26.12.14

Μιχ.Καρχιμάκης - «Παπανδρέου καλωσόρισες!»


Ο Γιώργος προετοιμάζει το νέο κόμμα - Ταραχή στην Κεντροαριστερά

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει πυρετωδώς το νέο κόμμα του, το όποιο πιθανότατα θα ανακοινώσει σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε δημόσια παρέμβαση τις επόμενες ημέρες θέλοντας να δηλώσει «παρών» στο πολιτικό σκηνικό και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ. Το χάσμα με τον Ευ. Βενιζέλο μοιάζει αγεφύρωτο και η δημιουργία του νέου κόμματος θεωρείται περισσότερο σίγουρη από ποτέ. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να ελέγχει σχεδόν τη μισή Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα τον ακολουθούσαν στο νέο του εγχείρημα. Παλαιοί και νέοι συνεργάτες του ετοιμάζονται οργανωτικά και ήδη έχουν γίνει οι επαφές που χρειάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο Γ. Ελενόπουλος ανέλαβε συντονιστής του γραφείου, θέση που “χήρευε” εδώ και καιρό, ενώ η προετοιμασία για την ίδρυση και την εξαγγελία του νέου κόμματος βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σε συνεργασία με τον Γιώργο Πετρουλάκη, ο κ. Ελενόπουλος βάζει τις τελευταίες πινελιές στην πλατφόρμα του νέου κόμματος, ενώ στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού σημαντικό ρόλο παίζει και ο Τάσος Συκάκης, που αποτέλεσε συνεργάτη του Γιώργου Πεταλωτή.
Αίσθηση προκαλεί η “αποστασιοποίηση” του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στον στενό πυρήνα των στελεχών του πρώην πρωθυπουργού, αν και βρίσκεται πάντα στο πλευρό του.
Υπεύθυνος Οργανωτικού είναι ο Γιώργος Κόκιος, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης, ο πρώην Γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης, αλλά και ο Γ. Πεταλωτής.
Αγνωστο είναι ακόμη τι θα πράξουν πρώην υπουργοί όπως η Αννα Διαμαντοπούλου ή ο Γ. Φλωρίδης που βρίσκονται κοντά στη δημιουργία νέου φόρου, καθώς και ο Γ. Ραγκούσης, που παρεμβαίνει συνεχώς.
Ο Γιώργος προετοιμάζει το νέο κόμμα - Ταραχή στην Κεντροαριστερά Εν τω μεταξύ και ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να μείνει με δεμένα χέρια και πιθανότατα θα προχωρήσει κι αυτός σε δημόσια παρέμβαση καλώντας τον κ. Παπανδρέου να ξανασκεφτεί τη διάσπαση του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του. θα τονίσει επίσης ότι η θέση του είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σχετική ανησυχία για τη δημιουργία νέου Παπανδρεϊκού κόμματος καθώς φοβούνται ότι μπορεί να τους «κλέψει» δύναμη στην πορεία προς την εξουσία. Αν και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπει στη διαδικασία να σχολιάσει το ενδεχόμενο κίνησης από τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από την Αριστερή Πλατφόρμα, Άκης Μπαδογιάννης με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra κάνει λόγο για ζουρλομανδύα που τυλίγει το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο της δημιουργίας κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου ως «το μεγαλύτερο ανέκδοτο όλων των εποχών».
Ο Γιώργος προετοιμάζει το νέο κόμμα - Ταραχή στην ΚεντροαριστεράΟ Καρχιμάκης
Από την πλευρά του, ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, τον καλωσορίζει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Καρχιμάκης του οποίου το όνομα ακούγεται έντονα για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του νέου κόμματος, με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε «Παπανδρέου καλωσόρισες!», κοινοποιώντας το άρθρο του Τάκη Μίχα από τη σελίδα της «Κίνησης των 75».
Παρατίθεται το κείμενο:
Η σχεδόν βέβαιη επιστροφή του ΓΑΠ στην ενεργό πολιτική με τη μορφή της δημιουργίας ενός νέου κόμματος ασφαλώς αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός που πιθανώς θα δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους να επανεξετάσουν πολλές από τις απόψεις τους.
Είναι σήμερα πλέον προφανές ότι η συντονισμένη, συνεχής και πολλές φορές υστερική επίθεση πού δεχόταν σε σχεδόν καθημερινή βάση ο ΓΑΠ από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ ήταν τελείως δυσανάλογη με τα όποια λάθη και παραλείψεις του. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημερινό τραγικό σημείο λόγω δύο κυρίως πολιτικών: του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή.
Το λάθος του πρώτου ήταν ότι έβαλε μια χώρα με τριτοκοσμικές οικονομικές δομές στην ευρωζώνη και μάλιστα με μία ισοτιμία δραχμής-ευρώ πού έμελλε με μαθηματική ακρίβεια να εξαλείψει και τα ελάχιστα ίχνη ανταγωνιστικότητας της χώρας. Το λάθος του δεύτερου ήταν ότι εκμεταλλεύθηκε το φτηνό χρήμα που διασφάλιζε η ένταξη στην ευρωζώνη όχι απλά για να μην κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά για να προχωρήσει στην περαιτέρω γιγάντωση του πελατειακού κράτους με τις δεκάδες χιλιάδες διορισμών, αυξήσεις κρατικών δαπανών κ.λπ.

Μπροστά στα «αμαρτήματα» των δύο αυτών πολιτικών, οποιεσδήποτε ατυχείς πιθανώς δηλώσεις, παραλείψεις ή συμφωνίες του ΓΑΠ αποτελούν υποσημειώσεις των υποσημειώσεων, στις οποίες ο σοβαρός μελετητής της ιστορικής long duree δεν πρόκειται να αφιερώσει ούτε μία αράδα. Οι επιλογές του ΓΑΠ όταν ξέσπασε η κρίση ήταν σε γενικές γραμμές αυτές που θα ακολουθούσε τουλάχιστον το 50% των φορέων ενός ορθολογικού λογισμικού. Προφανώς θα υπήρχαν και άλλα λογισμικά που θα λειτουργούσαν στη βάση ενός διαφορετικού αλγόριθμου - όμως αυτό δεν εξηγεί τη δυσανάλογη κατά την άποψη μου αντίδραση στις επιλογές του ΓΑΠ.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι: Γιατί αυτή η δυσανάλογη αντίδραση; Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι: Γιατί οι ολιγάρχες που ελέγχουν την πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας στοχοποίησαν σε τέτοιο βαθμό τον ΓΑΠ ενώ άφησαν τελείως στο απυρόβλητο τους άλλους δύο πολιτικούς ηγέτες, των οποίων οι άστοχες πολιτικές οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στον υπερδανεισμό και στην ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας;
Στο ερώτημα αυτό δεν έχω την πληροφόρηση για να επιχειρήσω μία απάντηση. Όμως το ενδιαφέρον με την επανάκαμψη του ΓΑΠ στην πολιτική ζωή της χώρας είναι ότι το ερώτημα αυτό θα τεθεί ξανά και με νέα ένταση. Και αυτό ίσως να είναι το πιο σημαντικό - ακόμα πιο σημαντικό ίσως και από τις απαντήσεις. Διότι όπως έγραφε ο Μάρξ κάπου στην Grundrisse αναφερόμενος στην επιστημονική έρευνα: «Εκείνο πού προέχει δεν είναι η απάντηση που δίνει κανείς σε ένα ερώτημα, αλλά ο τρόπος που θέτει κανείς το ερώτημα».
Για τους προαναφερθέντες, λοιπόν, λόγους -και όχι απλά από ευγένεια- οφείλουμε όλοι μας να πούμε ένα μεγάλο «Welcome!» κατά την επάνοδο του ΓΑΠ στην πολιτική σκηνή της χώρας.