13.3.16

Μας ακούει και δακτυλογραφεί !!!

Μας ακούει και δακτυλογραφείΕπιτέλους! Δημοσιογράφοι, γραμματείς και όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν γράψιμο πολλών σελίδων στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μπορούν να ανασάνουν ανακουφισμένοι ή να...
ανησυχήσουν για το μέλλον της εργασίας τους.

Κι αυτό επειδή η Google παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες την εφαρμογή τής διά φωνής δακτυλογράφησης κειμένων, η οποία ονομάζεται Google Docs Voice Typing.

Μη νομίσετε ότι πρόκειται για μια απλή εφαρμογή υπαγόρευσης, καθώς επιπροσθέτως μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως και να δώσετε το δικό σας ύφος στα κείμενά σας με φωνητικές εντολές!

Προς το παρόν το νέο αυτό «εργαλείο» λειτουργεί με την έκδοση του Chrome σε desktop και μόνο με τα Google docs. Ωστόσο είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Η υπαγόρευση του κειμένου με τη φωνή σας είναι αλήθεια ότι απαιτεί λίγη πρακτική εξάσκηση και κυρίως να μάθετε ορισμένες λέξεις-κλειδιά.

Για παράδειγμα, λέτε τη λέξη highlight προκειμένου να επιλέξετε το κείμενο που επιθυμείτε να υπαγορεύσετε και delete για να το διαγράψετε.

Αλλες εντολές σάς δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε παραγράφους και επικεφαλίδες καθώς και να επιλέξετε μορφή και μέγεθος γραμματοσειράς.

Οι δυνατότητες αυτές, ωστόσο, δεν υπάρχουν στην αντίστοιχη εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Η νέα αυτή επιλογή, δηλαδή η γραφή χωρίς χρήση πληκτρολογίου, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρηστική και για τα άτομα τα οποία λόγω διαφόρων μορφών αναπηρίας δεν μπορούν να γράψουν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους.

Πώς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή; Επιλέγετε tools (εργαλεία) και κλικάρετε στην επιλογή voice typing.

Στη συνέχεια κάνετε και πάλι κλικ, αυτή τη φορά στο εικονίδιο που δείχνει ένα μεγάλο μικρόφωνο. Ολα πλέον είναι έτοιμα για να αρχίσετε την υπαγόρευση του κειμένου σας.

Στις δοκιμές που έκανε με τη βοήθεια των προγραμματιστών-δοκιμαστών του το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας Wired, καταγράφηκε ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 90%, με τους συντάκτες να προφέρουν αργά και καθαρά τις λέξεις, προσθέτοντας τα σημεία στίξης επίσης με φωνητικές εντολές.

Η εφαρμογή είναι αρκούντως έξυπνη ώστε να διαθέτει ώς έναν βαθμό τη δυνατότητα κατανόησης όλου του κειμένου.

Παράλληλα αντιδρά αρκετά γρήγορα ακόμη κι όταν η υπαγόρευση γίνεται με ταχείς ρυθμούς και χωρίς μεγάλη καθαρότητα στην προφορά. Και μπορεί να «χάνει» μία με δύο λέξεις, αλλά ποτέ δεν θα τα κάνει θάλασσα.

Επιπροσθέτως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Google Docs για να αντιγράψετε ηχητικούς «φακέλους» εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει θύρα 3,5 mm audio-in και audio-out με τη βοήθεια ενός «αρσενικού σε αρσενικό» καλώδιο ακουστικών.

Πώς γίνεται αυτό;

Παίρνετε ένα ηχογραφημένο απόσπασμα από τον υπολογιστή σας και με τη βοήθεια του καλωδίου που προαναφέραμε το συνδέετε στην ηχητική πηγή του υπολογιστή σας.

Στη συνέχεια την εναπομείνασα διαδικασία ολοκληρώνει αυτομάτως η Google. Σε ό,τι αφορά τη χρήση της εφαρμογής στα Macs των τελευταίων γενεών (εξαιρουμένου του πανάκριβου Mac Pro), η παραπάνω «πατέντα» δεν μπορεί δυστυχώς να λειτουργήσει αφού δεν υπάρχει η επίμαχη θύρα στην οποία εφαρμόζει το καλώδιο.

Εάν ωστόσο είστε από τους τυχερούς που έχουν στην κατοχή τους τα μοντέλα MacBook, MacBook Pro ή iMac του 2012 και προγενέστερα, αξίζει να προσπαθήσετε αφού σύμφωνα με το Wired μάλλον θα τα καταφέρετε.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εφαρμογή δεν λειτουργήσει, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμογέα (αντάπτορα) USB ή ένα ακόμη παλαιότερο Mac, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με το σύστημα OSX που διαθέτουν τα Macs.

Θυμίζουμε, ακόμη, ότι πολλοί desktop υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows διαθέτουν θύρες audio-in και audio-out.

Προβείτε στο επίμαχο τεστ αμέσως μετά την ανάγνωση του κειμένου που έχετε στα χέρια σας, το οποίο ωστόσο έχει γραφεί τα δάχτυλα του γράφοντος και όχι με τη νέα χρηστικότατη εφαρμογή της Google!

efsyn.gr