1.7.15

«Σφάζονται» στην αυλή του Μαξίμου

Εντάσεις και κλυδωνισμοί στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης γύρω από τον πρωθυπουργό καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εμφανίζεται να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο «στρατόπεδα» κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας γραμμής προσέγγισης με τους εταίρους, οι οποίοι εξέφρασαν προβληματισμό και ενστάσεις έναντι της απόφασης να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα. Σε αυτή την ομάδα τοποθετούνται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπ. Σαγιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος, αν και σε πιο ήπιους τόνους.

Στο δεύτερο στρατόπεδο τοποθετούνται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος «έχει τρομερές αντιπάθειες εδώ και μήνες», όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οπαδοί και οι δύο της «σκληρής γραμμής» έναντι των εταίρων, με τη λογική ότι την ύστατη στιγμή θα υποχωρήσει η άλλη πλευρά. Παράλληλα, πιστός στη σκληρή γραμμή παραμένει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο δίκτυο «Russia - 24», τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει plan B, για να προσθέσει, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη βοήθεια από τη Ρωσία, ότι κάθε χειρονομία θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στον κυβερνητικό πυρήνα για το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης είχαν αρχίσει να διατυπώνονται εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, με τη δραματική τροπή που πήραν οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, οι διαφωνίες εκφράζονται, πλέον, ανοιχτά, ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη λήψη της απόφασης για διενέργεια δημοψηφίσματος, τουλάχιστον δύο υπουργοί έχουν απευθυνθεί και με επιστολές προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου να καταγραφεί και με αυτόν τον τρόπο η διαφωνία τους.

Την ίδια στιγμή, υπουργοί της ομάδας των «ευρωπαϊστών» εμφανίζονται να έφθασαν στα όρια της παραίτησης, επιλογή που διατηρούν, αλλά, καθώς ο αντίκτυπος που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην πορεία προς το δημοψήφισμα θα ήταν μεγάλος, τηρούν στάση αναμονής μέχρι την Κυριακή.

Οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και οι πιέσεις υπουργών προς τον πρωθυπουργό να μεταβάλει τη στάση του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της θέσης του Μεγάρου Μαξίμου από το βράδυ της Δευτέρας, όταν με τη φράση «ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει OXI» απέρριψε την πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ενώ χθες το πρωί ενεργοποιήθηκε στην κατεύθυνση αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας.

Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε καθοριστικά και η συνειδητοποίηση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην οικονομία και στην καθημερινότητα από το κλείσιμο των τραπεζών.

Επικοινωνίες

Ο κ. Τσίπρας είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τον κ. Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ το απόγευμα η Αθήνα απέστειλε τη νέα πρόταση, με την οποία αιτείται ουσιαστικά ενός νέου προγράμματος διετούς διάρκειας.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι, με δεδομένο ότι η Αθήνα επιμένει στη διενέργεια του δημοψηφίσματος, καμιά απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη Δευτέρα, εκτός αν κάτι αλλάξει στο ενδιάμεσο. Στη συζήτηση για ενδεχόμενη ακύρωση του δημοψηφίσματος παρενέβη χθες η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε η σχετική απόφαση, δεν υπάρχει συνταγματική διαδικασία να ακυρωθεί.

πηγή