10.3.15

ΣΑΛΟΣ με το site της απιστίας ! Βοηθά τις γυναίκες να κερατώνουν τους άνδρες τους

ΔΙΧΑΣΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ 
 
Ακόμη και σε μία χώρα στην οποία ένας διάσημος πολιτικός δικάστηκε για όργια και ένας πρόεδρος «συνελήφθη» να απατά, μία ιστοσελίδα για απιστία δεν είναι ανεκτή.

Κι όμως, στη φιλελεύθερη Γαλλία, που έχει συνηθίσει να μαθαίνει τις ροζ περιπέτειες σημαντικών ανδρών, τελευταίες που τους απασχόλησαν εκείνες του Ντομινίκ Στρος Καν και του Φρανσουά Ολάντ, μία διαφήμιση για site για παντρεμένες γυναίκες που ψάχνουν εξωσυζυγική σχέση, δίχασε τη χώρα.
Μόλις οι διαφημίσεις του Gleeden, της εν λόγω ιστοσελίδας, μπήκαν σε λεωφορεία σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις.
 Σε επτά από αυτές, αποφασίστηκε η απόσυρσή τους, κάτι που προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων στα social media.
Η υπόθεση δεν περιορίστηκε στο διαδίκτυο. Τον περασμένο μήνα μία καθολική ένωση κινήθηκε δικαστικά ενάντια του Gleeden, χαρακτηρίζοντας τη διαφήμιση ως ανήθικη, ενώ στη μήνυση υποστήριζε ότι παραβίαζε άρθρο του αστικού κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο, που είχε συνταχθεί το 1804, ορίζει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να δείχνουν σεβασμό και πίστη.
Στις Βερσαλλίες, εκεί όπου βρίσκεται το ανάκτορο του Λουδοβίκου ΙΔ του οποίου οι ερωμένες αναφέρονται σε 11 ξεχωριστές σελίδες του Wikipedia όπως σημειώνουν οι New York Times- η εταιρεία λεωφορείων Keolis ανακοίνωσε ότι απέσυρε τη διαφήμιση τον προηγούμενο μήνα όταν έλαβε 500 διαμαρτυρίες σε μία εβδομάδα. Συνήθως όλο το χρόνο λαμβάνει 900 σχετικά παράπονα. Στο γραφικό Ραμπουγιέ, ο συντηρητικός δήμαρχος ζήτησε να αποσυρθεί η διαφήμιση γιατί απειλεί την ιερότητα του γάμου.
Οι αντιδράσεις δείχνουν βαθύ κοινωνικό συντηρητισμό στη Γαλλία, που συχνά παραβλέπεται, αλλά υπογραμμίζεται από την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο πέρα από τις κινητοποιήσεις κατά των μεταναστών προασπίζεται τις παραδοσιακές οικογενειακές καθολικές αξίες, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Παρομοίως, στη χώρα υπήρξαν ισχυρότερες από ότι αναμενόταν αντιδράσεις κατά της νομιμοποίησης γάμων ιδίου φύλου με χιλιάδες να διαδηλώνουν.
Το Gleeden επένδυσε στην πρόκληση. Μία διαφημιστική καμπάνια του στο μετρό του Παρισιού ανέφερε ότι το να βρει κάποια εραστή είναι λιγότερο δαπανηρό για το δημόσιο σύστημα υγείας από ότι το να πάρει τα αντικαταθλιπτικά. 
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που ξεκίνησε το 2009 έχει ένα εκατομμύριο χρήστες στη Γαλλία και 2,4 εκατομμύρια παγκοσμίως.
«Είναι ένα site από τις γυναίκες, για τις γυναίκες. Μία μορφή δικαιοσύνης για τις Γαλλίδες που επί αιώνες υποφέρουν από την απιστία των συζύγων τους», είπε η εκπρόσωπος του Gleeden, Σολέν Πεγιέτ, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη τη μήνυση ενάντια στην ιστοσελίδα, καθώς όπως είπε η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε το 1975 στη Γαλλία.
«Θέλουμε να δώσουμε στις γυναίκες τα μέσα για να απατήσουν τους συζύγους τους και να είναι σεξουαλικά ανεξάρτητες», πρόσθεσε, σημειώνοντας με νόημα ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι Γάλλοι ήταν στους δρόμους και φώναζαν για την ελευθερία της έκφρασης, αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες μετά από το μακελειό στο Charlie Hebdo.