Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, την ώρα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να χάνει την πολιτική της στήριξη στην Ελλάδα, υποστηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα το Business Insider.
«Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου.
«Ο μήνας του μέλιτος για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μοιάζει να έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση χάνει την πολιτική της στήριξη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, οι υπουργοί της παραδέχονται ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ και οι αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για ελέγχους κεφαλαίων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Η
χώρα παραμένει κολλημένη στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς
πιστωτές της για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά παρά
τα θετικά σήματα από την Αθήνα, υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα στα
οποία οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας
κατάφερε να σταματήσει μία εσωτερική πολιτική πρόκληση από το κόμμα του
τον ΣΥΡΙΖΑ, το σαββατοκύριακο, αλλά μόλις και με τα βίας», συνεχίζει το
Business Insider.«Ο μήνας του μέλιτος για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μοιάζει να έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση χάνει την πολιτική της στήριξη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, οι υπουργοί της παραδέχονται ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ και οι αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για ελέγχους κεφαλαίων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν «δύο ιδιαιτέρως ζοφερές εξελίξεις για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα».
Πρώτον, καταγράφηκε μία σημαντική πτώση της λαϊκή στήριξης ως προς την διαπραγματευτική του θέση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία στα μέσα Μαΐου, δείχνει ότι μόλις το 1/3 των πολιτών πιστεύεουν ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας είναι η σωστή. Πρόκειται για μία ραγδαία πτώση από το 72% που είχε καταγραφεί το Φεβρουάριο, λίγες ημέρες μετά την εκλογή της κυβέρνησης.
«Αυτό έρχεται να ενισχύσει την άποψη του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merill Lynch's FX, Αθανάσιο Βαμβακίδη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η εσωτερική αντίθεση σε μία συμβιβαστική λύση αποτελεί τον κύριο λόγο για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τώρα. Η Αριστεριή Πλατφόρμα ειδικά επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ, προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Μιλώντας στην εκπομπή του Andrew Marr την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι η χώρα έχει διανύσει τα 3/4 του δρόμου και ότι τώρα οι δανειστές θα πρέπει να καταβάλουν το τελευταίο 1/4 της προσπάθειας για τη συμφωνία.
Αυτό βέβαια, σχολιάζει ο αρθρογράφος, είναι μία άποψη που δεν συμμερίζονται πολλοί. Προσφάτως, αναλυτές της Barclays για την Ευρώπη, σε πρόσφατο σημείωμά τους είχαν αναφέρει ότι «ενώ έχει υπάρξει πρόοδος, την οποία αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υπάρχουν ακόμη θέματα – κλειδιά που εκκρεμούν, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει ως κόκκινες γραμμές».
«H Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του δημοσιονομικού στόχου και των δημοσιονομικών πολιτικών του 2015, δεδομένης της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και της μείωσης των φορολογικών εσόδων από τα τέλη του 2014. Οι διαφωνίες για τις συντάξεις και την αγορά εργασίας έχουν αποδειχθεί ότι είναι από τα λιγότερο ευέλικτα θέματα, έναντι αυτού των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, πραγματικά υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα αυτά. Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πρέπει να λάβουν την έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβουλίων για οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ και οι πολιτικοί στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνονται λιγότερο διατεθειμένοι από ποτέ να φανούν επιεικής», τονίζει.
Το Businness Insider παραθέτει τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών την Κυριακή, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα δεν έχει αρκετά χρήματα για την εξόφληση της δόσης της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, καθώς υπάρχουν τρεις ακόμη πληρωμές προς το Ταμείο δύο εβδομάδες μετά.
«Προς το παρόν, σημειώνεται, τα μόνα σημαντικά πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία και τα οποία είναι αυτά που μέχρι τώρα εμποδίζουν την επίτευξή της, είναι παραχωρήσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε το σενάριο κήρυξης στάσης πληρωμών της Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες», καταλήγει το δημοσίευμα.