3.2.15

Η κατρακύλα της Τριφυλίας… τώρα και λιγνιτωρυχείο;

Μάρτυρες εγκατάλειψης αλλά και ερήμωσης της περιοχής γίνονται τα τελευταία πέντε χρόνια οι δημότες της Τριφυλίας. Θαρρείς και κάποιος βάλθηκε να μας σβήσει από το χάρτη! Θαρρείς και είναι γραφτό η Τριφυλία να γίνει το πτυελοδοχείο της Μεσσηνίας
Η Τριφυλία της γεωργικής παραγωγής, του πολιτισμού, των τριών πόλεων που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από γειτονικά αστικά κέντρα. Η Τριφυλία των απέραντων παραλιών, των γραφικών χωριών, των μονοπατιών. Δυστυχώς όμως χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση για μετεξέλιξη. Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις για το αύριο!
Η «ερημοποίηση»
Η ιστορία λίγο έως πολύ, γνωστή! Έκλεισαν υπηρεσίες όπως ΟΣΕ, ΔΕΗ, Δ.Ο.Υ. Άλλες υποβαθμίστηκαν όπως ο ΟΤΕ, η αστυνομική υποδιεύθυνση, το πρωτοδικείο. Το λιμάνι κατέρρευσε και οι υπεύθυνοι κολυμπούν ξένοιαστοι και χορτάτοι... Το νοσοκομείο μετατράπηκε σε σταθμαρχείο μετεπιβίβασης ασθενών προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα αφού λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, όπως π.χ καρδιολόγος. Το κολυμβητήριο έγινε στέρνα και το νέο γήπεδο Φιλιατρών βοσκοτόπι. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αυτά εγκαινιάστηκαν πρόσφατα και όσοι καμάρωναν τότε στις φωτογραφίες σήμερα δεν έχουν αρθρώσει λέξη για την κατάντια της περιοχής.
Η δικαιολογία γνωστή. Υπάρχει κρίση. Τι θέλετε να κάνουμε; Θα βγάλουμε ψήφισμα. Απαντώ. Ε και…;
Το λιγνιτωρυχείο
Μέσα σε όλον αυτό το μαρασμό έρχεται να προστεθεί και το κερασάκι στην τούρτα της απομόνωσης και περιθωριοποίησης. Έκπληκτοι διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι προωθείται η έναρξη λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή 2 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας. Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις συζητά θέματα που θα απέρριπτε  και το τελευταίο κοινοτικό συμβούλιο. Είναι λυπηρό να μην έχει γίνει ούτε νύξη για το θέμα από την περιφέρεια. Πέρασε η προεκλογική περίοδος και  κανείς δε μίλησε σε συγκέντρωση στην Κυπαρισσία ώστε να θίξει και το ζήτημα αυτό.
 Οι επιπτώσεις από την εξόρυξη λιγνίτη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο είναι γνωστές. Αρκεί μία επίσκεψη σε Μεγαλόπολη, Αλιβέρι, Πτολεμαίδα και η μελέτη των επιστημονικών στοιχείων. Αναρωτιέμαι ειλικρινά τι όραμα έχουν οι άρχοντες για την περιοχή μας. Πώς είναι δυνατόν να θέλουν την τουριστική ανάπτυξη με επενδύσεις και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και από την άλλη να σκέπτονται δίπλα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως το Καλό Νερό, ο Αρκαδικός ποταμός, η Περιστεριά  ,το κάστρο της Αρκαδιάς, η ίδια η πόλη της Κυπαρισσίας και τόσα άλλα μέρη, να γίνει μία νεκρή μαύρη ζώνη εξόρυξης λιγνίτη.
Με την ευθύνη που μου αναλογεί ως εκλεγμένος πολίτης και κάτοικος της περιοχής, ζητώ:  
·         Tην άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.
·         Την κοινή ανοιχτή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με το δημοτικό μας συμβούλιο ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και από κοινού απόφαση.
·         Τη ματαίωση της δεξίωσης στο δημοτικό μέγαρο Φιλιατρών  ως ελάχιστη ένδειξη δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους (την οποία έχω καταψηφίσει στο πρόσφατο συμβούλιο γιατί κοστίζει μαζί με λοιπά έξοδα εορτής σχεδόν 3.000 ευρώ στο δήμο).
Δεν είναι δυνατό να καθίσουμε να «χαριεντιζόμαστε» με ανθρώπους των οποίων οι επιλογές έφεραν  την υποβάθμιση της ζωής μας στην περιοχή. Φτάνει πια! Ας κηρυχτούν ανεπιθύμητοι και ας κατανοήσουν ότι η περιοχή πλέον δεν είναι φέουδο κανενός να αποφασίζει χωρίς εμάς.
Η Ευρώπη έχει απαλλαχθεί από το λιγνίτη και εμείς αφήνουμε την ηλιακή και την αιολική ενέργεια ανεκμετάλλευτη. Υποτίθεται ότι και η χώρα έχει εισέλθει στη μεταλιγνιτική περίοδο που διαρκεί έως το 2020 οπότε και πρέπει να έχει μηδενιστεί η χρήση λιγνίτη.
Η Τριφυλία μας τόπος χαρακτηριστικός και ομοιογενής με έργα σύνθετα του ανθρώπου και της φύσης όχι μόνο δεν πρέπει να καλυφθεί από τα αιωρούμενα σωματίδια της λιγνιτόσκονης αλλά αντίθετα να ενισχυθεί με την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων και προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.  Η πρόοδος θα έρθει από το περιβάλλον και τον πολιτισμό που απλόχερα διαθέτει η μεσσηνιακή γη (αλλά μυωπικά παραβλέπουν οι –σωτήρες-της) και όχι από το κάρβουνο εταιριών και την   –παιπάλη- διαφόρων παραγόντων.

Με τιμή

Δημήτρης Π.Κουτσούλης

Αντιπρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας