12.14

Σε κλίμα κατάνυξης οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ

REUTERS/AMMAR AWAD
Χριστιανοί από όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για τη γέννηση του Ιησού, που θα κορυφωθούν με τη θεία λειτουργία στην Εκκλησία της Γεννήσεως. Ωστόσο και οι φετινοί εορτασμοί διεξάγονται υπό τη σκιά των διωγμών που υφίστανται οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής από τους τζιχαντιστές.
Ο Λατίνος Πατριάρχης στην Ιερουσαλήμ, ο Φουάντ Τβαλ, κατά τη λιτανεία στην Πλατεία Μάνγκερ της Βηθλεέμ παρουσία χιλιάδων πιστών εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2015 θα φέρει γέφυρες ειρήνης αντί τείχη διαχωρισμού.
«Ελπίζω ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρχει τείχος διαχωρισμού και αντ' αυτού θα έχουμε γέφυρες ειρήνης» δήλωσε αναφερόμενος στο ισραηλινό τείχος εντός και γύρω από τη Δυτική Όχθη, το οποίο χωρίζει την Βηθλεέμ από την Ιερουσαλήμ.

REUTERS/AMMAR AWAD
Ο Λατίνος Πατριάρχης στην Ιερουσαλήμ, ο Φουάντ Τβαλ κατά την άφιξή του στην Βηθλεέμ.
Ο ίδιος κάλεσε τους Χριστιανούς να μην ξεχνούν τις 19.600 εκτοπισμένες οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας που ακόμη υποφέρουν από τις συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χαμάς, ενώ έκανε σαφή αναφορά στη δράση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων με το ακραίο ισλάμ.
Στο βόρειο Ιράκ περίπου 150.000 Χριστιανοί έχουν εκτοπιστεί από την προέλαση, τον Ιούνιο, του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο BBC οι χριστιανικές κοινότητες βρίσκονται υπό πίεση να ασπασθούν το Ισλάμ, να πληρώσουν ειδικό φόρο ή να φύγουν από τα σπίτια τους.
Τόσο τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όσο και του Πάπα Φραγκίσκου επικεντρώνονται στη βία που υφίστανται οι Χριστιανοί στην περιοχή, οι οποίοι απαρτίζουν τις πιο παλιές χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο.

EPA/ABED AL HASHLAMOUN
Χριστιανοί προσκυνητές από τη Νιγηρία στον Ναό της Γεννήσεως.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του τονίζει την ανάγκη να βιώσουν οι πάντες «τον απόλυτο σεβασμό της αξίας του προσώπου, του συνανθρώπου και την παύση κάθε μορφής βίας». Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφέρεται, επίσης, στα «ογκούμενα κύματα βίας και βαρβαρότητας, τα οποία εξακολουθούν να μαστίζουν διάφορες περιοχές του πλανήτη, και ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή και μάλιστα τους γηγενείς εκεί χριστιανούς, στο όνομα συχνά της θρησκείας».
O πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε πριν από την εορτή των Χριστουγέννων εκτενή επιστολή προς τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, απευθύνοντάς τους έκκληση να επιδείξουν «επιμονή», αλλά και έκκληση για τη διενέργεια διαθρησκευτικού διαλόγου, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
Αυτό «αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στον πειρασμό του θρησκευτικού φονταμενταλισμού», τόνισε και προέτρεψε τους Χριστιανούς να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους να παρουσιάσουν με οξυδέρκεια μια πιο αυθεντική εικόνα του Ισλάμ.

πηγή