Ομάδα εργασίας για την προώθηση του κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές συστήνει η Περιφέρεια Κρήτης. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, όπου η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη -που είχε και την πρωτοβουλία για σύσταση της- επισήμανε ότι οι εξαγωγές το 2015 για το κρητικό ελαιόλαδο ήταν αυξημένες, ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Σημείωσε επίσης, ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο εξαγωγής χύμα ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές που εκμεταλλεύονται προς όφελος τους την μοναδική ποιότητα του, αποκομίζοντας υψηλές οικονομικές απολαβές.
«Πήραμε την πρωτοβουλία ως Περιφέρεια Κρήτης να συστήσουμε μια ομάδα εργασίας που αφορά τη στήριξη και προώθηση του ελαιολάδου, που αποτελεί το κύριο προϊόν του νησιού και πρέπει να βρει την αξία και την τιμή που του αρμόζει στην εσωτερική και κυρίως στη διεθνή αγορά» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.
Σύμφωνα με την ίδια, στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και προσωπικότητες, όπως ο ομότιμος καθηγητής Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Συνεταιρισμών στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Χρήστος Καμενίδης, ο οποίος έχει κάνει διδακτορικό και έχει εργαστεί στην Αμερική πάνω στην προώθηση-marketing προϊόντων του πρωτογενή τομέα
Ακόμη ανέφερε: «Είναι μια προσπάθεια οργανωμένη και περιμένουμε αποτελέσματα στο μέλλον. Ήδη, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση εξαγωγών για το 2015, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το κρητικό ελαιόλαδο πρέπει να στηριχθεί και πρωτίστως να σταματήσει η εξαγωγή χύμα προϊόντος, που αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού. Η προσπάθεια, θα εστιαστεί περισσότερο στην τυποποίηση, στην ιχνηλασιμότητα, στη διασφάλιση του κρητικού ελαιολάδου από παράνομες εισαγωγές».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης, τόνισε ότι το 2015 είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τις κρητικές εξαγωγές. «Ο άξονας των κρητικών εξαγωγών είναι το ελαιόλαδο. Μέσα σε αρνητική οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω στήριξης του προϊόντος», είπε, χαρακτηρίζοντας το ελαιόλαδο «χρυσάφι» για την Κρήτη. «Θα προτείνουμε τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, πώς θα διαφυλάξουμε, αλλά και πώς θα προωθήσουμε περισσότερο τις εξαγωγές ελαιολάδου και όλων των κρητικών προϊόντων», προσέθεσε.
Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Σκουλάς, εκπρόσωποι Αγροτικών Ενώσεων, του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, του Συνδέσμου Τυποποιητών, του ΤΕΙ του ΓΕΩΤΤΕ κ.ά.