20.4.15

Πρόληψη των Τραυματισμών στο Ποδόσφαιρο στα Παιδιά και τους Εφήβους

Αντώνης Αγγουλές

Χειρουργός Ορθοπαιδικός MD,PhD




Το ποδόσφαιρο, αποτελεί το πιο συναρπαστικό ίσως άθλημα παγκοσμίως. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων νεαρής ηλικίας, παιδιά και έφηβοι  ασχολούνται από λίγες έως και περισσότερες ώρες κάθε εβδομάδα με αυτό το άθλημα επαφής. Λόγω της ιδιαίτερα  απαιτητικής φύσης του σε  αντοχή και ταχύτητα, οι αθλητές υφίστανται μια σειρά  τραυματισμών με διαφορετικη βαρύτητα  ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του  αγώνα και λιγότερο στην προπόνηση.

Για να μειωθεί η συχνότητα  των τραυματισμών αυτών στον ανώριμο ακόμη σκελετό των παιδιών και εφήβων  υπάρχουν μια σειρά μέτρων τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη τους.

Η καταλληλότητα του γηπέδου θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί για να επιτρέπεται η εξέλιξη του αγώνα. Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και με τον κατάλληλο εξοπλισμό και ιδιαίτερα αθλητικά παπούτσια.

Επίσης επικαλαμίδες προστατεύουν τις κνήμες ενώ σε περίπτωση ανάρρωσης μετά από διάστρεμμα συστήνονται επιστραγαλίδες.  Αγώνες σε ακραίες καιρικές συνθήκες  όπως σε βροχή ή δυνατό ήλιο απαγορεύονται. Επαρκής λήψη υγρών επιβάλλεται ιδιαίτερα σε συνθήκες με  αυξημένη θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Οι κανόνες του παιχνιδιού θα πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το επιθετικό παιχνίδι  πχ αγκωνιές, κλωτσιές, αντικανονικά μαρκαρίσματα κτλ τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τον αντίπαλο.

Σε κάθε περίπτωση τραυματισμού  ο οποίος δυσκολεύει την συμμετοχή του παιδιού στο υπόλοιπο του αγώνα,  αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψει  έγκαιρα το παιχνίδι πριν ο τραυματισμός γίνει χειρότερος. Στην  αθλητική δραστηριότητα θα επιστρέψει μόνο μετά από πλήρη αποκατάσταση του τραυματισμού αφού η πρόωρη επιστροφή θα προκαλέσει υποτροπή της κάκωσης.

Ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό επιβάλλεται  να είναι παρών οπωσδήποτε σε κάθε αγώνα και αν είναι δυνατό και στις προπονήσεις. Στην παροχή πρώτων βοηθειών  καλό είναι να  έχουν εκπαιδευτεί και άλλοι μη υγιονομικοί όπως προπονητές που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης.Τα παιδιά συμμετέχουν σε αγώνες μόνο μετά από καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος θα αποκλείσει κάποια συγγενή καρδιοπάθεια.

Η υπερπροπόνηση μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα  τραυματισμούς  στον εξασθενημένο οργανισμό και για αυτό δεν επιτρέπται σε καμία περίπτωση. Όταν εμφανιστούν σημεία κόπωσης το παιδί πρέπει να εγκαταλείπει τον αγώνα ή να μειώνει αμέσως το ρυθμό προπόνησης.

Αντίθετα η επαρκής  προπόνηση και  η ικανοποιητική προθέρμανση πριν την έναρξη του αγώνα συμβάλλει στη σημαντική μειώση των τραυματισμών στα παιδιά και τους εφήβους.