22.2.16

Δείτε τι πρέπει να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τον βήχα !

Πρόληψη αφυδάτωσης: Τα υγρά θα σας βοηθήσουν να λεπτύνετε τις εκκρίσεις και να καταπραΰνετε τον ερεθισμένο λαιμό. 
Ο ξηρός βήχα αντιμετωπίζεται με μέλι σε ζεστό νερό, ή ζεστό τσάι ή ζεστό χυμό λεμονιού.
Ανυψώστε το κεφάλι σας με επιπλέον μαξιλάρια τη νύχτα για να μειώσετε τον βήχα.
Δοκιμάστε παστίλιες για τον βήχα, για να απαλύνετε τον ερεθισμένο λαιμό.
Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στην εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού ή του χώρου που ζείτε/εργάζεστε. Χρησιμοποιείτε μόνο νερό στον υγραντήρα.
Κόψτε άμεσα το κάπνισμα, τουλάχιστον για όσες μέρες διαρκεί ο βήχας.
Αποφύγετε την έκθεση σε εισπνεόμενα ερεθιστικά, όπως ο καπνός, η σκόνη, ή άλλες ρυπογόνες ουσίες. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας να σας ενημερώσει για ειδικές μάσκες προσώπου.
Υπάρχει περίπτωση ο βήχας σας να είναι σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρα).
Φάρμακα για τον βήχα
Επίσης, τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να σας βοηθήσουν με τον βήχα σας. Αποφύγετε φάρμακα για το κρυολόγημα που συνδυάζουν ουσίες για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων ταυτόχρονα. Είναι γενικά καλύτερο να αντιμετωπίζετε κάθε σύμπτωμα χωριστά.
Υπάρχουν δύο είδη φαρμάκων για τον βήχα: αποχρεμπτικά και κατασταλτικά:
Τα αποχρεμπτικά θα σας βοηθήσουν να λεπτύνετε τη βλέννα και άρα να μπορείτε πιο εύκολα να την αποβάλλετε από τον οργανισμό σας. Αλλά μην αφήνετε τα πάντα στο αποχρεμπτικό. Πίνετε και άφθονο νερό επίσης. Ψάξτε για αποχρεμπτικά που περιέχουν γουαϊφενεσίνη.
Τα κατασταλτικά φάρμακα ελέγχουν ή καταστέλλουν το αντανακλαστικό του βήχα και λειτουργούν καλύτερα για περιπτώσεις ξηρού βήχα, ή επίμονου βήχα που σας κρατά ξύπνιους. 
Χρησιμοποιήστε τα κατασταλτικά του βήχα με σύνεση.
 Μην καταστείλετε εντελώς τον παραγωγικό βήχα, επειδή ο βήχας είναι χρήσιμος για να αποβάλλετε την βλέννα από τους πνεύμονες και άρα σας βοηθάει έμμεσα στην πρόληψη επιπλέον βακτηριακών μολύνσεων.