15.7.15

Βαρουφάκης: ο υπουργός που κόστισε στη χώρα 30,8 δισ και ήθελε τη δραχμή

Ανελέητο πετροβόλημα του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα που...τόλμησε να μην υιοθετήσει τους σχεδιασμούς του για ελεγχόμενο Grexit


Ανελέητο πετροβόλημα του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα που...τόλμησε να μην υιοθετήσει τους σχεδιασμούς του για ελεγχόμενο Grexit και επιστροφή στην δραχμή - όπως ο ίδιος αποκάλυψε - επιφυλάσσει μεταξύ των άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης. 
Ο πρώην υπουργός ο οποίος αρχικά «απέδρασε» από την ηθική και πολιτική υποχρέωση να στηρίξει τον πρωθυπουργό παρέχοντας δια της παρουσίας και της ψήφου του στη Βουλή την εξουσιοδότηση που ζήτησε, τώρα προαναγγέλλει την καταψήφιση της συμφωνίας ειρωνευόμενος τους «συντρόφους» Τσίπρα και Τσακαλώτο και τις δύσκολες ώρες που πέρασαν.  
Η «αληθινή ειρωνεία» είναι ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών «κόστισε» στη χώρα και στους πολίτες της πολλά δισ. ευρώ - 30,8 δισ ο πρώτος πρόχειρος υπολογισμός - με πράξεις, παραλείψεις,χειρισμούς, ερασιτεχνισμούς που χρήζουν αν μη τι άλλου εξηγήσεων.
Αναλυτικά ο  λογαριασμός
* Στα 10 δισ. υπολογίζεται εκ πρώτης η διαφορά στα μέτρα που ζητήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την προηγούμενη κυβέρνηση για να κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα και ανέρχονταν στα 2 δισ και στα μέτρα του τρίτου μνημονίου που  υπογράφει η κυβέρνηση Τσίπρα και ανέρχονται ήδη στα 12 δισ.
*11 δισ ευρώ τα οποία έφυγαν από το ΤΧΣ και επέστρεψαν στον ESM γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν εμφανίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο πρώτο  Eurogroup κάνοντας διάλεξη στους ομολόγους του όπου μεταξύ των άλλων είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει...χρήματα.
* 7,9 δισ ποσό που αντιστοιχούσε στην τελευταία δόση που ήταν να καταβληθεί στην Ελλάδα από το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο ουδέποτε ολοκληρώθηκε. 
* 1,9 δισ. που αντιστοιχούσαν στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε η ΕΚΤ.
Αυτά ως προς τα συγκεκριμένα μετρήσιμα ποσά που «χάθηκαν» ενώ ο πρώην υπουργός έκανε το «παίγνιο» του στις συνόδους του Eurogroup, στο Μαξίμου στα ΜΜΕ.

Ο κρυφός λογαριασμός    

Επιπροσθέτως η κατρακύλα από την ανάπτυξη 2% που υπολογιζόταν στον προϋπολογισμό του 2015 στην ύφεση άνω του 3% όπως υπολογίζεται μετά το κλείσιμο των τραπεζών, μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος πάνω από 5,5 δισ.
Η στάση «δεν πληρώνω» που κήρυξε το δημόσιο για να εξυπηρετήσει τις ζωτικές χρηματοδοτικές ανάγκες έβγαλαν από την αγορά ποσά άνω των 3,5 δισ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 6,5 δις παρά τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τα φορολογικά έσοδα απέκτησαν τρύπα πάνω από 2,3 δις ευρώ στο εξάμηνο.
Οι απώλειες των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 40 δις ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο και τα κόκκινα δάνεια εκτινάχτηκαν πάνω από 100 δις ευρώ.  

Ο Γιάνης και η δολιοφθορά στο σύντροφο Α.Τσίπρα 

Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με την υπογραφή της συμφωνίας επιχειρεί να αποτρέψει την «ανατίναξη του κράτους» όπως εξομολογήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο  ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανυπομονεί όπως γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο  να ακούσει στη Βουλή τους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο για να...αποφασίσει.
Ενδιαμέσως χαρακτηρίζει την συμφωνία σαν «ένα έγγραφο παράδοσης της Ελλάδας που δεν έχει τίποτα να κάνει με την οικονομία ούτε με την ατζέντα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. 
Σε δύο συνεντεύξεις του παραδέχτηκε την ύπαρξη ομάδας που δούλευε εντατικά για τη δραχμή, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος και την αποκοπή από την ΕΚΤ, αλλά και ότι είχε γίνει μέχρι και ψηφοφορία για το θέμα ανάμεσα στους συνεργάτες του πρωθυπουργού, την οποία τελικά έχασε με 4-2. 
Ο ίδιος βέβαια συνεχίζει τις προκλητικές απαντήσεις του μέσω Twitter, διατηρώντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική ιδιότητα με τα προνόμια και τις απολαβές που τη συνοδεύουν, ενώ δε διστάζει να αφήσει αιχμές για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 
«Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε για να μην μας επιβληθεί», τόνισε, προκαλώντας τους αντιπάλους του να τον αντιμετωπίσουν ακόμη και σε δικαστήριο. 

Η κυνική παραδοχή στο ραδιόφωνο της Αυστραλίας   

  Σε άλλη συνέντευξή του στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό-επιθεώρηση Newstatesman  παραδέχεται πως είχε εισηγηθεί το βράδυ του δημοψηφίσματος ένα Grexit με  έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU).
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, την ώρα που έγινε γνωστή η επικράτηση του Οχι, έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του. Μόνο δύο ψήφισαν υπέρ, όμως. Τέσσερις ψήφισαν κατά και ο κ. Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να πείσει τον κ. Τσίπρα, γι’ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στα capital controls. Πάντως, όπως λέει, ομάδα 4 με 5 ατόμων εντός της κυβέρνησης μελετούσε το θέμα.
Αφήνοντας νέες αιχμές για τον Αλ. Τσίπρα, τόνισε πως «στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός μας δέχτηκε πως οτιδήποτε συμβεί, οτιδήποτε και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αντιδράσει συγκρουόμενος μαζί τους. Κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάς την διαπραγμάτευση».
«Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να “κουρέψουμε” τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Ντόρα:Ο Βαρουφάκης δούλεψε με δόλο 

Βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την επιθυμία τους για παραπομπή του κ. Βαρουφάκη σε κάποιο θεσμικό όργανο που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα του. Την αρχή έκανε ο Α. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ζήτησε να προσέλθει ο τέως υπουργός στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) τόνισε χαρακτηριστικά (Mega) ότι "ο κ. Βαρουφάκης δούλεψε με δόλο και αυτό θα του καταλογιστεί".