25.2.16

Χωρίς μέρισμα οι δημόσιοι υπάλληλοι

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου να λυθούν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν να δοθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ από επιστροφή φόρου στο ταμείο, τα χρήματα δε δόθηκαν με αποτέλεσμα το μέρισμα να καταβληθεί στους δικαιούχους πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δεν θα λάβουν σήμερα οι συνταξιούχοι του δημοσίου το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή αναζητούνται περίπου 12 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να καλυφθούν από την επιστροφή φόρων προς το ταμείο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του«Enikonomia», παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου να λυθούν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν να δοθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ από επιστροφή φόρου στο ταμείο, τα χρήματα δε δόθηκαν με αποτέλεσμα το μέρισμα να καταβληθεί στους δικαιούχους πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη εσόδων στο ταμείο κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη μειώσεων από 30 έως και 40% στα μερίσματα που καταβάλλονται, αφού τα μηνιαία έσοδα του ταμείου ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ, έναντι εξόδων για την πληρωμή 280.000 μερισμάτων, της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε ο τροποποιημένος ισολογισμός του ταμείου, από τον κ. Κατρούγκαλο, και σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης “φωτογραφίζει” μειώσεις της τάξης του 32%.

Την ίδια στιγμή, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών καθορίζει στο 4% του νέου βασικού μισθού τις εισφορές που θα πρέπει να αποδίδουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ κρατήσεις θα γίνονται και σε κάθε άλλη πρόσθετη αποδοχή (επιδόματα κ.α.).
Αναλυτικά, η εγκύκλιος καθορίζει τα ποσοστά κρατήσεων, με βάση τις αποδοχές του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, όπως ισχύει από 1/1/2016.

Μάλιστα, διευκρινίζεται πως υπάλληλοι για τους οποίους προκύπτει αύξηση μισθού, η οποία θα διανεμηθεί σύμφωνα με το νόμο σε 4 ισόποσες ετήσιες δόσεις, η κράτηση 4% υπέρ ΜΤΠΥ θα γίνεται από φέτος στο συνολικό νέο ονομαστικό μισθό. 
Στην περίπτωση που οι νέες αποδοχές του υπαλλήλου περιλαμβάνουν, εκτός από το βασικό μισθό και άλλο είδος αποδοχών, τότε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία σύμφωνα με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 1% και 4%.

Σε περιπτώσεις αργίας ή διαθεσιμότητας υπαλλήλου-μετόχου, οι κρατήσεις γίνονται κανονικά στο σύνολο των αποδοχών και όχι στις μειωμένες αποδοχές που δικαιούται.

Επίσης, σε περιπτώσεις άδειας άνευ αποδοχών πέραν του μηνός, έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου-μετόχου να καταβάλλει μετά από αίτησή του τακτικές κρατήσεις για ολόκληρο το διάστημα ή μέρος αυτής, προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.

Στα 67 η υποχρεωτική απόλυση από το Δημόσιο
Εντωμεταξύ, με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καθορίζεται στα 67 το όριο ηλικίας για την υποχρεωτική αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από την υπηρεσία τους. Με τον τρόπο αυτό παραμένουν στη δημόσια διοίκηση στελέχη που εντός της επόμενης διετίας θα βρίσκονταν μπροστά στο εξής παράδοξο:

Ενώ δεν θα πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το δημόσιο, θα υποχρεούνταν σε αυτοδίκαιη απόλυση από αυτό. Και αυτό γιατί με το προ 3ου Μνημονίου θεσμικό πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας εφόσον ασφαλίστηκαν πρώτη φορά στο Δημόσιο πριν τις 31/12/1982, ή με 35 συντάξιμα έτη και 58 ετών, εφόσον διέθεταν ασφάλιση πριν 31/12/1992.

Με τους Ν. 4336/2015 και 4337/2015 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά ως το 2022 στα 40 έτη ασφάλισης και 62 ετών, ή 67 ετών με λιγότερα των 40 ετών ασφάλιση. Συνεπώς, θα οδηγούνταν σε απόλυση, ασφαλισμένοι που δεν θα είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Πλέον, με την τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή τροποποιείται ο Υπαλληλικός Κώδικας και επιτρέπεται η παραμονή στην υπηρεσία μέχρι και τα 67 και όχι τα 65 που προβλεπόταν. Πρόκειται για το απώτατο ηλικιακό όριο παραμονής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, καθώς μετά την παρέλευση του θα εκδίδεται πλέον η διαπιστωτική πράξη απόλυσης.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση του δημοσίου να λύσει την υπαλληλική σχέση λόγω ορίου ηλικίας δεν σχετίζεται με το δικαίωμα του υπαλλήλου να παραιτηθεί από την Υπηρεσία νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, εφόσον θεμελιώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως αυτές προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.