23.9.15

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - Το προσφυγικό τσουνάμι που έρχεται στην Ευρώπη

Το προσφυγικό τσουνάμι που έρχεται στην Ευρώπη
Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και  προέρχονται απο τα πιο επίσημα χείλη: Τον ΟΟΣΑ και τον ΟΗΕ. Οι προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών για την δυναμική του προσφυγικού προβλήματος προκαλούν σοκ και δέος.
Ουσιαστικά προειδοποιούν ότι αυτό που βιώνει σήμερα η Ευρώπη μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εκθετικούς  ρυθμούς τους επόμενους μήνες .Εκατομμύρια άνθρωποι απο την Συρία, το Ιρακ και όχι μόνο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα τροφής καθώς τα κονδύλια της διεθνούς βοήθειας περικόπτονται. Αργά ή γρήγορα, θα πάρουν και αυτοί τον δρόμο για την Ευρώπη.Το πρόβλημα αυτό αφορά σε περισσότερα απο πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες απο την Συρία και το Ιρακ που φιλοξενούνται σε προσφυγικά στρατόπεδα.
Και φυσικά η Ευρώπη, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοιου μεγέθους μετακίνηση πληθυσμών. Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη  έκθεση του ΟΟΣΑ  οι όποιες αναφέρουν ότι το 2015 θα μπορούσε να χορηγηθεί άσυλο σε 350.000 έως 450.000 πρόσφυγες  Μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί ασύλου 700.000  και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου (απο 630.000 το 2014). Και οι υπόλοιποι ; και αυτοί που είναι στον δρόμο;
Το προσφυγικό τσουνάμι που έρχεται στην Ευρώπη
Πρόβλημα της διαφορετικότητας
Ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα εισροή προσφύγων είναι πρωτοφανής όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και στην ποικιλία των χωρών προέλευσης. Όπως μάλιστα επισημαίνει αυτή  η ποικιλομορφία θα καταστήσει πιο δύσκολη την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου αλλά και την  ενσωμάτωση των προσφύγων .
Το προσφυγικό τσουνάμι που έρχεται στην Ευρώπη
Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί, Σέρβοι, Κοσοβάροι και  Αλβανοί είναι το  60% των προσφύγων. Το υπόλοιπο 40% αφορά κυρίως πρόσφυγες που προέρχονται απο χώρες  της Αφρικής, ιδίως την Ερυθραία, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.
Επίσης,η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών  έχει  αυξηθεί και αυτό δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τις χώρες υποδοχής καθώς η φιλοξενία των παιδιών απαιτεί υποδομές, ειδικής στέγασης, φροντίδας και εκπαίδευσης.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι επειδή η κατάσταση στις κύριες χώρες προέλευσης είναι  απίθανο να σταθεροποιηθεί στο άμεσο μέλλον και  αυτό σημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες μεγάλες εισροές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Ιράκ
Η ουσιαστική αδυναμία της ιρακινής κυβέρνησης  να βρει τους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την παροχή των ουσιωδών αγαθών στους εκτοπισμένους απο τις περιοχές που έχουν καταληφθεί απο το  "Ισλαμικό Κράτος» εκτιμάται ότι θα σπρώξει εκατοντάδες χιλιάδες ιρακινούς προς την Ευρώπη.
Τα 3,2 εκατομμύρια των εσωτερικά εκτοπισμένων ιρακινών, περιμένουν την αρωγή του ΟΗΕ ο οποίος απο την πλευρά του ομολογεί ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους .Αρχικά, αυτοί οι άνθρωποι είχαν αποταμιεύσεις και ζούσαν  με την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.Ο χρόνος περνούσε οι αποταμιεύσεις στέρευαν και όλο και περισσότεροι εξαρτώνται απο την διεθνή βοήθεια.Τώρα, όπως λένε άνθρωποι του ΟΗΕ βρίσκονται στο "σημείο μηδέν". Δεν έχουν τροφή, πόσιμο νερό , εκπαίδευση για τα παιδιά τους και  πρόσβαση σε θέση εργασίας. Ο δρόμος της προσφυγιάς είναι για αυτούς η μοναδική διέξοδος.
Ο ΟΗΕ χρειάζεται $ 500 εκατομμύρια για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για να προσφέρει σε αυτούς  τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή  τρόφιμα και πόσιμο νερό. Όμως τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει περικοπές στα προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης. Η «μαύρη τρύπα» σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του ΟΗΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε  λείπουν περίπου  300 εκατομμύρια δολάρια για το 2015.Και φυσικά η ιρακινή κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια καθώς οι μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου την έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Συρία
Ανάλογη είναι και η κατάσταση με του σύριους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τεράστια στρατόπεδα στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Η έλλειψη χρημάτων έχει οδηγήσει σε περικοπές ακόμα και των συσσιτίων. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών η περιορισμένη χρηματοδότηση του Παγκοσμίου Προγράμματος  Τροφίμων του ΟΗΕ, έχει ως συνέπεια τα συσσίτια να έχουν περικοπεί 40%. Πλέον αυτό που απομένει-και- σε αυτούς τους απεγνωσμένους ανθρώπους είναι ...η Ευρώπη.
Η Λιβύη
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και στην Λιβύη. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα αριθμό που προσεγγίζει τις 500.000. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια μετά την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα με τις συγκρούσεις αντιμαχόμενων φατριών αλλά και με την δραστηριοποίηση των τζιχαντιστών.
Η ΕΕ
Πιεστικές είναι και οι ανάγκες της Σερβίας. Κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ , δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να βοηθήσει τη Σερβία, επειδή πολλοί πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα αυτή.
Απο την άλλη πλευρά, η ΕΕ , προσκολλημένη στον δημοσιονομικό κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης των υποδομών φιλοξενίας. Μάλιστα ο ΟΟΣΑ, επισημαίνει ότι η φιλοξενία και η  υποστήριξη των προσφύγων είναι ιδιαίτερα  δαπανηρή καθώς , οι χώρες καλούνται να χρηματοδοτήσουν δαπάνες που αφορούν την γλωσσική κατάρτιση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων , την εκπαίδευση , την φιλοξενία, την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας κ.α
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες εκτιμήσεις η ΕΕ θα πρέπει άμεσα να καταβάλλει 5 δις. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών ώστε να αποτραπεί μία μαζική είσοδος στην Ευρώπη.
premium.paratiritis.gr