Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου ανακοινώνει την έναρξη
σεμιναρίων με αντικείμενο «Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Ελαιολάδου ΠΟΠ
Καλαμάτας» που απευθύνεται σε Ελαιοτριβείς και Τυποποιητές. Αφορά
αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διαλέξεων σεμιναρίων που απευθύνεται σε
ελαιοτριβείς και τυποποιητές της Ζώνης ΠΟΠ του Νομού Μεσσηνίας. Οι διαλέξεις θα
πραγματοποιηθούν στο χώρο του Ιδρύματος. Οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν θα
αφορούν συμβουλευτικές γνώσεις και οδηγίες για τη διαχείριση της ποιότητας, από τη
στιγμή που ο ελαιόκαρπος συγκομίζεται και οδηγείται στο ελαιοτριβείο μέχρι τη στιγμή που
το ελαιόλαδο, αποθηκεύεται προσωρινά, οδηγείται σε τυποποίηση και στις καλές
πρακτικές και την διασφάλιση της ποιότητας στο τυποποιητήριο.
Σκοπός
Απώτερος σκοπός και στόχος είναι η επίτευξη ολικής ποιότητας ενός ΠΟΠ προϊόντος όπως
είναι το Ελαιόλαδο Καλαμάτας και προκειμένου να διασφαλισθούν:
σεμιναρίων με αντικείμενο «Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Ελαιολάδου ΠΟΠ
Καλαμάτας» που απευθύνεται σε Ελαιοτριβείς και Τυποποιητές. Αφορά
αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διαλέξεων σεμιναρίων που απευθύνεται σε
ελαιοτριβείς και τυποποιητές της Ζώνης ΠΟΠ του Νομού Μεσσηνίας. Οι διαλέξεις θα
πραγματοποιηθούν στο χώρο του Ιδρύματος. Οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν θα
αφορούν συμβουλευτικές γνώσεις και οδηγίες για τη διαχείριση της ποιότητας, από τη
στιγμή που ο ελαιόκαρπος συγκομίζεται και οδηγείται στο ελαιοτριβείο μέχρι τη στιγμή που
το ελαιόλαδο, αποθηκεύεται προσωρινά, οδηγείται σε τυποποίηση και στις καλές
πρακτικές και την διασφάλιση της ποιότητας στο τυποποιητήριο.
Σκοπός
Απώτερος σκοπός και στόχος είναι η επίτευξη ολικής ποιότητας ενός ΠΟΠ προϊόντος όπως
είναι το Ελαιόλαδο Καλαμάτας και προκειμένου να διασφαλισθούν:
η πιστοποίηση των εμπλεκομένων,
οι αγοραστές
οι καταναλωτές για την ασφάλεια (υγιεινή) του παραγόμενου παρθένου
ελαιολάδου και
ελαιολάδου και
η φήμη του μέσα από την τήρηση του κανονιστικού πλαισίου και τη διασφάλιση της
ποιότητας του ως ΠΟΠ και ιδιαίτερα μετά από την επέκτασή του.
Θεματικές Ενότητες
Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν αντικείμενα και δεξιότητες που πρέπει να
ακολουθούνται από τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια σε ότι αφορά την υγιεινή, την
επαγγελματική ασφάλεια, τη προστασία του περιβάλλοντος, την ταυτοποίηση των
κινδύνων, την αξιολόγηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου, τη διασφάλιση της
ιχνηλασιμότητας, της επισήμανσης και της ποιότητας.
Διάρκεια
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται σε κύκλους (τμήματα) απογεύματα και θα είναι
συνολικής διάρκειας 25 ωρών (πεντάωρο/πέντε εργάσιμες ημέρες). Τα τμήματα θα
αποτελούνται από 8-10 άτομα. Έναρξη 1 Απριλίου 2016.
Κόστος
Το κόστος για κάθε συμμετέχοντα θα είναι 250 ευρώ.
Δηλώσεις Συμμετοχής
Εργαστήριο Τεχνολογίας & Ποιότητας Ελιάς Ελαιολάδου, Λιπών και Ελαίων: Υπόψη κ Γιώργου
Ζακυνθινού Αν. Καθηγητή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων,ΤΕΙ Πελοποννήσου.
ποιότητας του ως ΠΟΠ και ιδιαίτερα μετά από την επέκτασή του.
Θεματικές Ενότητες
Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν αντικείμενα και δεξιότητες που πρέπει να
ακολουθούνται από τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια σε ότι αφορά την υγιεινή, την
επαγγελματική ασφάλεια, τη προστασία του περιβάλλοντος, την ταυτοποίηση των
κινδύνων, την αξιολόγηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου, τη διασφάλιση της
ιχνηλασιμότητας, της επισήμανσης και της ποιότητας.
Διάρκεια
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται σε κύκλους (τμήματα) απογεύματα και θα είναι
συνολικής διάρκειας 25 ωρών (πεντάωρο/πέντε εργάσιμες ημέρες). Τα τμήματα θα
αποτελούνται από 8-10 άτομα. Έναρξη 1 Απριλίου 2016.
Κόστος
Το κόστος για κάθε συμμετέχοντα θα είναι 250 ευρώ.
Δηλώσεις Συμμετοχής
Εργαστήριο Τεχνολογίας & Ποιότητας Ελιάς Ελαιολάδου, Λιπών και Ελαίων: Υπόψη κ Γιώργου
Ζακυνθινού Αν. Καθηγητή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων,ΤΕΙ Πελοποννήσου.