Μεγάλη πτώση των βάσεων στα Πολυτεχνεία και στις σχολές Θετικών Επιστημών που έχουν ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, εκτιμούν καθηγητές.
Πτώση των βάσεων σε Πολυτεχνεία και Θετικές επιστήμες
Τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλαδικές απευθύνονταν σε... δυνατούς λύτες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι αυξημένο φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που θα βρεθούν κάτω από τη βάση, ενώ, όπως χαρακτηριστικά λένε καθηγητές, το άριστα θα είναι το 15.
Οι βάσεις των θετικών σχολών θα επηρεαστούν πτωτικά και από τις χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται στη Βιολογία κατεύθυνσης, μάθημα αυξημένης βαρύτητας, επίσης.
Νομικές, Φιλοσοφικές, Παιδαγωγικά σε μικρή πτώση των βάσεων
Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης και Λογοτεχνία, δεν φαίνεται να επηρεάζουν θεαματικά τις βάσεις στις σχολές της Θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα τις ρίξουν. Στα Αρχαία, το αδίδακτο κείμενο από το έργο του Θουκυδίδη «Ιστορίαι», ήταν «απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους» όπως σχολίασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Τα Αρχαία μπορεί να επηρεάσουν πτωτικά σε ένα βαθμό τις βάσεις σε Φιλολογικές, Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Κοινωνικές Επιστήμες. Εκτιμάται ότι 4 στους 10 θα βρεθούν μεταξύ 12 – 17.9, ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.
Για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 μεταξύ 15 και 17.9.
Σταθερά κραταιές οι Ιατρικές
Οι ιατρικές σχολές, όπου παραδοσιακά υπάρχει συνωστισμός αριστούχων, φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από την πτώση των βάσεων. Τουλάχιστον, τα θέματα Βιολογίας -που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή σε σχολές Ιατρικές και Φαρμακευτικές- πολύ λίγο θα τις επηρεάσουν πτωτικά. Εκτιμάται ότι οι αριστούχοι θα είναι ελαφρώς λιγότεροι από πέρυσι, αλλά στη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9 αναμένεται να βρεθούν 1 στους 3 υποψηφίους. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι δεν θα διαφοροποιηθεί το ποσοστό των κάτω από τη βάση γραπτών στη Βιολογία, που για ακόμη μία φορά θα είναι χαμηλά μεταξύ 10-15%.
Οι βαθμοί των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη Ιουνίου και οι βάσεις, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.


  thetoc.gr