23.10.15

Διευκρινίσεις για τις τηλεοπτικές άδειες ζητά η Ε.Ε.

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, για ρυθμίσεις του νομοισχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ζήτησε χθες η ΚομισιόνΔιευκρινίσεις από την κυβέρνηση, για ρυθμίσεις του νομοισχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ζήτησε χθες η Κομισιόν
 
Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, για τον νόμο που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να υπάρξουν (αν χρειαστεί) και κάποιες τροποποιήσεις, ζήτησε χθες η Κομισιόν, ενώ στη Βουλή ο Ευάγγ. Βενιζέλος κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αλλαγές σε ρυθμίσεις του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ενδέχεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς χθες η εκπρόσωπος της Ανίκα Μπράιτχαρντ, δήλωσε πως οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις στην εφαρμογή του νόμου. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αν και απέφυγε να προσδιορίσει σε ποια σημεία εκφράζονται επιφυλάξεις, επισήμανε ότι η Επιτροπή αναμένει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία του νομοθετικού σχεδίου, σημειώνοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών και των αρμόδιων κοινοτικών αρχών.
Ενστάσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε χθες και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, σημειώνοντας σε έγγραφο, που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, ότι το νομοσχέδιο ορίζει για πρώτη φορά ότι η ΕΕΤΤ «εποπτεύεται από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», οδηγώντας έτσι σε κατ’ ουσίαν αναίρεση της ανεξαρτησίας της αρχής. Επίσης, εκτιμά ότι η θεσμοθέτηση πειθαρχικών παραβάσεων εγείρει ζήτημα ασφάλειας δικαίου και νομιμότητας.
Στη Βουλή ο Ευάγγ. Βενιζέλος κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για μια σειρά άρθρων και διατάξεων του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προωθούμενες διατάξεις αντί να αντιμετωπίσουν τη διαπλοκή, επιχειρούν να εκθρέψουν «τη νεοδιαπλοκή». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο, αφού, όπως είπε, «ενώ εκπέμπει την ιαχή μπροστά να φάμε τη διαπλοκή, στην ουσία διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν νέα τζάκια στον χώρο της ενημέρωσης, που στηρίζονται σε άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα και συναλλάσσονται με την κυβέρνηση χωρίς δυνατότητα ελέγχου».
Αν και η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τυχόν προσφυγές στη Δικαιοσύνη θα μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε βελτιώσεις προσαρμογής στις συνταγματικές επιταγές.