1.12.15

Καταγγέλλεις τον καπιταλισμό αλλά προστατεύεις τους εφοπλιστές !

Greenpeace κατά Τσίπρα για το κλίμα

Σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποιεί το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, σχολιάζοντας τη στάση του πρωθυπουργού σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ο διευθυντής εκστρατειών στην Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ σημειώνει:

Όταν ρωτήθηκε γιατί θεωρεί τόσο σημαντικό να σχηματίσει μία κυβέρνηση με ίση εκπροσώπηση μεταξύ αντρών και γυναικών, απάντησε "επειδή είναι 2015". Αυτός είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, ο οποίος εκλέχθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και φρόντισε έτσι να δώσει το προοδευτικό του στίγμα από την πρώτη μέρα της θητείας του.

Ο Trudeau έχει σημειολογικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια (τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του διατέλεσαν πρωθυπουργοί του Καναδά) έχει σημαντικές ομοιότητες με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι και οι δύο εξαιρετικά νέοι, καλούνται να διαχειριστούν τεράστια οικονομικά προβλήματα και διαδέχονται στην εξουσία συντηρητικές κυβερνήσεις οι οποίες έβρισκαν ανέκαθεν στήριξη στην εγχώρια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Και οι δύο προβάλλονται ως προοδευτικοί. Το προοδευτικό στίγμα του Καναδού πρωθυπουργού έχει γίνει ορατό σε λιγότερο από ένα μήνα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ακόμα ψάχνουμε το στίγμα του Έλληνα ομολόγου του.

Η αντίθεση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή χθες στην παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, κατά τις εναρκτήριες ομιλίες των πολιτικών ηγετών. Ο κ. Τrudeau με μία ταπεινή τοποθέτηση 5 σημείων, δεσμεύτηκε ότι ο Καναδάς θα ενεργήσει στη βάση των επιστημονικών δεδομένων και υποδείξεων, θα υλοποιήσει πολιτικές μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εμπορίας ρύπων), θα συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αυτόχθονες κοινότητες του Καναδά, θα υποστηρίξει τα αναπτυσσόμενα κράτη και ίσως το σημαντικότερο, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως μία ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας κατάφερε σε μία τοποθέτηση 453 λέξεων να μην αναφέρει ποτέ τις λέξεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας. Κατήγγειλε τον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και γενικές τοποθετήσεις, οι οποίες έγιναν συγκεκριμένες μόνο σε ένα σημείο: την υπεράσπιση της πάγιας θέσης των Ελλήνων εφοπλιστών να μην ρυθμίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), δηλαδή από τους ίδιους τους εφοπλιστές. Ειρωνικά λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε στηλιτεύσει τη μεγιστοποίηση του κέρδους ως κριτηρίου που υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις.

"Ο Καναδάς επέστρεψε" είπε ο κ. Trudeau στο κλείσιμο της ομιλίας του, δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά, όχι μόνο από πού έρχεται η χώρα του, αλλά και προς τα πού θέλει να τη στρέψει. Αν ο πρωθυπουργός του Καναδά όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορούν να συγκρουστούν με το λόμπι των ορυκτών καυσίμων, με πολυεθνικούς κολοσσούς και πανίσχυρους πολιτικούς αντιπάλους, τότε σίγουρα μπορούμε να ζητούμε το ίδιο από τον δικό μας ηγέτη. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία μνημονιακή υποχρέωση που να του το απαγορεύει.

Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα παραμένει χαμένη και αποπροσανατολισμένη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του κ. Τσίπρα. Εν έτει 2015, τα εύκολα συνθήματα περασμένων δεκαετιών ούτε ορίζουν ούτε προσδίδουν προοδευτικότητα σε κάποιον. Τα έργα το κάνουν αυτό. Ο προοδευτικός χώρος έχει πάψει  να είναι το προνομιακό πεδίο του κ. Τσίπρα, οι διεθνείς εξελίξεις άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα. Όσο δεν βρίσκει όμως αυτό το προοδευτικό στίγμα που της λείπει η χώρα, τόσο βαθαίνει το χάσμα και οι κοινωνικές ανισότητες. Έτσι γίνεται πάντα όταν μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τους πολίτες και όχι το αντίστροφο.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, οι πολίτες μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ασκώντας πίεση στην κυβέρνησή μας. Καλούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανακοινώσει πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 1.000.000 κτιρίων που θα περιλαμβάνει τη δωρεάν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.