4.4.16

6ο Πανελλήνιο ΜαθητικόΦεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Καλαμάτα

7 και 8 Απριλίου 2016 Πνευματικό Κέντρο, 09.00 - 13.30.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής των Περιφερειακών Δ/νσεων Π/θμιας και Δ/θμιαςΕκπ/σης Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου (Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας), Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης, οργανώνουν το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) παράλληλα σε 17 πόλεις (Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργος Ηλείας, Ρόδος, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χανιά και Χίος) την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου 2016. Η κοινή μέρα όλων των πόλεων θα είναι η Παρασκευή 8 Απριλίου, όταν 11.00 -12.00 το μεσημέρι θα συναντηθούν όλες οι πόλεις και το Υπουργείο Παιδείας με τηλεδιάσκεψη. Στην  Καλαμάτα το φεστιβάλθα διεξαχθεί7 και 8 Απριλίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, 9.00 - 13.30 και θα συμμετέχουν 535 μαθητές από 26 σχολεία όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε μια εποχή εξαιρετικάψηφιακή και - είτε το θέλουμε είτε όχι- είναι απλοί καταναλωτές αυτού του ψηφιακού,εικονικού κόσμου. Μέσα από το φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια άλλη, δημιουργική πλευρά των μαθητών του σχολείου: να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέσο δημιουργίας και έκφρασης. Μια πλευρά που αναφύεται,σε κάθε περίπτωση όταν συνδυάζεταιμε εκπαιδευτικούς που διαθέτουν μεράκι, όραμα, καιέμπνευση.Θα δούμε λοιπόν να φτιάχνουν δικά τους παραμύθια, ηλεκτρονικά παιχνίδια,βίντεο που ευαισθητοποιούν για σύγχρονα ζητήματα, κινούμενα σχέδια, προγραμματιζόμενα πολυμέσα, ιστοσελίδες, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα ή εφαρμογές ρομποτικήςκ.ά. και, το κυριότερο, να εξηγούν σε άλλα παιδιά και μεγαλύτερους πώς τα έφτιαξαν!
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούνεργαστήρια για  μαθητές από άλλα σχολεία με θέματα: α) stopmotionanimation – animagraphκαι β) εκπαιδευτικής ρομποτικής. Το πρώτο εργαστήριο συντονίζει η εκπαιδευτικόςΛαμπροπούλου Αναστασία.Το δεύτερο εργαστήριο θα συντονίζουν μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το ΓΕΛ Μελιγαλά και το ΓΕΛ Μεσσήνης.
Εκτός από τις παρουσιάσεις στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, στο Φουαγιέθα υπάρχουν τραπέζια με Η/Υ, όπου κάθε σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα δείχνει και θα εξηγεί τη δουλειά του στους επισκέπτες.
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων ( 159244/Δ2/09-10-2015) με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.Κα.Π), της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος (Ε.Π.Ε), της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.Τ.Π.Ε) και  τοπικών φορέων. Στη Μεσσηνία συνεργαζόμενοι φορείς είναι ο Δήμος Καλαμάτας,οι Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιαςΕκπ/σης, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Μεσσηνίας και η Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.
Η Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής
Σπάλα Γεωργία