26.4.16

Με "εκλογικά κέντρα" απειλούν ξανά οι φαρμακοποιοί

Με αφορμή την εντολή να σταλούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ στη ΤτΕ

Τη φράση του "11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος σας" με την οποία είχε απευθυνθεί το Μάρτιο του 2014 προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λίγους μήνες πριν τις εκλογές (με αφορμή την απελευθέρωση της αγοράς των φαρμακείων και του ωραρίου), θυμήθηκε ξανά ο ΚώσταςΛουράντος, αντιστρέφοντας εντούτοις τον αποδέκτη και μιλώντας πλέον προς την παρούσα κυβέρνηση.

Αφορμή για να "στήσει" εκ νέου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου "εκλογικά κέντρα” τα φαρμακεία στάθηκε η εντολή να σταλούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ στη ΤτΕ, όπως έχει απαιτηθεί και από τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο τύπου των φαρμακοποιών πριν τη χθεσινή τους σύσκεψη "Τα φαρμακεία μπορούν να ξαναγίνουν εκλογικά κέντρα καταδίκης των μνημονιακών πολιτικών αποφάσεων και αυτής της κυβέρνησης”, θυμίζοντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξη που είχαν παράσχει αρχικά οιφαρμακοποιοί στο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015, τις υποσχέσεις του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για επαναφορά του ρυθμισμένου ωραρίου στα φαρμακεία και την επιστροφή των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής σε αυτά, αλλά και το μετέπειτα "άδειασμα” του νυν υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού μετά την απόφαση να επιτρέπεται να δοθεί άδεια λειτουργία φαρμακείων και σε ιδιώτες.

Και μπορεί οι φαρμακοποιοί τελικά, σε αντίθεση με άλλους ιδιώτες παρόχους, όπως για παράδειγμα τις ιδιωτικές κλινικές, να έλαβαν τα "χαρμόσυνα” νέα πως πρόκειται να πληρωθούν για το μήνα Ιανουάριο, φαίνεται ωστόσο πως το κλίμα, σε συνδυασμό με τις τελευταίες αποφάσεις για το καθεστώς λειτουργίας και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, είναι ιδιαίτερα τεταμένο για το κλάδο.

Το ίδιο όμως εκρηκτική είναι η κατάσταση σε όλο τον ιδιωτικό χώρο της περίθαλψης, με την αγωνία για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων μετά την μεταφορά των ταμειακών τους υπολοίπων στην ΤτΕ να είναι θολό, ενώ οι βολές προς την κυβέρνηση είναι οξείες.

Μετά τις ιδιωτικές κλινικές που όπως όλα δείχνουν θα μείνουν απλήρωτες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σημείωνε πως είναι προφανής ο λόγος που η κυβέρνηση - σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να λάβουν υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα και να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις- ζήτησε τη διάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος των ελάχιστων αποθεματικών των νοσοκομείων, τα οποία σήμερα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες: με τα ελάχιστα αποθεματικά νοσοκομείων και άλλων οργανισμών επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει μέρος άλλων κρατικών δαπανών, δηλαδή να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Και όλα αυτά την ώρα που ήδη ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία υπολογίζεται πως οφείλουν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και προμηθευτές. Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά χρέη του Οργανισμού έχουν ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΕΣΥ εκτιμώνται σε 1,2 δισ. Με τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ να παραμένει ελλιπής και αποσπασματική και τα ασφαλιστικά ταμεία, που εφοδιάζουν με εισφορές τον ΕΟΠΥΥ, να έχουν κυριολεκτικά στραγγίξει, στελέχη του κλάδου της Υγείας σημειώνουν πως είναι πλέον αβέβαιο πότε ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να προχωρήσει ξανά σε πληρωμές.


capital.gr