18.9.15

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Του: Αντώνη .Α. Αντωνόπουλου

Συνάντηση με τον Έλληνα ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την οποία συζήτησαν ενδελεχώς το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικό. Ο Έλληνας επίτροπος ενημέρωσε τον πρόεδρο για το κλίμα και τις αντιδράσεις που επικρατούν σε ευρωπαϊκές χώρες ,αλλά και την έντονη ανησυχία για τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε μεταξύ άλλων στο διάλογο που είχε με τον ευρωπαίο επίτροπο πως οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθήκον να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες πολέμου της Συρίας, ενώ τόνισε ότι Μονάδα μέτρησης για την Ευρώπη θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της .

Αναλυτικά ο διάλογος του προέδρου με τον Ευρωπαίο επίτροπο έχει ως εξής:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα αν και όπως είπαμε πριν πέρασε μια βδομάδα, ενδιάμεσα τρέχουν οι εξελίξεις με γρήγορους ρυθμούς, είμαι βέβαιος ότι είστε ενήμερος όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και που αφορούν στο μεγάλο αυτό ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Η τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών δεν πήγε καλά. Κάποιες χώρες δεν έδειξαν διάθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα που έχει προτείνει η Επιτροπή. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια τώρα ν΄ αλλάξουν τα πράγματα, γι΄ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια περιοδεία μου σε όλες τις χώρες της περιοχής, ας πούμε στην Ουγγαρία, στη Γερμανία και αλλού. Θέλω να πιστεύω ότι ενόψει της επόμενης υπουργικής, τα πράγματα θ΄ αλλάξουν, θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, θα σκέπτονται όλοι και θα ενεργούν ευρωπαϊκά, και βέβαια αυτό θα κορυφωθεί την επόμενη μέρα με τη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.  Γνωρίζω το ενδιαφέρον που δείχνετε κύριε Πρόεδρε γι΄ αυτή την υπόθεση, γιατί αφορά άμεσα και στην Ελλάδα, η οποία τελεί υπό πίεση αυτόν τον καιρό, αλλά πρέπει να σας πω ότι τα πράγματα είναι, όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά, σε καλό δρόμο. Θα βοηθηθεί η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της Ελλάδος. Αρκεί να σας πω ότι δρομολογήθηκαν διαδικασίες και τη Δευτέρα καταβάλλεται και η πρώτη -ας πούμε- δόση των τριάντα τριών εκατομμυρίων, για να ενισχυθεί η χώρα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά σε καθαρά πλέον ευρωπαϊκό επίπεδο τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών κατακλύζουν την Ευρώπη. Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές από τις χώρες έχουν αρχίσει μεταξύ τους και ένα είδος blame game, δεν είναι σωστό αυτό. Εμείς φροντίζουμε να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να σταματήσουμε αυτές τις αλληλοκατηγορίες.
Και να πω και κάτι τελευταίο. Η Ευρώπη, η Επιτροπή, αυτό που έπρεπε να κάνει το έχει κάνει και θα συνεχίζει να το κάνει στο μέλλον. Κατέθεσα και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη. Μεγάλη η ευθύνη των κρατών-μελών για την υλοποίηση αυτής της πολιτική που έχει και την ανθρωπιστική της πλευρά, αλλά και την κοινωνική και την γεωπολιτική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ. Όπως γνωρίζετε, η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδίως στον κύριο Τίμερμανς και σ΄ εσάς, είναι γνωστό ότι αυτές τις υποχρεώσεις τις έφερε σε πέρας. Γι’ αυτό και έχουμε τα συγκεκριμένα  αποτελέσματα. Αλλά θα ήθελα να τονίσω κάτι, γιατί ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να αποδίδει κανείς τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: Οφείλω να εξάρω την συμβολή σας στη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. Ορθώς το είχατε διαβλέψει από νωρίς ότι θα ήταν δύσκολο οι Υπουργοί Εσωτερικών να καταλήξουν σε συμπεράσματα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκλήσεις που δεν τις είχε αντιληφθεί πλήρως, μολονότι και τότε είχατε ολοκληρωμένη εισήγηση, εννοώ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Είναι, λοιπόν, η συμβολή σας σημαντική κατά το ότι συγκαλείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής και με αυτό το αντικείμενο ως αποκλειστικό θέμα, για την διαμόρφωση μιας πραγματικής μεταναστευτικής- προσφυγικής πολιτικής ενόψει της ιδιομορφίας που έχει σήμερα το προσφυγικό λόγω του πολέμου στη Συρία. Και είναι τόσο περισσότερο σημαντικό το ότι συγκαλείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής όσο η Ευρώπη αποδεικνύει ότι θέλει να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, γιατί ξέρει να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, έστω και με κάποια καθυστέρηση. Να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων καθορίζοντας ποιο είναι το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτή η Σύνοδος Κορυφής τί αποδεικνύει πέραν της επίλυσης των επιμέρους  προβλημάτων που υπάρχουν; Ότι στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο Άνθρωπος. Μονάδα μέτρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο Άνθρωπος, με βάση τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Δεν είναι το νόμισμα. Το νόμισμα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Και τούτο το αποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄ αυτό τονίζω την συμβολή σας στην σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. Και να πω και κάτι που μπορεί να μην είναι γνωστό: Είναι σημαντικό αυτό που τονίσατε στην Ουγγαρία για το καθήκον που έχει η Ευρώπη να συμπαρασταθεί σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου,  ιδίως, όμως, στους Σύριους πρόσφυγες. Διότι είναι ένα καθήκον χριστιανικό, όπως είπατε. Τί συμβολίζει αυτό; Ξαναφέρνει στην επιφάνεια ποιοι είναι οι πραγματικοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είναι γνωστό, το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην αρχαία Ελλάδα, με το πνεύμα και την ελευθερία, στη Ρώμη, που αποτελεί την βάση του κρατικού οικοδομήματος και, βεβαίως, στον χριστιανισμό που είναι η βάση της αλληλεγγύης και της αγάπης. Το ότι ξαναγυρνάμε στις ρίζες μας είναι πολύ σημαντικό. Και το ότι αυτό συμβαίνει την εποχή που εσείς, ο κ. Τίμερμανς και ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ είναι «στο τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό είναι επίσης σημαντικό. Και οφείλω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ως Έλληνας πολίτης, να το επισημάνω.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε το μήνυμα το στέλνετε, ελπίζω να το πάρουν όλα τα κράτη-μέλη, είτε σε επίπεδο Υπουργών, είτε στην Σύνοδο Κορυφής, γιατί είναι η ώρα της δικής τους ευθύνης. Αν από κει και πέρα δεν πάει κάτι καλά, δεν θα ευθύνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα ευθύνονται και τα ίδια τα κράτη-μέλη. Έχουν τεράστια ευθύνη. Το γνωρίζουν, έχουμε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι η ώρα να σκέφτονται, όπως είπα πρωτύτερα, και να ενεργούν ευρωπαϊκά. Στο πνεύμα και στη φιλοσοφία και στις αρχές που πριν από λίγο περιέγραψα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.-