Κατρακυλούν οι τιμές για το κρητικό ελαιόλαδο, που
πλέον πέφτουν κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό.
Αιτία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, Γιώργο Τζωρτζάκη η, χωρίς οργάνωση και λογική, πώληση του λαδιού από τους παραγωγούς που δε λαμβάνουν υπόψη τους το "νόμο" της προσφοράς και της ζήτησης με βάση τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές. "Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η Κρήτη περνάει αυτό το κακό προηγούμενο των τιμών του λαδιού" - λέει ο κ.Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι, π.χ. στην Πελοπόννησο οι τιμές συγκρατούνται, ενώ την ίδια στιγμή στην Κρήτη δεν μπορούν να διατηρηθούν ούτε στα τρία ευρώ! Το πρόβλημα εντοπίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ στο ότι "δε στηρίζονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις, ούτε οι έμποροι". Παράλληλα, με δεδομένο ότιη συγκομιδή βρίσκεται στο "φόρτε" της αυτή τη στιγμή, υπάρχει υπερπροσφορά ελαιολάδου στην αγορά, με αποτέλεσμα με δεδομένο το ότι η ζήτηση δεν είναι ανάλογη, η τιμή να πέφτει.
"Ο παραγωγός πρέπει να κάνει "κράτει", να πουλάει το λάδι που χρειάζεται για να παίξουμε λίγο με τους κανόνες της αγοράς" - επισημαίνει ο κ.Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να οργανωθεί, να συνεταιριστεί και να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, ώστε το λάδι να "κρατιέται", να γίνεται δημοπρασία και εν τέλει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να τυποποιείται, ώστε το κρητικό ελαιόλαδο "να πάρει την υπεραξία που του αξίζει και ο παραγωγός να βγει από το τέλμα".
Αιτία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, Γιώργο Τζωρτζάκη η, χωρίς οργάνωση και λογική, πώληση του λαδιού από τους παραγωγούς που δε λαμβάνουν υπόψη τους το "νόμο" της προσφοράς και της ζήτησης με βάση τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές. "Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η Κρήτη περνάει αυτό το κακό προηγούμενο των τιμών του λαδιού" - λέει ο κ.Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι, π.χ. στην Πελοπόννησο οι τιμές συγκρατούνται, ενώ την ίδια στιγμή στην Κρήτη δεν μπορούν να διατηρηθούν ούτε στα τρία ευρώ! Το πρόβλημα εντοπίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ στο ότι "δε στηρίζονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις, ούτε οι έμποροι". Παράλληλα, με δεδομένο ότιη συγκομιδή βρίσκεται στο "φόρτε" της αυτή τη στιγμή, υπάρχει υπερπροσφορά ελαιολάδου στην αγορά, με αποτέλεσμα με δεδομένο το ότι η ζήτηση δεν είναι ανάλογη, η τιμή να πέφτει.
"Ο παραγωγός πρέπει να κάνει "κράτει", να πουλάει το λάδι που χρειάζεται για να παίξουμε λίγο με τους κανόνες της αγοράς" - επισημαίνει ο κ.Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να οργανωθεί, να συνεταιριστεί και να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, ώστε το λάδι να "κρατιέται", να γίνεται δημοπρασία και εν τέλει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να τυποποιείται, ώστε το κρητικό ελαιόλαδο "να πάρει την υπεραξία που του αξίζει και ο παραγωγός να βγει από το τέλμα".