21.1.16

ΑΠΟΦΑΣΗ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

  Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟΚ. Μεσσηνίας σε διευρυμένη σύνθεση στη σημερινή της συνεδρίαση κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω κείμενο:
 
Η Δημοκρατική Παράταξη στην ιστορική της διαδρομή άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην εδραίωση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, στη διεύρυνση της εδαφικής μας κυριαρχίας,  στην καθιέρωση θεσμών λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικής πολιτικής, στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, στην εδραίωση της δημοκρατίας και ισότιμης πρόσβασης όλων των Ελλήνων στη μόρφωση, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλεια, στο δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας.
Ανέδειξε ηγέτες που το εκτόπισμά τους ξεπερνούσε τα σύνορα μας και το πολιτικό τους ανάστημα κυριαρχούσε στη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Σήμερα βρίσκεται στο κρίσιμο σταυροδρόμι μεγάλων αποφάσεων και πρωτοβουλιών που είτε  θα την επαναφέρουν στο προσκήνιο και θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών είτε  τελεσίδικα θα μπει στο περιθώριο των πολιτικών, εξελίξεων, παθητικός θεατής, γραφική κομματική  παρουσία που θα εξυπηρετεί  προσωπικά συμφέροντα και ματαιοδοξίες.
Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι η επιλογή κάθε προοδευτικής μεταρρυθμιστικής δύναμης.
Η προσπάθεια στο πρόσφατο παρελθόν για τη δημιουργία ευρύτερου σχήματος ( Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη) απέτυχε γιατί κάποιοι εξέφραζαν επιφυλάξεις ως υπερασπιστές του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ήταν οι πρώτοι που το εγκατέλειψαν. Ελπίζουμε τώρα να έχουν αναθεωρήσει τη γνώμη τους.
Το ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο συνέδριο του τον Ιούνιο του 2015 ΟΜΟΦΩΝΑ κατέστησε ως στρατηγικό  στόχο του το σχηματισμό ενός μεγάλου σχήματος της κεντροαριστεράς μέσω ιδρυτικού συνεδρίου ώστε να εκφράζει τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Προτείνουμε άμεσα 6 σημεία:
•    Αυτοργάνωση και δημιουργία σε κάθε Νομό και Δήμο  ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
•    Ιδρυτικό συνέδριο, ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ποσοστώσεις με πρόσκληση για ουσιαστική συμμετοχή ΟΛΩΝ των πολιτικών σχηματισμών, προσώπων και κοινωνικών  οντοτήτων που διέπονται από τις αρχές του προοδευτικού, φιλοευρωπαϊκού,  μεταρρυθμιστικού, δημοκρατικού σοσιαλισμού.
•    Επεξεργασία και κατάθεση σύγχρονης, ρεαλιστικής, πρότασης εξουσίας, ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με καθαρό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με μοχλό ένα κανονικό - λειτουργικό – αναπτυξιακό - κοινωνικό κράτος δικαίου που θα προωθεί την καινοτομία, την βιώσιμη ανάπτυξη, την υγιή επιχειρηματικότητα, και την ανταποδοτικότητα.
•     Ίδρυση πολιτικού φορέα με το  όνομα "Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Παράταξη", που θα εκπροσωπεί τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του Δημοκρατικού Κέντρου, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, και της Οικολογίας με  σήμα την ελιά.
•    Διάλυση όλων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.
•    Άμεση εκλογή επικεφαλή από τη  βάση μετά το ιδρυτικό συνέδριο.
Όλα τα παραπάνω οφείλουν να γίνουν με διαφάνεια και να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην κοινωνία και την οικονομία.
Δεν πρέπει να αφεθεί σε κανένα το περιθώριο άρνησης στην πρωτοβουλία συγκρότησης του χώρου. Οι αρνητές θα αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες διάλυσης του χώρου και οι πολίτες αμείλικτα θα τους καταδικάσουν.
Η αναπαραγωγή της υπάρχουσας κατάστασης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με τη φιλική συμμετοχή  κινήσεων δεν αγγίζει κανένα πολίτη και αποτελεί μικρόνοα και μίζερη πολιτική διαχείριση.
Η ανασυγκρότηση της χώρας, η απάντηση στο ερώτημα της προοπτικής της,  η επάνοδος από το αποδεδειγμένα ανύπαρκτο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο στην πραγματικότητα ενός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι το μεγάλο στοίχημα. Η σταδιακή επαναφορά ενός σύγχρονου άξονα δεξιά - κεντροαριστερά - αριστερά, προϋποθέτει το οριστικό τέλος του λαϊκισμού, του κρατισμού, του  συντεχνιακού λόγου, των πελατειακών σχέσεων.
Προϋποθέτει την αναγνώριση της αλήθειας εκείνων που ισχυρίζονται ότι αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, σε  μια Ευρώπη που αναζητά την προοπτικής της μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων.
Αναγνωρίζουμε και τιμούμε το έργο μας, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας για τα οποία έχουμε υποστεί δυσανάλογο κόστος και έχουμε πραγματοποιήσει την αυτοκριτική μας. Δεν νιώθουμε ένοχοι επειδή αγωνιστήκαμε για να σταθεί η χώρα και δικαιωνόμαστε ιστορικά γιατί πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
 Αν δεν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ανασυγκρότησης του χώρου στην παραπάνω κατεύθυνση  η στασιμότητα θα μας οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο και σε αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης.
   
Για τη Ν.Ε   

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ