4.3.16

«Αξιοποίηση των δασών σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και οικονομική ανάπτυξη»

Τη σημασία της ενσωμάτωσης των πολιτικών της αειφορίας των δασικών οικοσυστημάτων στην ενίσχυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ανεπίτρεπτο η προσφορά των δασικών οικοσυστημάτων να φτάνει το 0,2% στο ΑΕΠ της χώρας, όταν άλλες χώρες χωρίς τις ανάλογες εκτάσεις να φτάνουν αντίστοιχα το ποσοστό του 2%» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών για να εφαρμόσει ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης και αξιοποίησης των δασικών όγκων.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αναγέννηση των δασικών οικοσυστημάτων μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα δάση προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του, προσθέτει πόρους στο Πράσινο Ταμείο και ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες αναδιάταξης των ερημοποιημένων ορεινών περιοχών.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε επίσης την κρισιμότητα της ενσωμάτωσης στο εθνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή των συμπερασμάτων και των προβλέψεων της πρόσφατης συνόδου στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι η πρόληψη των καταστροφικών φαινομένων στους δασικούς όγκους συνιστά αιρεσιμότητα για τη νέα προγραμματική περίοδο που θα πρέπει να καλυφθεί. «Η στρατηγική της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να έχει σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων, χρονοδιάγραμμα και διαθέσιμους πόρους».
Ο κ. Τατούλης, μεταξύ άλλων, έθιξε την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης των θεμάτων των δασικών συνεταιρισμών, της πιστοποίησης των δασεργατών, της θεσμοθέτησης της καλλιέργειας αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων στα δάση, αλλά και την αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών, από τον απλά διαχειριστικό μέχρι σήμερα στην εφαρμογή πολιτικών για τη διοίκηση και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
Ως την πιο περιβαλλοντικά φιλική και οικολογικά ευαίσθητη χαρακτήρισε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την πολιτική της Περιφέρειας και επεσήμανε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη για σύγχρονες πολιτικές αειφορίας των δασών, διαφορετικά θα ανακυκλώνουμε μια παθογένεια χωρίς να δίνουμε λύσεις».
Ο κ. Δημόπουλος από την πλευρά του εξήρε το ενδιαφέρον της Περιφερειακής αρχής για τα δάση, τα οποία συνιστούν σημαντικό παράγοντα της οικονομίας της, και ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει έτοιμο το σχέδιό του για τα δάση, εν’ όψει της νέας προγραμματικής περιόδου, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόσθεσε επίσης ότι το σχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης, ότι το σχέδιο για τους δασικούς χάρτες είναι σε εξέλιξη και ότι είναι έτοιμο το Π.Δ. για τη θέσπιση κριτηρίων προσδιορισμού των δασών.
Ο κ. Δημόπουλος χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική τη συνεργασία με τις Περιφέρειες και εξέφρασε τη βούληση για στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να καταρτιστούν προγράμματα που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.  
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Άγγελος Παπαγγελόπουλος, Περικλής Μαντάς, Ηλίας Στρατηγάκος, Θεοφάνης Στεφανόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Μπακούρης, Απόστολος Παπαφωτίου, Γιώργος Ρουμελιώτης, Θανάσης Γκίκας και Θεόδωρος Ντάνος.