26.9.15

Ν.Δ.- Πώς κινούνται στο παρασκήνιο οι «υποψήφιοι» αρχηγοί και οι οπλαρχηγοί τους

Μέχρι στιγμής όλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, με εξαίρεση φυσικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είναι και ο
μοναδικός που μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.


Σύμφωνα με πληροφορίες την πρώτη ημέρα της προθεσμίας για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, τέσσερα στελέχη ζήτησαν τον κατάλογο των μελών του πολιτικού συμβουλίου από το οποίο απαιτούνται 50 υπογραφές για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα.

Πρόκειται για τον Άδωνι Γεωργιάδη,τον Μάκη Βορίδη, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πάντως όπως όλα δείχνουν, το κλειδί των εξελίξεων κρατά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η απόφαση που θα λάβει, αν δηλαδή θα διεκδικήσει την προεδρεία ή όχι, θα δρομολογήσει και τις επόμενες εξελίξεις.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν ή ακόμα και δηλώνουν ότι στην περίπτωση που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι υποψήφιος, οι ίδιοι θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται για συνάντηση Μεϊμαράκη –Καραμανλή.

Την ίδια στιγμή η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνάντηση που είχε σε κεντρικό καφέ-εστιατόριο της Αθήνας, όπως αποκάλυψε  το Βήμα, με τους Σταύρο Δήμα και Πέτρο Δούκα, εξέφρασε την ανησυχία της για την ενότητα της παράταξης και είπε πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν από κάποια στιγμή και άλλα στελέχη και βουλευτές που ήταν στο συγκεκριμένο καφέ, όπως π.χ. ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Κώστας Τασούλας, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Μαρία Σπυράκη που και αυτοί με τη σειρά τους ήταν προβληματισμένοι για την πορεία της Ν.Δ.

Το ενδεχόμενο να στηρίξει η κυρία Μπακογιάννη τον κ. Μεϊμαράκη, εάν ο ίδιος τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφιος, φέρεται να έχει ενοχλήσει τον κ. Μητσοτάκη δίνοντας με αυτό τον τρόπο και τη διάσταση της ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης.

Οι έτεροι δελφίνοι τηρούν στάση αναμονής, με τον Νίκο Δένδια να εξαρτά τις όποιες κινήσεις του από την τελική απόφαση του κ. Μεϊμαράκη, ενώ ο Μάκης Βορίδης (σ.σ. διαψεύδεται η συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στην οικία του πρώην Πρωθυπουργού στην Κηφισιά) είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί πως θα κινηθούν και άλλα πρόσωπα που εξαρτούν τις κινήσεις τους από την στάση του κ. Μεϊμαράκη. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος και μένει να φανεί τι θα πράξουν άλλα πρόσωπα, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει στο παρασκήνιο ισχυρή υποστήριξη από παραδοσιακές δυνάμεις της Ν.Δ.

Πάντως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και οι υποψηφιότητες με τις 50 υπογραφές των μελών της Πολιτικής Επιτροπής πρέπει να κατατεθούν έως την επόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου με πιθανή ημερομηνία εκλογών, είτε την 25η Οκτωβρίου είτε την 1η είτε την 1η Νοεμβρίου. Αν και υπήρξε κινητοποίηση για κατάθεση κειμένου με αίτημα να αναβληθεί για ένα διάστημα η εκλογή νέου αρχηγού και να γίνει Εθνική Συνδιάσκεψη για να συζητηθούν, όπως είναι και το λογικό, τα πάντα στη Ν.Δ., από τα αίτια των τελευταίων ηττών έως την ιδεολογία, αυτή ναυάγησε.

Άδωνις Γεωργιάδης
«Την ιστορία την κυβερνά το απρόβλεπτο, τίποτα δεν αποκλείεται. Θα δω όλες τις υποψηφιότητες, θα δω αν υπάρχει κάποιος που με εκφράζει περισσότερο ή όχι, θα σταθμίσω τις δυνάμεις μου και όπως όλοι οι άλλοι, θα αποφασίσω αν θα είμαι εγώ ή θα στηρίξω κάποιον άλλον» δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Μιλώντας στον Real και σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι συναρτά το αν θα είναι υποψήφιος από το τι θα κάνει ο Μάκης Βορίδης, σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σας πω ότι υποψηφιότητα και εμού και του κ. Βορίδη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτό, νομίζω, μπορούμε να το πούμε μετά βεβαιότητας. Μπορεί να μην είναι και κανένας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσε να είμαστε και οι δύο. Πιστεύω, αυτό είναι αντιληπτό».

Για το ενδεχόμενο παραμονής του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ είπε: «Αυτό είναι ένα δίλημμα, που εφόσον κατέβει ο κ. Μεϊμαράκης, θα απαντηθεί από τους πολίτες που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία. Δεν απαξιώνω κανένα επιχείρημα.

» Η δική μου οπτική γωνία είναι ότι η ΝΔ δεν έχει χρόνο για χάσιμο, άρα αν βγάλει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που αν τον θέλουν οι νεοδημοκράτες, πρέπει να τον βγάλουν και αν τον βγάλουν, θα τον τιμήσουμε όλοι και θα τον σεβαστούμε, θα τον στηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο, τον βγάζουμε για να κερδίσει τον Τσίπρα.

» Εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Διότι, ναι μεν ο κ. Τσίπρας πέτυχε μια περήφανη νίκη, όμως, η χώρα έχει μπροστά της ένα βουνό προβλημάτων. Δεν είμαστε σε ομαλή περίοδο, για να πούμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του μία τετραετία. Το μέλλον είναι δυσδιάκριτο και η παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη, ισχυρή και αξιόμαχη ανά πάσα στιγμή».

Κώστας Τασούλας
Την δική του προτίμηση για το «τιμόνι» της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα Fm ο Κώστας Τασούλας. «Και το ακούω και το προσυπογράφω, ότι αυτή τη στιγμή είναι καλή η λύση του κ. Μεϊμαράκη, όπως απεδείχθη κι από το αποτέλεσμα των εκλογών, που διέψευσε όλες τις δημοκοπικές, καταθλιπτικές προγνώσεις», τόνισε σε συνέντευξή του στο Βήμα fm, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον κ. Μεϊμαράκη, και τώρα ο κ. Μεϊμαράκης, έχοντας κατοχυρώσει τη ΝΔ ως έναν παράγοντα σταθερότητας και προοπτικής, μπορεί να ολοκληρώσει αυτή την κατοχύρωση, έχοντας το κόμμα ενωμένο, γιατί μόνο πάνω στη βάση της ενότητας μπορεί το κόμμα και να ανανεωθεί και να επεκτείνει το ακροατήριό του», πρόσθεσε.