27.1.16

ΕΡΕΥΝΑ - Κάθε πόσο πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Και όχι δεν είναι κάθε μέρα...

Πολλοί δεν μπορούν να φανταστούν να φεύγουν το πρωί από το σπίτι τους χωρίς να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, η ανάγκη για την απόλυτη καθαριότητα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες.
Νέα έρευνα σημειώνει ότι τα συχνά μπάνια αυξάνουν την πιθανότητα καταστροφής των φυσικών ελαίων του σώματος, τα οποία προστατεύουν το δέρμα.
Το συχνό πλύσιμο, μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές και επώδυνες δερματοπάθειες, σημειώνουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με περσινή έρευνα, τέσσερις στις πέντε γυναίκες δεν κάνουν μπάνιο κάθε μέρα, ενώ το ένα τρίτο των γυναικών που ρωτήθηκε, απάντησε πως συνήθως κάνει μπάνιο κάθε τρεις μέρες.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Stephen Shumack, Πρόεδρος του Κολεγίου Αυστραλών Δερματολόγων, πρέπει να κάνει κανείς μπάνιο μόνο όταν το χρειάζεται.
Μιλώντας στην Sunday Morning Herald υπογραμμίζει ότι "μόνο τα τελευταία 50-60 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκαν τα αφρόλουτρα καθιερώθηκε μεταξύ των ανθρώπων η ιδέα του καθημερινού μπάνιου".
"Η πίεση για καθημερινό μπάνιο είναι περισσότερο μία κοινωνική πίεση παρά πραγματική ανάγκη. Έγινε δημοφιλές από την κοινωνική ανάγκη του να μυρίζει κάποιος ωραία, όμως είναι μόνο οι αδένες της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας που παράγουν την οσμή του σώματος. Δεν είναι όλο το σώμα", σημειώνει.
Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να κάνει ζημιά στο δέρμα. Το συχνό λούσιμο προκαλεί απολίπανση του δέρματος από τα φυσικά έλαια που παράγει το δέρμα για την προστασία του.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο σε ιούς και βακτηρίδια, προκαλώντας ξηρότητα, φαγούρα, πανάδες και έκζεμα.