26.9.15

Ερείπια-μυστήριο στον Άρη

Ο κυνηγός UFO (UFO hunter) του «YouTube» που αυτοαποκαλείται κ. Αίνιγμα (Mr. Enigma), υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει σχηματισμό βράχων στον Άρη που «έχει πολλές ομοιότητες με ένα από τα πιο γνωστά μυστήρια κτίσματα, το αρχαίο αγγλικό μνημείο, γνωστό ως Stonehenge».

«Θα μπορούσε εκείνος που οικοδόμησε το Stonehenge να έχει επισκεφθεί τον Άρη και να έχει ανοικοδομήσει το ίδιο κτίσμα και εκεί;»»Αν συγκρίνουμε τους δύο σχηματισμούς δεν είναι ακριβώς ίδιοι, αλλά παρουσιάζουν ομοιότητες», υποστηρίζει ο Mr. Enigma σχολιάζοντας το βίντεο. «Πάντως εκείνο που έχω να πω είναι πως υπάρχει όντως κάτι παράξενο στην περιοχή αυτή και ο σχηματισμός μοιάζει με τις αρχαίες ογκώδεις πέτρες του Stonehenge».

Συνεχίζοντας, ο «UFO hunter» προσθέτει:

«Θα μπορούσε εκείνος που οικοδόμησε το Stonehenge να έχει επισκεφθεί τον Άρη και να έχει ανοικοδομήσει το ίδιο κτίσμα και εκεί; Ή μήπως είχαμε κάποιους επισκέπτες από τον Άρη που μας δίδαξαν πώς να το κατασκευάσουμε κι εδώ όπως εκεί;».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το Stonehenge, τα αρχαία ερείπια που αποτελούν περί τις 100 ογκώδεις πέτρες σε κυκλικό σχήμα, έχει ανεγερθεί πριν περίπου 5.000 χρόνια. Υποστηρίζουν ακόμη πως η κατασκευή του διήρκεσε 1.500 χρόνια. Κάποτε η περιοχή χρησιμοποιούνταν για την ταφή νεκρών.

Τον περασμένο Μάιο, επιστήμονες από την ομάδα «OSIRIS Rosetta» ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη σύνθεση βράχων στην περιοχή «Aker», που παράπεμπαν στον σχηματισμό των βράχων του Stonehenge στη Γη.

Επίσης ο δορυφόρος της ΝΑSΑ «Περίεργος Άρης» (NASA Curiosity Mars) είχε καταγράψει τον ίδιο περίεργο σχηματισμό στο έδαφος του Άρη. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο για τις εικόνες αυτές.

Λίγα λόγια για το Stonehenge

To Stonehenge είναι νεολιθικό-μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι (Amesbury) της Αγγλίας στην κομητεία του Γουΐλτσιρ (Wiltshire), περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι.

Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.. Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το 3100 π.Χ.

Το όνομα Stonehenge προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις «Stanhen gist», που σημαίνουν «κρεμαστοί λίθοι» και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων γνωστών ως henge(s), δηλαδή κυκλικές ή οβάλ σχήματος περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει. Οι αρχαιολόγοι καθορίζουν τα henge(s) ως εκχωματώσεις που συνίστανται από ένα κυκλικό έγκλεισμα, περιβεβλημένο με κρηπιδωμένη κυκλική τάφρο.

Όπως συμβαίνει συχνά με την αρχαιολογική ορολογία, η λέξη είναι δανεική από τους παλιούς αρχαιοδίφες. Όμως, ο όρος «henge» δεν είναι και ο καταλληλότερος για την περιγραφή του Stonehenge, στην περίπτωση του οποίου το κρηπίδωμα βρίσκεται εσωτερικά της τάφρου.

Παρ' όλο που το Stonehenge ως μνημείο είναι σύγχρονο άλλων τυπικότερων, το σύνολό του δεν είναι δυνατόν να καταχωρηθεί σε κάποια κατηγορία. Μορφολογικά έχει μακρινή μόνον συγγένεια με τους υπόλοιπους λίθινους κύκλους των Βρετανικών νήσων, όπως ο κύκλος του Μπρόντγκαρ (Ring of Brodgar), για παράδειγμα, ενώ τα περίφημα τρίλιθά του το καθιστούν μοναδικό. Το Stonehenge και ο περιβάλλων χώρος του προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά το 1986.




Δείτε το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RT για το «Stonehenge του Άρη»:



Πληροφορίες από RT.com και Βικιπαίδεια


zougla