18.12.15

Η τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα του 2015


Η τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα του 2015

Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science" ανακήρυξε ως σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της φετινής χρονιάς την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR. Αν και η μέθοδος CRISPR-Cas9 στην πραγματικότητα δεν ανακαλύφθηκε φέτος, καθώς έχει «ηλικία» περίπου τριών ετών, γεγονός είναι πως μέσα στο 2015 φανέρωσε τις εντυπωσιακές δυνατότητές της να επεμβαίνει στο DNA με πιο ακριβή τρόπο από κάθε άλλη τεχνική έως τώρα.
Η μέθοδος έχει ήδη προκαλέσει και ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα, καθώς φέτος τον Απρίλιο, κινέζοι ερευνητές με επικεφαλής τον βιολόγο Γιουνγιού Χουάνγκ, ανακοίνωσαν πρώτοι ότι προχώρησαν σε σκόπιμη γενετική τροποποίηση ανθρωπίνου εμβρύου. Άλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι χάρη στην CRISPR, τροποποίησαν το DNA χοίρων ώστε να έχουν ανοσία σε ρετροϊό.
Σε σχέση με προηγούμενες μεθόδους βιοτεχνολογίας, η CRISPR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα να εισάγει ένα γονίδιο ακριβώς στο επιθυμητό σημείο του DNA. Η μέθοδος είναι επίσης φθηνή και εύκολη στη χρήση. Μεταξύ άλλων, μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει σκύλους και πρόβατα με έξτρα μύες και κατσίκες με μακρύ τρίχωμα, ενώ σειρά μπορεί να έχουν κοτόπουλα που δεν μεταφέρουν τη γρίπη των πτηνών και κατοικίδια ζώα που δεν προκαλούν αλλεργίες.
Μία διεθνής επιστημονική συνδιάσκεψη στην Ουάσιγκτον στις αρχές Δεκεμβρίου, έφερε στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους γενετιστές και άλλους επιστήμονες, που έθεσαν ένα πλαίσιο για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή η CRISPR εφεξής, ώστε και οι σχετικές έρευνες να συνεχισθούν, αλλά να υπάρξει και ο αναγκαίος έλεγχος. Ο κυριότερος φόβος είναι η γέννηση μωρών που θα έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία ευγονικού τύπου, προτού εμφυτευθούν στην μήτρα.
Εξάλλου, σε ψηφοφορία μεταξύ του αναγνωστικού κοινού που πραγματοποίησε το "Science", επελέγη ως σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2015 το ταξίδι του σκάφους ‘New Horizons' (Νέοι Ορίζοντες) στον Πλούτωνα.