12.8.15

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ! Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Κω


Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Κω

Σοκάρουν οι εικόνες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία έχουν «πλημμυρίσει» από χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Απεγνωσμένοι άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά, κοιμούνται και αφοδεύουν στους δρόμους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους υγεία, αλλά και των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών, ενώ χτυπούν πόρτες ζητώντας τροφή. Στην Κω, όπου χθες εκτυλίχθηκαν «πολεμικές» σκηνές μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Μάλιστα, στο νησί έφθασαν με C130 δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μετά τη δραματική έκκληση που απηύθυνε ο δήμαρχος, Γιώργος Κυρίτσης, προς τον πρωθυπουργό ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα. Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Λέρος, με τις δημοτικές αρχές να ζητούν από την κυβέρνηση να αποστείλει αρματαγωγό για να μετακινήσεi τους μετανάστες από το νησί.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Ειδικότερα, μία ημέρα μετά τον σάλο που ξέσπασε για τον αστυνομικό της Κω, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε από τον απεσταλμένο του Associated Press να χαστουκίζει μετανάστες κραδαίνοντας μαχαίρι, χθες νέες εικόνες ντροπής από το νησί έκαναν το γύρο του κόσμου. Αφορμή, στάθηκε η απόφαση των δημοτικών αρχών να μεταφερθούν προσωρινά οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε παραλίες και δρόμους του νησιού, στο παλιό στάδιο Ανταγόρας, όπου τουλάχιστον πληρούνται στοιχειώδεις υγειονομικές προϋποθέσεις.
Ωστόσο, οι μετανάστες αρνήθηκαν να μεταφερθούν στο γήπεδο, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη καθυστέρηση των αρχών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια. Σε νέες φωτογραφίες που δημοσίευσε το Associated Press απεικονίζονται αστυνομικοί να χρησιμοποιούν πυροσβεστήρες προκειμένου να απωθήσουν τους μετανάστες, ενώ η Daily Mail ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι αστυνομικοί προσπάθησαν να επιβάλουν την τάξη χρησιμοποιώντας γκλομπ. Ωστόσο, σε βίντεο τοπικών μέσων απεικονίζονται μετανάστες να έχουν αποκλείσει κεντρικό δρόμο του νησιού, πετώντας μπουκάλια σε διερχόμενα αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων ήταν και αυτοκίνητο ασφάλειας, ενώ όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της Κω μετανάστες έφτασαν στο σημείο να δείρουν αστυνομικούς.
ΜΟΝΟ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
«Μετανάστες δέρνουν αστυνομικούς και σκοτώνονται μεταξύ τους. Έχει καταλυθεί οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί έννομη τάξη» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης (στο ραδιόφωνο του Σκάι), προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί προέβησαν σε κατάληψη του αστυνομικού τμήματος διαμαρτυρόμενοι ότι είναι αποκλεισμένοι από εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι -όπως είπε ο δήμαρχος- είναι ανεξέλεγκτοι.
«Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες. Η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός», είπε ο κ. Κυρίτσης, εξαπολύοντας παράλληλα οξεία επίθεση στην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. «...Από την Τετάρτη που ήρθε δεν την ξανασυναντήσαμε, δεν έχει κάνει τίποτε, μόνο εξαγγελίες κάνει... Η κύρια υπουργός και ο τοπικός συνεργάτης της βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νησί επιρρίπτουν μόνο ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε.
Την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό επέκρινε και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «εικόνες ντροπής» με «πρόσφυγες στα όρια της απόγνωσης» που εκθέτουν τη χώρα σε όλο τον κόσμο. Κάλεσε δε, την αρμόδια υπουργό «να σταματήσει να λιάζεται» και «να ασχοληθεί σοβαρά με ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα».
2.500 ΘΕΣΕΙΣ
Από την πλευρά της, η κ. Χριστοδουλοπούλου γνωστοποίησε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων έως το τέλος του έτους με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι, όπως είπε η ίδια, «δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό», καθώς οι ανάγκες είναι επείγουσες και επιτακτικές. Σύμφωνα με την υπουργό, από τη συνολική χρηματοδότηση των 474 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθούν από την Κομισιόν στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020, τα 260 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν σε άλλα υπουργεία.
Ασφαλιστικά μέτρα για τον Βοτανικό
Ορατός είναι ο κίνδυνος να κλείσει πριν καν ανοίξει το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή Ελαιώνα στο Βοτανικό, καθώς επιτροπή κατοίκων της περιοχής κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να «μπλοκαριστεί» η κατασκευή του. Οι κάτοικοι αναφέρονται σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας, ενώ ζητούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, αλλά και της διαδικασίας ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Επιπλέον, θέτουν θέμα ύπαρξης αρχαιολογικού χώρου στο ίδιο σημείο.
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή και ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσει η διαδικασία εγκατάστασης των 80 κοντέινερ για τη διαμονή κυρίως Σύρων προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως.
Σε συναγερμό και η Λέρος
Προειδοποίηση ότι η κατάσταση με τους μετανάστες «έχει ξεφύγει από τον έλεγχο» απευθύνει και ο δήμαρχος της Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αφού περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στο νησί, λέγοντας ότι «μετανάστες κοιμούνται και αφοδεύουν όπου βρουν και χτυπούν πόρτες ζητώντας τροφή», καταλήγει: «Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και τους κινδύνους που ελλοχεύει, σας προτείνω ως μόνη λύση την άμεση μεταφορά των παράτυπων μεταναστών με αρματαγωγό του πολεμικού Ναυτικού».
Ο κ. Κόλιας, σε δεύτερη επιστολή προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ζητεί εξάλλου τη συνδρομή του για να φτιαχτούν κέντρα φιλοξενίας. Όπως συμφωνήθηκε σε διάρκεια έκτακτης συνάντησης των αρχών του νησιού και ύστερα από πρόταση του Διοικητή του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν προσωρινά στα κτίρια των πρώην ΠΙΚΠΑ - ΚΕΠΕΠ, τα οποία, όμως, χρειάζονται διάφορες παρεμβάσεις.