26.10.15

ΕΡΕΥΝΑ - ΣΟΚ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: Παίζουν και μικρόβια στην τραμπάλα

Μέτρα πρόληψης πρέπει να παίρνουν οι γονείς στις παιδικές χαρές.
 
Αποκαλυπτική η έρευνα της Μονάδας Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών για τις παιδικές χαρές της Αχαΐας. 
Οπως γράφει η Μαρίνα Ριζογιάννη στην "Π" της Κυριακής, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πίσω από το αθώο παιδικό παιχνίδι κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι, καθώς οι μικροοργανισμοί παραμονεύουν. 
Σε 26 παιδικές χαρές (43%) ανιχνεύθηκε E.coli, στις 45 (75%) ανιχνεύθηκε ο Enterococcus faecalis, σε 4 (6.7%) Pseudomonas aeruginosa και σε όλες (100%) ανιχνεύθηκαν μύκητες στο χώμα των παιδικών χαρών.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα πρέπει να ακολουθούνται μερικοί κανόνες για την πρόληψη των λοιμώξεων, διότι τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με μικροοργανισμούς, δεν πλένουν τα χέρια τους όσο συχνά θα έπρεπε, συνεπώς όλα αυτά αποτελούν εστίες μεταφοράς μικροβίων, έχοντας ως αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί να εισχωρούν στον οργανισμό των παιδιών προκαλώντας ασθένειες» παρατηρούν συμπερασματικά ο αναπληρωτής καθηγητής Απόστολος Βανταράκης και η Εύη Παναγοπούλου, που διενήργησαν τη σχετική έρευνα.
Στο πλαίσιο της μελέτης που υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής του Παν/μίου Πατρών, πραγματοποιείται εκτίμηση κινδύνου για τα παιδιά από τη χρήση της παιδικής χαράς.
Η ΜΕΛΕΤΗ
Οπως εξηγούν οι δυο μελετητές, στο πλαίσιο της έρευνας που υλοποιείται πάνω στην επικινδυνότητα της χρήσης μιας παιδικής χαράς, αφενός εξετάστηκε το μικροβιολογικό φορτίο του χώματος κατά την ξηρή περίοδο (Μάρτιος-Οκτώβριος) και την υγρή περίοδο (Οκτώβριος-Μάρτιος), αφετέρου καταγράφηκαν ορισμένα στοιχεία των παιδικών χαρών με ερωτηματολόγια.