6.6.15

Βενιζέλος: Οι Κάννες του κ. Τσίπρα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες - Τερατογένεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εξαπέλυσε  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην κεντρική ομιλία του στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Πανελληνίου, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. 

Παράλληλα τόνισε συγκινημένος ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, αλλά όχι από την πολιτική.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι «πολύ κακός οιωνός οι φαντασιώσεις της λεβεντιάς που μας έκανε να ζητάμε από το ΔΝΤ εφαρμογή του μοντέλου Ζάμπιας για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «επίδειξη ψευτολεβεντιάς για εσωτερική κατανάλωση», υποιγραμμίζοντας ότι «οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με πιο απλές συνοπτικές διαδικασίες».
Κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη σύνοδο των Καννών του 2011, όταν οι Ευρωπαίοι επέπληξαν τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα με τις πρόσφατες αναφορές των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί της πιθανότητας διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι εταίροι είπαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει δημοψήφισμα αλλά του διεμήνυσαν ότι το πραγματικό ερώτημα θα είναι ευρώ ή δραχμή.
«Να ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγγνώμη από τον λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση στρατηγικού εγκλωβισμού καθώς δεν είχε, ούτε έχει, κοινωνική εντολή ρήξης, αλλά ούτε και καθαρή κοινωνική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεταστροφής στην υπευθυνότητα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ακραία δημαγωγία», «προχειρολογία», «συνωμοσιολογία» και «ανευθυνότητα» και τόνισε πως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρεθεί «ευθύς εξαρχής αντιμέτωπη και αιχμάλωτη των ψευδών και των ψευδαισθήσεών της».
Για τη χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή είπε ότι ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε και πάλι τη φαντασίωσή του ότι ενσαρκώνει τον έναν από τους δυο πόλους της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιπαράθεσης» και συνέχισε: «Τη φαντασίωσή του ότι οι κυβερνήσεις των 18 και πλέον κρατών της ζώνης του ευρώ είναι ο πόλος της αδιέξοδης λιτότητας και μόνος του αυτός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκφράζει την εναλλακτική προοδευτική πολιτική. Εννοεί προφανώς σε άμεση συνεργασία με τον πρόεδρο Ομπάμα και με τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί τώρα μόνη της, να έχει απέναντί της τις κυβερνήσεις όλων των άλλων κρατών μελών και όλων των πολιτικών ταυτοτήτων και αποχρώσεων. Κατά βάθος και τη φίλη του κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ρέντσι και τον Γκάμπριελ και τον Σουλτς».
«Η ρήξη δεν είναι ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης, αλλά επώδυνη ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, η όποια συμφωνία δεν είναι απλός συμβιβασμός έντιμος, επώδυνος, ρεαλιστικός. Είναι προσχώρηση στη δική μας στρατηγική. 'Αρα παραδοχή μιας πολιτικής απάτης ή για κάποιους, μιας πολιτικής αυταπάτης» επισήμανε. «'Ακουσα τον κ. Τσίπρα με προσοχή χτες. Δεν επανέλαβε τίποτε σε σχέση με εκλογές και δημοψήφισμα. Αλλά δυστυχώς οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με διαφορετικό, πιο απλό, πιο γρήγορο τρόπο. Με συνοπτικές διαδικασίες καθώς του είπαν «αν θέλεις να κάνεις δημοψήφισμα, κάντο τώρα. Αλλά να ξέρεις ότι το ερώτημα είναι πάντα ναι ή όχι στο ευρώ».
Τερατογένεση
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τερατογένεση» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σημείωσε: «Εχουμε στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έναν υπουργό που προτείνει να δώσουμε το 30% των ενεργειακών πόρων της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μεταφέρουμε μια βάση στην Κάρπαθο. Δηλαδή ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας με κάποιους που παίζουν εν ου παικτοίς. Η κυβέρνηση της τερατογένεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει έναν κοινό παρονομαστή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία περίεργη αιμομεικτική σχέση που βασίζεται στην εθνικολαϊκιστική πολιτική. Η εθνικιστική υπερδεξιά βρίσκεται για πρώτη φορά στα αριστερά, της πρώτης φοράς αριστερά και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της εθνικολαϊκιστικής αντιμνημονιακής πολιτικής. Έχουν μπερδευτεί. Έχουν μπερδευτεί και έχουν αλλάξει θέση κι έτσι ο κ. Καμμένος έχει βρεθεί στα αριστερά του κ. Τσίπρα να τον παρατηρεί, να τον επιπλήττει και να τον κανοναρχεί. Και εδώ εντάσσεται και η ψευτοηγεμονική διείσδυση στο χώρο της Δεξιάς, με εντυπώσεις συνεργασίας ερήμην πιστεύω των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Κανείς δε σκέφτεται ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τραγικό και ανυπόφορο δίλημμα «ή αφήνεις τη χώρα να καταστραφεί ή παίρνεις αντιδημοφιλείς αποφάσεις». Θα βρεθεί στο δίλημμα αυτό σε λίγο ο κ. Τσίπρας και όλη η κυβέρνησή του και όλη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα και του εύχομαι από καρδιάς να αντέξει όπως εμείς και να κάνει τη σωστή επιλογή».
Το ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι «οφείλει να λάβει κρίσιμες, ρεαλιστικές και διορατικές αποφάσεις, χωρίς ψευδαισθήσεις για μια απλή επιστροφή στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Αλλά ούτε και να παραδοθούμε στο σενάριο της αδιατάρακτης εθνικολαϊκιστικής ηγεμονίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Απευθύνθηκε από καρδιάς στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποχωρεί από τη θέση του προέδρου, ενώ αναφέρθηκε και στη δική του διαδρομή, λέγοντας: «Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη μεγάλη τιμή και τη μεγάλη εμπιστοσύνη. Προέρχομαι όπως ξέρετε από την Κοινωνία των Πολιτών, από το Πανεπιστήμιο, από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Στρατεύτηκα στο ΠΑΣΟΚ σε ώρες ανάγκης. Στάθηκα δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, όταν πολλοί τον εγκατέλειπαν και με υποδέχτηκε με αγάπη το ΠΑΣΟΚ τις ώρες της ανάγκης. Αλλά αντιμετωπίστηκα επιφυλακτικά έως και εχθρικά τις ώρες των εσωκομματικών κατανομών ρόλων και εξουσίας. Εκλέχτηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό συνθήκες κρίσης. Δεν ξέρω αν θα γινόταν ποτέ αυτό υπό κανονικές συνθήκες… Ή μάλλον, η εμπειρία του 2007 με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα γινόταν ποτέ υπό κανονικές συνθήκες ενός ηγεμονικού, πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ πάνω στο ρεύμα της εξουσίας. Θεωρώ ακόμη μεγαλύτερη τιμή το γεγονός ότι μου δώσατε την πρώτη θέση στο μέτωπο μιας μάχης δύσκολης και ασύμμετρης. Οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν πρωθυπουργοί, κυβέρνησαν τον τόπο. Θεωρώ ότι αυτό που κλήθηκα να διαχειριστώ, είναι ιστορικά σημαντικότερο. Το έκανα μαζί σας και σας ευχαριστώ».
Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος. Χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στελεχών έτοιμων να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρατήρησε ότι το συνέδριο δεν δίνει «λευκές επιταγές» και τους κάλεσε να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις.
Συγκίνηση
Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: «Αγαπητές και αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, εύχομαι στην Παράταξη να βρει το δρόμο της. Εύχομαι η αποχώρησή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης, ως κίνητρο ανάδειξης μιας νέας γενιάς στελεχών χωρίς τα βάρη του παρελθόντος. Εύχομαι η πατρίδα μας να μην μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Εύχομαι οι πολίτες να κατανοήσουν αναδρομικά αυτό που κάναμε, όχι μέσα από το βίωμα μιας καταστροφής, αλλά επειδή όλοι θα έχουν προσχωρήσει τελικά στην πολιτική μας. Εύχομαι όλες και όλοι σας να νιώσετε ότι άξιζε και αξίζει τον κόπο αυτό που κάνουμε. Καλή τύχη».
Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους Γραμματείς των Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Πέρασε από το κέντρο Τύπου και έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία με δημοσιογράφους που καλύπτουν το συνέδριο.
Το απόγευμα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υποψήφιοι πρόεδροι. Μεταξύ αυτών είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς, ενώ "κλειδί" για τις εξελίξεις θεωρείται η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δέχεται πιέσεις να είναι υποψήφιος αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τις προθέσεις του.