15.1.16

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - Κόκορας με μακαρόνια !

Όλοι οι Μεσσήνιοι γνωρίζουμε ότι το πιο διαδεδοµένο κρεατικό μετά την ψητή Γουρνοπούλα στην περιοχή μας είναι ο κόκορας  µε µακαρόνια

Η κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύµατος, έχει συµπεριλάβει στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της «Κορωναίικο Συµπόσιο, Παραδοσιακές Συνταγές και Εθιµα της Κορώνης» τη συνταγή της Ειρήνης Π. Σιψά:


Υλικά:
1 χωριάτικος κόκορας
2 κουταλιές σούπας
ντοματοπελτέ
½ κουταλάκι του γλυκού
κανέλα
1 ξυλαράκι κανέλας

4-5 γαρίφαλα
αλάτι, πιπέρι
1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο για
τηγάνισμα
1-2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
χωριάτικη μυζήθρα τριμμένη
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5 

 
Εκτέλεση: 
 
Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τον αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και τον τηγανίζουμε για να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Σε μια κατσαρόλα
διαλύουμε τον πελτέ με το νερό και το βράζουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα κομμάτια του κόκορα. Τα σιγοβράζουμε για 1 ½ ώρα περίπου ή μέχρις ότου μαλακώσει το κρέας του.

Βάζουμε τα μακαρόνια
σε ξεχωριστή κατσαρόλα τόσο όσο να κρατάνε. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα μαζί με τα κομμάτια του κόκορα και πασπαλίζουμε με μυζήθρα.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν χειροποίητες χυλοπίτες αντί για μακαρόνια και, αν δεν είχαν κόκορα, έβαζαν πάνω από τα μακαρόνια δύο αβγά μάτια.